Úvod Neprehliadnite vlavo Nepoškriabateľné smartfóny už v blízkej budúcnosti?

Nepoškriabateľné smartfóny už v blízkej budúcnosti?

1

Určite každý pozná technológiu Gorilla Glass, ktorá chráni naše displeje proti škrabancom, úderom a podobne. ďalšou takou technológiou používanou na konštrukciách smartfónov je „micro arc oxidácia“ ktorá ich robí vysoko odolnými a bola použitá napríklad na najnovšej sérii One od HTC.

V budúcnosti nás možno čaká použitie nového materiálu, plastu, na výrobu krytov a ostatných povrchových prvkov používaných na smartfónoch. Doktor Marek W. Urban, profesor polymérovej vedy, a niekoľko jeho kolegov z University of Southern Mississippi v Hattiesburgu údajne pracujú na novom type „samo oživovacieho“ plastu, ktorý môže byť použitý k výrobe smartfónov.

 Nový materiál obsahuje dlhé reťazce polymérov, ktoré sú prepojené malými mostami molekúl, ktoré sa rozkladajú pri použití sily, a ktoré potom umožňujú zmeniť tvar plastu. Trošku zložité? Polopatisticky to jednoducho znamená, že keď vaše zariadenie poškriabete, poškodenie zmení farbu na červenú s rôznou intenzitou podľa vážnosti poškodenia, a samo sa opraví a zacelí pri použití napríklad zmeny svetla, pH alebo teploty. V praxi bude pravdepodobne stačiť škrabanec pošúchať prstom alebo vystaviť smartfón slnku a sám zmizne. Aj keď to znie skvele na takúto technológiu si musíme ešte pár rokov počkať, ale keď bude pripravená na komerčné využitie pravdepodobne spôsobí revolúciu technologickom svete a jej využitie bude okrem smartfónov aj na ostatné spotrebiteľské tovary ako sú autá alebo ostatná elektronika.

 

[androidauthority.com]