Úvod Google I/O Google Nexus 7: Recenzia

Google Nexus 7: Recenzia

3

V spolupráci s AndroidCentral.com vám prinášame prvé pocity z nového Google tabletu, Google Nexus 7. Tento tablet v sebe nesie práve predstavenú Android verziu s označením Jelly Bean. Nexus 7 je ako prvý tablet prepojený s Play Store do väčšej hĺbky než ostatné tablety, kde nám ponúka možnosť sledovať televízne programy a čítať zahraničné časopisy. A aby som nezabudol, prichádza spolu s Chrome ako predinštalovaným prehliadačom. A to je len začiatok.

Je to však len ďalší Android tablet? Dokáže sa postaviť všemohúcemu Kindle Fire? Tieto otázky zodpovieme v ďalších týždňoch, keď napovrch vypláva viac informácií ohľadom čísiel a spokojnosti zákazníkov.

Otázka či je to odpoveď Google na Kindle Fire je v tomto prípade neopodstatnená. Samozrejme, že áno. Obe sú nízkorozpočtové zariadenia so zameraním na spotrebu obsahu vo veľkom množstve.

Zapnite Nexus 7 prvý krát a okamžite budete presvedčení, že Google si dal záležať na softwarovom ale aj grafickom prevedení. Všetko vyzerá krajšie, lepšie upravené a vylepšená bola aj ikonografia. Prejdete začiatočnými nastaveniami, WiFi, lokalizácia, Google účet a potom sa dostanete na nami známu Android obrazovku, kde zistíte, že Google skutočne zaplnil svoj chýbajúci článok.

Hlavnému homescreenu dominuje widget „Moja knižnica“. Google prednahral niekoľko časopisov, knižiek a hudby a to je presne to, čo sa vám zobrazí. Taká malá ukážka toho, ako to bude vyzerať, keď si zaobstaráte svoje prvé kúsky. Nestretnete sa teda s widgetom kalendára ani so super vyzerajúcimi analógovými hodinami. Namiesto toho vás privíta čo ste si kúpili a ako sa k tomu dostať.

Jelly Bean už nemá tradičnú Systémovú lištu a „Action“ lištu. Vrátil sa totiž k užívateľskému rozhraniu, ktoré skôr pripomína telefón ako tablet. Na spodku máte tri tlačítka a tenučkú notifikačnú lištu navrchu. A viete čo? Funguje to. Notifikačný panel zaplní 7 palcový displej, ktorý má mimochodom rozlíšenie 1280×800 pixelov.

Zatiaľ čo sa nevieme rozhodnúť, či by sme chceli alebo nechceli mať kameru, ktorá je na zadnej strane tabletu, keďže celkový koncept fotenia tabletom je úplne pohnutý a keď vidíte ako sa to deje, tak je to ešte pohnutejšie musíme povedať, že radšej by sme to mali a nevyužívali ako nemali a chceli využiť. Na prednej strane nájdeme 1.2 MP kameru.

Tlačítko na vypínanie a tlačítka na pridávanie a znižovanie hlasitosti nájdete na pravej strane rámu, takže žiadna novinka. Na spodku nájdeme 3.5 mm vstup pre sluchátka a micro-USB port.

Špecifikácie

  • Android 4.1 Jelly Bean
  • Nvidia Tegra 3 T30L štvorjadrový procesor s taktom 1.2 GHz
  • 4325 mAh baterka, ktorá zvládne 9 hodín prehrávania videí, 10 hodín čítania a internetu a 50 hodín prehrávania hudby
  • WiFi b/g/n
  • WiFi Direct
  • Bluetooth
  • 1 GB RAM
  • 8 GB/16 GB pamäte
  • Veľkosť: 198.5x120x10.45mm
  • Váha: 340 gramov

Takže takto sa to má. Nexus 7 bude v nadchádzajúcich týždňoch poriadne vytestovaný. Jedna vec, na ktorú si budeme dávať pozor bude ako bude Google svoj tablet marketovať. Amazon má výhodu v tom, že je to obrovský online predajca s výborným tabletom za rozumnú cenu. Podarí sa Google presvedčiť neveriacich, že Nexus 7 a Google Play Store je tá správna cesta vopred? Uvídíme.

Video

[youtube]YMQdfGFK5XQ[/youtube]

Galéria

[nggallery id=132]

Zdroj: AndroidCentral
[no_toc]