Úvod Neprehliadnite vlavo Poznáte WiGig technológiu?

Poznáte WiGig technológiu?

2

Pokiaľ ste sa niekedy zamýšľali nad tým kam sa budú poberať IT technológie, môžeme vám predstaviť veľmi blízku budúcnosť, ktorá sa konkrétne týka Wi-Fi technológií a zariadení s nimi spojenými.

WiGig je nová technológia, ktorá umožňuje prenos dát až rýchlosťou do 7 Gbps čo je 10 násobne rýchlejšie ako súčasný štandard Wi-Fi 802.11n. Má to ale jeden háčik v podobe 60 GHz pásma, v ktorom sa tieto rýchlosti získavajú a to znamená, že signál by sa šíril nanajvýš do vzdialenosti niekoľkých metrov a o prechode signálu múrmi ani nehovoriac. Napriek tejto nevýhode to je aj tak skvelý spôsob, ako uskutočniť prenos/stream medzi dvoma alebo viacerými zariadeniami. Súdiac podľa toho že už nejakú dobu existuje WiGig Aliancia, ktorej zakladajúcimi členmi sú predstavitelia spoločností ako napríklad Intel, AMD, Cisco, Nvidia a Qualcomm má technológia pevné základy a je viac ako pravdepodobné, že ju budeme mať v blízkej budúcnosti k dispozícii a pôjde o prijatie globálnej normy.

 

K jej prijatiu určite pomôže aj spätná kompatibilita so súčasnými Wi-Fi štandardami a cenový rozdiel medzi WiGig a Wi-Fi čipmi, ktorý bude minimálny. Keď bola technológia WiGig 1.0 v roku 2009 testovaná panoval všeobecný názor, že bude určená len pre stacionárne zariadenia so stálym pripojením na zdroj energie, pretože technológia bola energeticky nenásytná. Našťastie spoločnosť Panasonic nedávno oznámila, že vyvinula WiGig rádio čip so spotrebou menšou ako jeden watt energie, čo je vhodné najmä pre smartfóny a tablety. Hoci tento čip od Panasonicu je schopný prenášať rýchlosťou „len“ do 5 Gbps, Panasonic tvrdí, že čip dokáže 30 minút videa v HD kvalite preniesť za iba 10 sekúnd! Panasonic je dokonca pripravený ponúknuť čip na komerčné využitie. Vďaka 60 GHz pásmu si však nedokážem predstaviť využitie technológie napríklad v halách alebo širších verejných priestranstvách, no použitie WiGig v obývačke pri streame HD filmu medzi televízorom a tabletom je už iná kávička.

 

[androidauthority.com]