Úvod Aplikácie Applock Plus: Najlepšia ochrana proti zneužitiu Vášho telefónu

Applock Plus: Najlepšia ochrana proti zneužitiu Vášho telefónu

1

Určite ste už počuli o funkcii Ice Cream Sandwich, kde sa do telefónu dostanete až po tom, ako predná kamera rozpozná vašu tvár. Toto bolo veľkým hitom, hlavne pri predávaní Galaxy Nexus a viac a viac zariadení to teraz reklamuje ako svoju funkciu.

Aj keď je to pekná záležitosť, tak v skutočnosti nemá až tak pozitívnu reputáciu. Veľa ľudí má problém s rozpoznaním na prvý krát a táto zaujímavosť ochráni akurát tak váš lock screen. Nebolo by dobré ak by ste si mohli túto funkciu aktivovať ku každej aplikácii zvlášť? Vďaka Applock je to možné!

 

 

Začíname

Prvým krokom po inštalácii je nastavenie hesla a to preto, ak by ste sa nachádzali v tmavej izbe alebo by aplikácia jednoducho nevedela rozoznať vašu tvár, tak sa budete vedieť jednoducho dostať do svojho telefónu. Keď si heslo nastavíte, tak sa ocitnete v nastavení samotnej aplikácie.

Tu už môžete začať niečo, čo sa nazýva „trénovanie tváre“. Na obrazovke uvidíte indikátor sily a tak isto indikátor niečoho, čo sa volá „Liveness“, teda „Živosť“.

Keď si vyskúšate pár záberov, tak sa prekliknite na záložku „Apps“ a zaškrtnite aplikácie, ktoré chcete ochrániť. Možnosť ochrániť si špecifické aplikácie ako napríklad Paypal alebo citlivé funkcie telefónu ako jeho nastavenie je úchvatné, hlavne v dnešnej dobe, keď útoky na vaše informácie prichádzajú skutočne z každej strany.

 

Liveness Detection – Detekcia Živosti

Táto funkcia je jedna z ďalších, ktoré oddeľujú Visidon Applock ešte ďalej od Face Unlock od Googlu. Ak používate Face Unlock, ktorý prišiel zabalený s vašim ICS telefónom, tak vedzte, že človeku, ktorý sa chce dostať do vašeho telefónu stačí vytlačiť vaša fotka z Facebooku a je to. Face Unlock zdetekuje, že je to vaša tvár a telefón pohodlne odomkne. Visidon Applock sa o toto postará pomocou spomínanej detekcii živosti, ktorá otestuje malé pohyby, to že žmurkáte a celkový pohyb.

 

Ice Cream Sandwich nieje potrebný

Toto je vec, ktorá si na seba zarobí sama. Applock totiž nepotrebuje Ice Cream Sandwich. Funguje totiž od Androidu 2.3, takže ak máte zariadenie s verziami 2.3, 2.3.3, 3.0 atď. s prednou kamerou, tak ste za vodou a môžete si užívať technológiu odomykania pomocou rozpoznania tváre.

 

Nastaviteľný čas znovu zamknutia

Keď sa vám podarí odomknúť svoje zariadenie, resp. jednu z aplikácií, tak by bolo blbé aby ste to museli robiť vždy, keď sa do tej aplikácii chcete dostať znovu, napríklad po piatich minútach. Naštastie vývojári z Visidonu mysleli aj na toto a tak v nastaveniach nájdete aj možnosť si tento čas posunúť až na dobu 30 minút.

Funguje to? Na čo to vlastne je?

Funguje to a funguje to výborne. Do aplikácie som pridal cez 30 obrázkov mojej tváre (čo netrvalo dlho) a nikto kto používa môj tablet sa nedokázal do neho dostať bez mojej autentifikácie. Raz sa mi túto aplikáciu podarilo oklamať tým, že som pred ňou mával svojou fotkou.

Čo sa teda oplatí chrániť takouto aplikáciu? Všetko čo je vašemu srdcu blízke. Osobne to používam na nastavenia, Paypal, Skype, GTalk, aplikáciu mojej banky ale skutočne si túto funkciu môžete aktivovať pre každú aplikáciu, ktorú máte nainštalovanú. Pri ostatných aplikáciách ani nespoznáte, že máte nainštalovaný Applock, okrem teda malej ikonky v notifikačnej lište, ktorú si tak či tak môžete vypnúť.

 

Užívateľské rozhranie potrebuje vylepšenie

Aj keď aplikácia pracuje bez problémov, jej rozhranie (hlavne stránky s nastaveniami) sa mi zdajú byť trochu nemotorné, akoby im nebol venovaný dosť dlhý čas. Uvediem príklad: Hneď ako si nainštalujete Applock, tak budete vyzvaní aby ste do databázy uložili niekoľko fotiek svojej tváre, no odkaz na toto je v strede všetkých ostatných nastavení. Vďaka tomuto zakopnutiu to môže byť veľmi mätúce, hlavne pre nových užívateľov a to sa odzrkadlilo aj v recenziách na Google Play.

Experimentálna funkcia pre Lockscreen

Prekvapujúco nazvali vývojári funkciu, ktorá odomkne váš celý telefón priamo z lockscreenu ako experimentálnu. Toto na zariadeniach funguje striedavo, na niektorých to ide, na niektorých nie. Na Tranformeri, na ktorom to skúšam je to momentálne zabagované (a to som prívetivý s opisom).

 

Slovo na záver

Ak si chcete vyskúšať ochranu citlivých častí vášho telefónu pomocou rozoznania tváre, tak nehľadajte ďalej. Funguje skvele a podporuje nespočetné množstvo telefónov s Androidom 2.3 – 4.0.4, takže oveľa viac ako Ice Cream Sandwich.

Od našej redakcie teda dostáva za výbornú vďaka jeho konceptu a možnostiach v nastavení. Jediným negatívom je neporiadok v užívateľskom prostredí.

Táto aplikácia je dostupná v dvoch verziách, jedna je už tradične zadarmo a druhá je platená.

 

Video

[youtube]0FVWmeuj3T4[/youtube]

[app]visidon.AppLockPlus[/app]

[app]visidon.AppLock[/app]

Zdroj: Appstorm