Úvod Neprehliadnite vlavo V Číne dominujú Android zariadenia, patrí im až 68.4% z podielu na...

V Číne dominujú Android zariadenia, patrí im až 68.4% z podielu na trhu

0

Operačný systém s logom malého zeleného robota nezastaviteľne naberá na popularite. Jedným z dôvodov je fakt, že dokážete kúpiť lacné mobilné zariadenia s Androidom, a nie je tomu ináč ani v Číne. Tam si polepšil z 33.6% až na 68.4% z trhového podielu medzi hlavnou konkurenciou iOS a Symbianom.

Zvýšenie percent podielu na trhu Android zariadení sa zaznamenalo v roku 2011, kde získali až +34.8% pre svoju stranu. Najviac prekvapujúci je podiel na trhu operačného systému iOS od Apple, ktorý má ku koncu roku 2011 len 5.7%! Dokonca Symbian od Nokie prevláda s jeho 18.7%. Za tieto čísla môžu najmä lacnejšie zariadenia, v ktorých nájdete operačný systém Android (HuaweiZTE) alebo Symbian, zatiaľ čo iOS len v drahších produktoch od spoločnosti Apple. Rovnaký dizajn starého a nového iPhone má na tomto výsledku tiež určitý podiel, pretože sa väčšine ľudí neoplatilo, respektíve nevideli dôvodov v zakúpení nového iPhone 4S, keďže veľa spotrebiteľov pozerá najskôr na dizajn konštrukcie a až potom na výkon, a iné špecifikácie zariadenia.

Malým detailom je aj to, že za open-source Android bojuje viacero spoločnosti, ktoré ho integrujú do svojich zariadení, spolu (Samsung, Motorola, LG, HTC…), narozdiel od Apple alebo Nokie, ktoré si držia svoje operačné systémy len pre seba.

S takto rastúcim tempom (ktoré je podobné aj v iných častiach sveta) môžeme predpovedať „ružovú“ budúcnosť Androidu, pretože väčšie percento z podielu na trhu znamená väčší počet užívateľov, ktorí sa stávajú viac a viac zaujímavejšími pre vývojárov a ich aplikácie. Stačí už len pár rokov počkať a budeme vidieť, že obrovské percento elektronických zariadení okolo nás ovláda Android (PC, TV, hodinky, autá, spotrebiče v domácnosti).

 

Zdroj: phandroid.comwww.androidcentral.com