Úvod Neprehliadnite vlavo SONY (ERICSSON) – zrodenie vďaka kríze

SONY (ERICSSON) – zrodenie vďaka kríze

4

Spoločnosť Sony Ericsson má na trhu s mobilnými a inteligentnými telefónmi právom svoje miesto. Nejedného užívateľa robí spokojným práve vďaka napríklad jednej z Xperií, ktorú každodenne používa. Spoločnosť medzičasom prešla transformáciou a dnes funguje iba pod názvom Sony. Pozrime sa od začiatku, ako to vlastne bolo.

Sony

Krátko po tom ako odznela druhá svetová vojna, v roku 1946 dvaja kamaráti Akio Moritem a Marsaru Ibukou založili v Japonsku spoločnosť Sony, ktorej názov tvorí spojenie dvoch slov. Z latinčiny sonus (zvuk) a z angličtiny boy (chlapec). S touto firmou chceli preraziť na trhu so spotrebnou elektronikou a ako prvý výrobok predstavili varič ryže, čo bol vzhľadom na lokalitu, ktorá je produkciou a konzumáciou ryže známa, perfektný nápad. Výrobok sa na trhu uchytil a ani nie o deväť rokou neskôr prišli s prvým japonským rádiom. Firme sa darilo a v roku 1968 uzrel svetlo sveta farebný televízor. Asi najznámejším produktom s globálnym dosahom bol walkman, ktorý sa začal predávať v roku 1979 a stal sa symbolom mladej generácie tej doby so slúchadlami na ušiach. V roku 1982 sa objavil aj CD prehrávač. V súčastnosti majú mnohý z nás doma kvalitné LCD televízory, Hi-Fi sústavy a Playstation-y práve z logom Sony, ktorá patrí k svetovej špičke v tejto oblasti.

walkman – zariadenie, ktoré preslávilo značku Sony

 

Ericsson

Spoločnosť Ericsson bola založená v roku 1876 vo Švédsku Lars Mangusem Ericssonem, a jej zámer bol opravovať telegrafické prístroje. L.M Ericsson bol vizionár a keď Alexander Graham Bell v tom istom roku patentoval svoj telefón okamžite videl budúcnosť technológie práve v tomto prístroji. Neváhal a začal ich sám vyrábať pod svojou značkou. Pochopiteľne prvé telefóne prístroje boli extrémne drahé a pomerne zložité, takže veľký predajný úspech sa nekonal. V roku 1877 ich predal len dvadsať kusov. No ako plynul čas a technológia sa vyvíjala o dvadsať rokov neskôr Ericsson predával dvadsať tisíc zariadení ročne a všetko nasvedčovalo tomu aby sa v budúcnosti zo spoločnosti stala jedna z najvýznamnejších telekomunikačných firiem sveta. V roku 1993 sa firme podarilo predať 800,000 telefónov a v roku 1999 ich počet dosiahol až 32 miliónov! Spoločnosť Ericsson sa ďalej vo veľkej miere podujala na vývoji technológie Bluetooth a operačnom systéme Symbian.

jeden z populárnych modelov značky Ericsson- GA 628

 

Kríza

Prvé znamenie, že úspech netrvá večne prišlo v roku 1998, kedy práve menovaný generálny riaditeľ spoločnosti Sven-Christer Nilsson v polročnej správe uviedol informácie o zhoršení predajných čísel a samotnej ziskovosti firmy. Rýchlo rastúci trh s mobilnými telefónmi a dopyt žiadajúci skôr lacnejšie no pritom kvalitné zariadenia nahráva do karát fínskemu konkurentovi, spoločnosti Nokia, ktorá dokázala efektívnou výrobou a segmentáciou modelov uspokojiť širokú škálu zákazníkov. V tej dobe sa firma Ericsson preslávila tiež výrokom na margo Nokie, že ich mobilné telefóny vyzerajú ako kus mydla. Okrem toho sa v spoločnosti Ericssson vyskytli technické problémy a pomerne vysoká chybovosť ich výrobkov, kedy v extrémnych prípadoch došlo aj k vznieteniu mobilného telefónu. Tri roky problémov sa odzrkadlili na prosperite firmy a v roku 2000 bola prevádzka nútená oznámiť desivú stratu 24 mld. SEK (2,72 mld. € pri aktuálnom kurze Švédskej koruny), suma, ktorá zahŕňala aj príspevky na reštrukturalizáciu. V tomto období bol biznis s telekomunikáciami nestabilný pretože akciové trhy kolísali vďaka očakávaniu príchodu novej generácie 3G sietí, a operátori vyčkávali na aukcie kde sa následne dražili 3G licencie za vysoké sumy.

Sven-Christer Nilsson – vtedajší generálny riaditeľ spoločnosti

 

Zlúčenie so Sony

Spoločnosť Ericsson 24 apríla roku 2001 oznámia vzájomné zlúčenie s japonskou firmou Sony, kde každý bude vlastniť 50% podielu novo vzniknutej spoločnosti Sony Ericsson, ktorá bude sídliť v Londýne. Japonský technologický obor mal prispieť svojim know-how v oblasti dizajnu a spotrebiteľskej predaja, pretože tieto elementy sa Ericssonu nepodarilo v dostatočnej miere v minulosti vytvoriť. V októbri roku 2001 spoločnosť prešla personálnymi škrtmi, zefektívnila výrobu a v roku 2003 výroba mobilných telefónov navždy zmizla zo Švédska.

T68i a T300 – prvé modely vyrobené pod značkou Sony Ericsson

 

Súčastnosť

Spoločnosť Sony Ericsson ďalej úspešne produkovala nové mobilné telefóny ako napríklad model T610 alebo K750i, a implementovala do svojich zariadení aj nadštandardnú hudobnú funkcionalitu, označenú ako walkman napríklad model W800i. Mobilné telefóny tejto značky si získali obľubu aj na našom trhu a neskôr postupne začala používať vo svojich zariadeniach platformu Android, čo bol určite skvelý ťah. Obľubu si získala hlavne modelová rada Xperia, ktorá bola dizajnovo a technicky veľmi prívetivá a za relatívne slušnú sumu. No konkurencia na trhu bola obrovská a Sony Ericsson zaznamenal v 4. štvrťroku 2011 stratu 247 miliónov EUR pred zdanením. Očakával sa logický krok, prevzatie polovičného podielu Ericssonu spoločnosťou Sony, ktorá mala v spoločnosti technologickú nadvládu a už dlhšie uvažovala o výrobe mobilných telefónov pod vlastnou značkou. Očakávané sa stalo skutočnosťou a vo februári tohto roku spoločnosť Sony odkúpila polovičný podiel Ericssonu za 1,05 miliardy €. Jedny z prvých zariadení s logom Sony sme mohli vidieť na podujatí Mobile World Congress v Barcelone s označením Xperia U a Xperia P.

Sony Xperia P