Úvod Neprehliadnite vlavo Súboj titanov: HTC One X vs Samsung Galaxy S III

Súboj titanov: HTC One X vs Samsung Galaxy S III

10

V posledných dňoch sa o ničom inom ako o Galaxy S III nehovorilo. Dôvod je veľmi jednoduchý. Ide o priamu konkurenciu nám už známeho HTC One X. Tento duel zaujímavým robí hlavne fakt, že ide o vlajkové lode oboch spoločností. Ktorý z nich ale prežije boj na život a na smrť?

 

Porovnanie špecifikácií

[table id=1 border=“0″]

 

Prevedenie

HTC One X je celkom ľahko jeden z najkrajších smartphonov, ktoré HTC zatiaľ vyrobilo, spolu s ich One S. Je viditeľné, že sa dizajnéri nechali inšpirovať Galaxy Nexusom o čom svedčí aj zaoblený tvar a zakrivené sklo. Jednou z vecí, ktoré na One X zbožňujeme je jeho jednoliate telo, ktoré je vyrobené z naozaj kvalitných materiálov ako polykarbonát. Celý tento dizajn je v matnom prevedení, takže v ruke ale aj na oko pôsobí veľmi príjemne.

Samsung Galaxy S III nasleduje podobný „Nexus“ trend so zaoblenými okrajmi o ktorých Samsung povedal, že sú inšpirované okruhliakmi (riečnymi skalami). Podobne ako One X, aj Galaxy S III vyzerá na oko veľmi príťažlivo a moderne, no pri bližšom preskúmaní je zjavné, že na ňom nenájdete žiaden polykarbonát. Ide o lesklý a dovolím si povedať, že lacný plast, ktorý v ruke tak aj pôsobí.

Výsledok: Víťaz – HTC One X

 

Displej

HTC One X je vybavený 4.7 palcovým Super IPS LCD2 kapacitným HD displejom s rozlíšením 1280×720 pixelov, prekrytý Corning Gorilla Glass. Pixelová hustota je 312 pixelov na palec (pixels-per-inch). Aj keď sú na trhu aj lepšie displeje, z mojej skúsenosti môžem povedať, že sa jedná o jeden z najlepších. Ponúka krásne ostrý obraz, výbornú viditeľnosť aj na priamom slnku a skvelý jas s teplotou farieb.

 

Displej Galaxy S III je trochu väšší – 4.8 palcov a namiesto LCD Samsung samozrejme používa svoju vlastnú Super AMOLED HD technológiu. Toto znamená hlbšiu čiernu a lepší kontrast. Na priamom slnku si však lepšie poradí HTC One X. Čo sa týka čistosti a ostrosti, tak je na tom Samsung výborne, s rozlíšením 1280×720 a hustotou 306 pixelov na palec.

Aj keď obive technológie majú úplne iné sily a slabosti, reprezentujú najlepšie technológie displejov na dnešnom trhu a preto udeľujeme remízu.

Výsledok: Remíza

 

Pamäť

Samsung prichádza v troch variantách – 16/32/64 GB a s možnosťou si tento úložný priestor rozšíriť o ďalšie gigabajty pomocou microSD karty až do veľkosti 32 GB. Spolu s 1 GB RAM tvorí toto zloženie výborné kombo.

HTC One X má len jednu možnosť a to 32 GB a 1 GB RAM. Je bez microSD karty, takže rozšíriť si pamäť vedieť nebudete.

Samsung si dal na pamäti tak ako vždy záležať a preto z tejto kategórie vychádza ako víťaz.

Výsledok: Víťaz – Samsung Galaxy S III

 

Procesor

Každé zo zariadení má štvorjadrový procesor. One X má v sebe chipset Nvidia Tegra 3, ktorý tiká na 1.5 GHz a grafický procesor Geforce ULP, zatiaľ čo Samsung Galaxy S III má v sebe vlastný chipset Exynos 4212, ktorý tepe na 1.4 GHz s GPU Mali-400MP.

V skutočnosti na Google Play Store nenájdete takmer žiadne aplikácie a hry, ktoré by naplno využili štvorjadrový procesor. Aj s hrami upravenými pre dvojjadro by ste mali problém. Jadrá, ktoré si kupujete navyše vám ale zaručia plynulejší multitasking, hlavne keď máte spustené naozaj náročné aplikácie a hry, no vo všeobecnosti majú obidva telefóny extrémne veľkú rezervu výkonu.

Tegra 3 si s Ice Cream Sandwich poradí ľavou zadnou, no domnievame sa, že Exynos na Samsungu to zvládne ešte lepšie a bude dominovať aj benchmarkom. Čo sa ale každodenného využitia týka, znovu remíza.

Výsledok: Remíza

 

Operačný systém

Obidve zariadenia bežia na najnovšej verzii Ice Cream Sandwich (Android 4.0).

Obidva telefóny majú vlastnú nadstavbu, HTC One X má Sense 4.0 a Galaxy S III má najnovší TouchWiz.

Celkovo vo funkčnosti nieje až tak veľa zmien, veľa z nich je doslova len kozmetická, no Samsung sa chcel tentokrát ukázať a predstavil pár zaujímavých softwarových funkcií. Jednou z nich je S-Voice, ktorý funguje veľmi podobne ako Siri od Apple. Ďalšou zaujímavou funkciou je možnosť zavolať kontaktu, ktorému píšete SMSku jednoducho pomocou zdvihnutia telefónu k uchu.

Nakoniec tu máme prednú kameru, ktorá sníma pohyb vašich očí a zapne alebo vypne displej podľa toho, či ho aktívne používate.

Musíme povedať, že veľa funkcií od Samsungu je veľmi okúzlujúcich, no stále musíme počkať, aké budú mať využitie v každodennom živote. Dovtedy je to remíza.

Výsledok: Remíza

 

Fotoaparát

Obe zariadenia majú veľmi podobnú výbavičku. Obidve podporujú 8 MPx „back-illuminated sensor“ (BSI) s rozlíšením 3264×2448 pixelov. Toto zahrňuje LED blesk, automatické zaostrenie, geo-označenie, zaostrenie pomocou dotyku, rozoznanie tváre a úsmevu, stabilizácia obrazu a videa, HDR, panoramický mód a kontrolu ISO. One X má v sebe aj automatické zaostrenie  počas celého nahrávania videa.

Tam to ale nekončí. Každé zariadenie dokáže zachytiť HD video v 1080p a zároveň odfotiť fotku spolu s odfotením niekoľkých fotiek zaradom s možnosťou si vybrať tú najlepšiu. One X aj S III majú aj predné kamery. Konkrétne teda One X 1.3 MP a SGS III 2.0 MP s možnosťou zachytiť video v 720p.

Aj keď sú medzi nimi malinké rozdiely, máme pocit, že všetci budú viac než spokojní s oboma foťákmi.

Výsledok: Remíza

 

Slovo na záver

Samsung Galaxy S III je naozaj pôsobivé zariadenie vo väčšine oblastí, no pri One X vám nedá nič výnimočne lepšie a dokonca ani nič nepodáva rozdielne. Okrem toho je výrobná kvalita Galaxy S III tak trochu zaostalá pri porovnaní s One X, kde je absolútne fantastická a preto ostávame pri One X a do Galaxy S III sme sa rozhodli neinvestovať. Ak vám však záleží na vymeniteľnej baterke a microSD slote a ste za to ochotní vymeniť kvalitu prevedenia, tak pre vás odporúčame Galaxy S III.