Úvod Aplikácie Google+ je konečne pripravený: Nastúpte prosím

Google+ je konečne pripravený: Nastúpte prosím

0

Google I/O ešte ani neskončilo a náš obľúbený vyhľadávač s pár záležitosťami už poriadne zamiešal. Jedna z najväčších vecí, ktoré Google počas I/O oznámil je Google Events(Udalosti). Google nám povedal, že táto nová funkcia umožní ľudom doslova zkoordinovať svoje udalosti, či už to je svadba alebo párty a zdieľať ich so všetkými zúčastnenými.

Čo nám však Google nepovedal je to, že po pridaní tejto funkcie je už G+ skutočne pripravený. Usmažený do zlata a pripravený na podávanie. Dámy a páni, je čas sa do neho pustiť.

Sociálne siete sa budú vyvíjať tak dlho ako ľudia, no dnes aj keď celkom tichá, no stále veľmi dôležitá zmena pre Google: deň keď sa ich veľká časť hlavných funkcií konečne spojila v celok, ktorý dáva zmysel pre sociálnu sieť. To je presne to, o čom Google+ je. Dodnes nám tam chýbala jedna vec: Kalendár. Pozrime sa však rovno na všetky funkcie, ktoré nám Google do tejto aktualizácie zabalil.

 

Talk

Asi jedna z najdôležitejších vecí akejkoľvek sociálnej siete. Google umožnil ľudom chatovanie s kýmkoľvek v ich kruhoch, kto si ich taktiež pridal do kruhov. Toto znamenalo, že aby ste si s niekým písali, nemuseli ste poznať jeho emailovú adresu. Konečne. Nezabúdajte, že okrem toho, že si môžete písať tak si tak isto môžete aj zavolať, či už len s mikrofónom alebo aj s webkamerou.

 

Kontakty

Gmail kontakty boli vždy veľmi silný nástroj keď ste chceli mať prehľad o všetkých, ktorých poznáte. Kruhy boli uvedené ako nový spôsob organizácie svojich kamarátov a rodiny. Môže sa zdať, že ide o jednoduchú metódu pre spájanie ľudí na sociálnej sieti Google+, no ide o oveľa viac. S integráciou kontaktov je pridanie do svojho zoznamu oveľa jednoduchšie, stačí si danú osobu pridať do svojho kruhu. Všetky informácie, ktoré sa rozhodli zdieľať sú tam, spolu s ich fotkami a kadečím ďalším.

 

Fotky

Jedna z najväčších zabudnutých funkcií Google bola teraz vložená priamo do centra Google+: Picasa. Zabudnite na Picasu, Google+ sa odteraz postará o všetky vaše fotky. Google+ do svojej sociálnej siete zaradil aj Picnik, čo je editovací software, ktorý sa postará o všetky fotky, ktoré na sociálnu sieť nahráte (Po tomto Facebook vyzerá ako pieskové ihrisko). Instantný upload znamenal, že na Google+ sa fotky objavili bez potreby dané zariadenie pripojiť káblom do počítača. Jedna z najlepších vecí, no často prehliadnutou funkciou je fakt, že aj keď svoje fotky nevyzdieľate, tak stále ich budete môcť upraviť a neskôr stiahnuť. Alebo jednoducho používajte servery Google ako svoju zálohu.

 

Si silný ale toto nieje preťahovanie rukou

Myslím, že hádky o tom, či ľudia vôbec potrebujú centralizovanú sociálnu sieť si môžeme odpustiť (niektorí ich potrebujú, niektorí zase nie a to je v poriadku). Je tu však ale jedna základná otázka, ktorá by mala byť zodpovedaná: Je Google+ sociálna sieť? Môže byť? Facebook je gigant. Takmer jedna miliarda ľudí používa Facebook. Čo by mohlo pritiahnuť ľudí z Facebooku? Zachvíľu sa dostaneme k tomu, prečo to vôbec nieje dôležité, no najskôr si povieme niečo o tom, čo Google+ dokáže, čo Facebook nie bez toho aby spravil veľké zmeny v ich infraštruktúre.

 

Hangouts On Air

[youtube]3pmSWh2BQco[/youtube]

Skupinový video chat je pekný trik a rozhodne je to jedna z tých lepších funkcií Google+. Každopádne je to len otázka času, kedy Facebook taktiež naimplementuje ich vlastný video chat. Hangouts on Air je ale úplne iná „vecička“. Možnosť vysielať svoj vlastný program svojmu vlastnému publiku je na nezaplatenie. Od svadieb, k promóciám až ku koncertom vaších kamarátov. Ešte lepšie ako živé vysielanie je to, že hneď ako vysielanie skončí, tak sa Hangout uloží na YouTube ako video a môže sa spätne prehrať. Zamiešajte do toho Google Drive a zdieľanie obrazoviek a možností je naozaj neúrekom.

 

Udalosti s itegráciou Kalendára

[youtube]GN7qw6UZZdg[/youtube]

Facebook má skvelý systém pre správu udalostí. Používam to už roky. Jedna vec mi na tom ich systéme ale chýbala. Udalosti z Google+ sa teraz pridávajú priamo do vášho Google kalendára. Dokonca sa pri nich zobrazí aj malý obrázok človeka, ktorý tú udalosť vytvoril :-) Pozvánku na udalosť budete dokonca vidieť aj zvnútra kalendára, čomu sa naozaj hovorí krásna integrácia. Dôležitejšia funkcia je však to, že keď sa nachádzate v rozpise danej udalosti, tak automaticky budete vidieť, čo máte v kalendári naplánované a či sa vám to neprekrýva s niečim iným. Pokiaľ Facebook nebude mať plný kalendár (ako Google kalendár) tak s tým nič nespravia.

 

Nechcem sa biť, len ísť svojou vlastnou cestou

Facebook nieje hlavný konkurent Google. Ten titul patrí Apple a Microsoftu a nieje to preto, že Facebook nemá mobilný operačný systém. Je to preto, že Facebook nemá ani zďaleka taký záber ani chuť ako Google. Kvôli tomu by Facebook musel začať produkovať nové funkcie ako na bežiacom páse aby sa vôbec začal vyrovnávať Google ako platforme. Ale čo ak sa bavíme len o sociálnej sieti? Určite musí byť Facebook hlavným nepriateľom Google. Nie. Kto to teda ale je?

Twitter, naozaj.

Je všeobecne známy, no veľa krát prehliadnutý fakt, že Google nepoužíva „priateľov“ alebo „kamarátov“. Namiesto toho vám táto spoločnosť umožní pridať si ľudí, organizácie alebo podniky do vašich „kruhov“. Toto je vzťah, ktorý nemusí byť vzájomný. Toto je oveľa bližšie k modelu Twitteru pretože na rozdiel od Facebooku, Google+ nepotrebuje všetkých vašich známych a rodinu aby bol úspešný.

Takto nejak tento rozdiel funguje: Ak je Facebook feed plný otravujúcich hlúpostí, pridajte si „normálnejších“ kamarátov. Ak je však váš Twitter feed plný hlúpostí, nasledujte iných ľudí. Pretože nieje potrebné aby vás ľudia, ktorých na Twitteri nasledujete nasledovali späť, môžete si vytvoriť feed plný zaujímavých správ, ktoré zauímajú práve vás a pritom si vás nikto nemusí pridať.

A toto je zhruba spôsob akým funguje Google+, akurát s oveľa plnším a lepším obsahom, integráciou, viac službami a plnou hrsťou vychytáviek. Môžem si pozrieť fotku, video z YouTube, prečítať si článok alebo sa zapojiť do debaty s ľudmi z rôznych miest, rôznych etník. Google+ má dokonca záložku, kde môžete násť nové veci, ktoré sa vám pravdepodobne budú páčiť. Či už je to osobne alebo online, Google+ má spôsob ako sa s niekým spojiť. A o tom to je. O tom to aj vždy bolo.

Všetci trollovia, nech sa páči, tam je východ

Nemôžem zabudnúť na to, že som na internete a na internete sú rôzni ľudia. Niektorí z vás absolútne milujú Google (pravdepodobne je vás tu takých viac, keďže čítate náš web). Niektorí z vás si zas myslia, že Google je diabol, ktorý zapríčiní koniec sveta, ktorý predpovedala ešte Sybila. Ale to sa mi páči. Je to výborné. Ak by sme boli všetci rovnakého názoru, tak by to stálo za pohár detského šampaňského.

Treba však zvýrazniť, že argument „na Google+ nikto nieje“ je už neplatný. Diskusiu o tom, že či štatistiky z Google I/O, ktoré tvrdia, že na Google+ sa denne prihlási 75 miliónov ľudí a že priemerný čas strávený na Google+ je 12 minút si necháme na pozdejšie. Fakt sa má tak, že viac ľudí používa internet. Viac ľudí si kúpi Android zariadenia a preto je jasné, že akúkoľvek sociálnu sieť bude používať, uhádli ste, viac ľudí.

Možno, že sa k tejto skupine nepridáte a to je v poriadku. Nemusíte. Ja mám kamarátov, ktorí tvrdohlavo odmietajú používať Facebook, Google+ či Twitter a stále sa s nimi stretnem a porozprávam úplne bez problémov. Ľudia sú to, na čom záleží, nie platforma. A to podčiarkujem.

Či sa vám to páči alebo nie, Google+ tu s nami zostane. A je to výborné. Ak ho chcete používať. Ak nie, tak je to len ďalšia vec, ktorú musíte na internete odignorovať. Niekedy to môže byť ťažké, keďže hneď ako ste online, tak je Google všade okolo vás a je mi to naozaj ľúto. Prial by som si aby vám Google neprilepil Google+ na vaše online oči hneď ako sa pripojíte na Internet. Hlavne vo výsledkoch vyhľadávania. No aj keď spoločnosť trochu stiahne tento agresívny prístup, Google+ nezmizne. Google už nieje len vyhľadávač a Google+ sa konečne stal všetkým, čím mal byť od minulého roku, keď ho vypustili.

Osobne si myslím, že je úplne v poriadku. Zaplní potrebu, tak isto ako to robí aj Facebook alebo Twitter. V technologickom svete je pohnutý názor, že na svete musí existovať jedna sociálna sieť, ktorá bude vládnuť všetkým ostatným. A to proste nieje pravda. Facebook existuje aby zbieral informácie o vašom živote a aby ste sa prepojili s vašimi priateľmi a rodinou. Twitter je stvorený pre „nasledovanie“ ľudí a aby ste mali prehľad o tom čo sa deje vo svete. Google+ je pre tých, ktorí sa chcú zapojiť do bohatého obsahu blízko alebo ďaleko od vás. Všetky tri sociálne siete majú na internete svoje miesto.

Zdroj: AndroidPolice.com
[no_toc]