Úvod Aplikácie Google stráca zákazníkov a tak znižuje ceny Google Maps API

Google stráca zákazníkov a tak znižuje ceny Google Maps API

1

Zdá sa, že peňaženky Google boli v poslednom čase nekľudnejšie ako obvykle, keďže gigant z Ameriky začal strácať jedných z ich najväčších partnerov. V Apple sa rozhodli, že spravia vlastnú mapovaciu službu a na druhej strane Foursquare niesu dva krát nadšený z cien, ktoré im Google naúčtoval a pret si hľadajú prijateľnejšie riešenie. S hrozbami zo všetkých strán sa Google rozhodol trochu spríjemniť prostredie pre všetkých vývojárov, ktorí používajú ich služby.

Doteraz vývojári platili $4 za každých 1000 načítaní mapy po dennom limite 25,000 načítaní, ktoré sú zadarmo. Google znížil cenu na $0.50 za 1000 načítaní.

Drvivá väčšina aplikácií, ktorá používa Google Maps API neprekročí denný limit 25,000 načítaní. Google dokonca vypustil štatistiku, kde tvrdí, že len 0.35% prekročí spomenutý limit. Nieje asi však žiadnou novinkou, že spoločnosti ako Apple a Foursquare tento limit prekročia veľmi rýchlo.

Je ťažké si tipnúť, či sa vývojári po týchto zmenách znovu nahrnú ku Google. Vieme, že Apple rozhodne nie. Na druhej strane nás teší, že momentálni ale aj budúci vývojári majú spríjemnené prostredie a tak sa nemusia obávať vysokých faktúr. S príchodom Google I/O budúci týždeň sa pravdepodobne dozvieme o vylepšených 3D mapách a ich funkciách, ktoré vyzerajú naozaj skvostne.

Vieme, že Google sa bude snažiť vylepšiť ich mapy a s novými, nižšími cenami sa bude snažiť udržať čo najviac svojich partnerov.

Zdroj: Google Developers