Úvod Neprehliadnite vlavo MOTOROLA – začiatok éry mobilných telefónov

MOTOROLA – začiatok éry mobilných telefónov

0

Spoločnosť Motorola uviedla na trh úplne prvý mobilný telefón na svete. Stalo sa tak v roku 1972 a jeho názov bol DynaTac. Nech sa Motorole bude dariť na trhu s mobilnými telefónmi akokoľvek, toto prvenstvo jej už nikto nezoberie a navždy sa zapísala do technologickej histórie. No samotná spoločnosť Motorola sa narodila oveľa skôr pred touto udalosťou…

Vznik

Paul Galvin v roku 1928 založil spoločnosť Galvin Manufacturing Corporation, no nebolo to také jednoduché. Paul mal za sebou už dva neúspechy v podobe skrachovaných spoločností. Jednou z nich bola Stewart Storage Battery Company zaoberajúca sa výrobou adaptérov pre elektrospotrebiče. Paulovi Galvinovi sa podarilo presvedčiť svojho brata Josepha, aby spoločne investovali a kúpili časť skrachovanej firmy na výrobu tzv. „eliminátorov batérií“. Paulov vklad do spoločnosti bol 750 dolárov a asi si ani vo sne nepredstavoval aké zisky bude spoločnosť generovať v budúcnosti. Hneď po založení si prenajali priestory v Chicagu, zamestnali prvých päť pracovníkov a začali sa zamýšľať nad produkciou.

 

Zľava: Paul a Joseph Galvinovci – zakladatelia spoločnosti

 

Prvý úspech

Keby spoločnosť zostala pri výrobe adaptérov, bol by to dosť nelogický krok vzhľadom na predošlý bankrot Paulovej spoločnosti. Ale Paul mal v rukáve eso. Tým tromfom bolo vyrábať cenovo dostupné, no čo možno najkvalitnejšie autorádiá. Už o rok neskôr ich začala Galvin Manufacturing Corp. vyrábať v Chicagských dielňach a okrem predaja spoločnosť ponúkala aj samotnú inštaláciu do automobilu. Ako Paul predpokladal autorádia zaznamenali obrovský úspech a spolu z bratom im pridelil pomenovanie Motorola, čo malo symbolizovať akési spojenie pohybu a rádia. V 30. rokoch minulého storočia sa stala Motorola, ako zákazníci začali firmu označovať, jednou z najväčších firiem vyrábajúcich autorádiá v USA. Spoločnosť začala produkovať aj rádiá pre domácnosť, ktoré mali oproti konkurencii nespornú výhodu v podobe ladenia staníc tlačidlami a tónové ovládanie. Rozhlasové vysielanie sa v tej dobe stalo hromadným informačným prostriedkom a ku koncu 30. tokov vlastnilo rádio polovica domácností, takže výroba rádiopríjmačov bola v tej dobe prosperujúci biznis.

 

Dobové autorádio z logom Motoroly

 

 

Rozšírenie výroby

Novou posilou v tíme sa stal fyzik Daniel Noble, ktorý mal v malíčku rádiovú komunikáciu a zaslúžil sa o založenie divízie zaoberajúcou sa bezdrôtovou komunikáciou. Za dva roky mala vypuknúť druhá svetová vojna a skúsenosti z tejto oblasti zúročili v predaji vysielačiek pre armádu. Prvá prenosná dvojcestná rádiostanica SCR536, ktorou boli vybavené americké vojská pracovala v pásme AM a jej názov bol Handie-Talkie. Tak isto existovala varianta pre pásmo FM, no tá vážila 40 kilogramov, nosila sa na chrbte a hovorilo sa jej Walkie-Talkie. Po vojne sa spoločnosť vrátila k civilnej výrobe a pretože názov Motorola sa stal všeobecne známy, spoločnosť Galvin Manufacturing Corp. sa premenovala na Motorola Inc. S novým názvom prišla aj nová stratégia zamerať sa na významné segmenty trhu ako sú mobilné komunikácie, televízory a polovodiče.

 

Prenosná armádna vysielačka Walkie – Talkie

 

 

Cesta k ďalšiemu úspechu

Nová stratégia sa stala úspešnou a keď v roku 1948 Motorola predstavila televízor VT71 Golden View, bol to v tej dobe najlacnejší televízny prijímač a behom jedného roku sa ho predalo cez 100 000 kusov. Motorola začala taktiež vyvíjať polovodičovú technológiu v novozaloženom stredisku v Phoenixu v Arizone a tým si zabezpečila miesto medzi najvýznamnejšími firmami, ktoré vyrábali tranzistory. Autorádia boli prvé komerčné výrobky, ktoré tranzistory využívali a Motorola ich dodávala priamo výrobcom automobilov, ako napríklad firme General Motors, kde bola výhradným dodávateľom. V  tých časoch vzniklo aj nové logo firmy „M“ v tvare netopierich krídiel. V pozornosti spoločnosti aj naďalej zostali mobilné komunikácie a v polovici 50. rokov predstavila prvý pager, ktorý umožňoval posielanie krátkych signálov a správ k cieľovému užívateľovi. Uplatnenie našiel v nemocniciach, továrňach a aj v armáde. Motorola sa následne stala partnerom amerického vesmírneho programu čo bola pre firmu obrovská prestíž. Spolupracovala na projekte Apollo a slová Neila Armstronga o malom kroku pre človeka, ale veľkom skoku pre ľudstvo, ktoré zazneli v roku 1969 z Mesiaca prenášal transpodér práve od Motoroly.

 

Televízor VT71 Golden View

 

 

Čipy pre HP a Apple

V oblasti polovodičov sa Motorole darilo a vyvinula 16 bitový mikroprocesor Motorola 68 000. Jeho názov odkazoval na predošlú verziu 6800 a bol spájaný z informáciou, že obsahuje 68 000 tranzistorov. No v skutočnosti sa ich počet blížil k 7 tisícom. Začiatkom 80. rokov bola rada 68 000 používaná v drahých systémoch Hewlett-Packard HP 9000 či Sun Microsystems. Už v polovici 80. rokov bol mikroprocesor 68 000 ako prvý používaný v osobných počítačoch Apple Lisa a neskôr aj v legendárnom Apple Macintosh. Procesorom od Motoroly zostala spoločnosť Apple verná až do polovice 90. rokov kedy ju vystriedali oveľa výkonnejšie verzie, ktoré spoločne vyvinuli Apple, IBM a Motorola. Už spomínaný mikroprocesor 68k sa používal aj v tlačiarňach HP LaserJet a Apple Laserwriter, ktorá bola prvá postscriptová tlačiareň na svete.

 

Mikroprocesor Motorola 68000

 

 

Prvý mobilný telefón na svete

Úplne novú éru bezdrôtovej komunikácie začali laboratória Bell, keď v roku 1947 sformovali koncept bunkového mobilného komunikačného systému. Princíp bol v zoskupovaní buniek, ktoré tvorili vysielač aj prijímač signálu. Týmto odštartovalo spustenie siete prvej generácie (1G) a postupne nahradila štandard používaný rádiotelefónmi (0G). Úplne prvý mobilný telefón na svete, ktorý vzásade pripomínal dnešné mobily sa zrodil v roku 1972 vo vývojovom stredisku Motoroly. Rudy Krollop. dizajnér prvého mobilu, si na zdanie spomína takto:

“ V jeden deň mi zavolal riaditeľ a postavil ma pred úlohu, ktorá bola úplne jedinečná. Mal som skonštruovať mobilný telefón, prenosný prístroj, ktorý pred tým ešte nikto nepoznal.“

Na celý vývoj mal Rudy iba neuveriteľných 6 týždňov, ale po tomto termíne stál na stole pred jeho kolegami a vedením funkčný model. Motorola zaviedla experimentálny bunkový systém spojenia, ktorý pokrýval Washington, Maryland a Baltimore. Cez to všetko aj tak trvalo ešte 6 rokov, až sa dostal prvý mobil k zákazníkovi. Prístroj niesol názov DynaTac 8000x a na trhu sa objavil v roku 1983. Zariadenie vážilo 800 gramov a batéria vydržala na 30 minút hovoru alebo 8 hodín pohotovosti. Už v tej dobe bol vybavený LED displejom, prenosnou nabíjačkou, adaptérom do automobilu a cena bola na tú dobu neuveriteľných 4000 dolárov! Aj napriek cene bol o revolučnú novinku obrovský záujem a Motorola musela dokonca vytvoriť poradovníky záujemcov. O pár rokov neskôr sa DynaTacom inšpirovala Nokia a uviedla na trh telefón Cityman. Tak sa začala písať éra mobilných telefónov, pod ktorou je navždy podpísaná spoločnosť Motorola.

 

Motorola DynaTac 8000x

 

 

Mobily na každom kroku

Vývoj mobilných technológií pokračoval. V prvom rade bolo treba znížiť hmotnosť a rozmery prístroja, a predĺžiť dobu hovoru aby mal mobil naozaj plnohodnotné využitie. Rudy Krollop bol však presvedčený, že DynaTac bol určený pre mužov a ženám sa mobil nepáčil. Tie chceli tiež pochopiteľne používať tento revolučný prístroj. Rudy Krollop, ktorého matka bola mimochodom češka, navrhol a vytvoril mobilný telefón určený predovšetkým ženám s názvom MicroTac a konštrukčne bol založený na princípe „véčka“. Stal sa jedným z najúspešnejších výrobkov v histórii Motoroly. Medzi ďalšie úspešné modely patrili tiež StarTac (1996), V60 (2001) alebo V70 (2002). V roku 2001 sa na trh dostal typ Timeport 7328i, ktorý ako prvý využíval prenos dát cez GPRS a neskôr nasledoval model A820, mobil pre siete 3G s integrovanou videokamerou, prehrávačom mp3 a prístupom k dátovým službám. Vďaka super tenkému modelu V3 Razr sa v minulých rokoch podarilo Motorole na čele s novým riaditeľom Edom Zenderom vyrovnať náskok fínskej Nokie. Časom ale nastali problémy, pretože firma si zakladala iba na úspechu jedného modelu (Razr). To viedlo k horším hospodárskym výsledkom a spoločnosť bola nútená prepúšťať a tým minimalizovať prevádzkové náklady. V novej stratégii sa Motorola zamerala viac na mediálne služby, internet a širšiu škálu zákazníkov. Na porovnanie, kým v roku 2007 bola Motorola rovnocenným súperom Samsungu, na konci roku 2008 mal Samsung takmer dvojnásobný podiel na trhu ako Motorola.

 

Motorola MicroTac

 

Súčasnosť

V januári roku 2011 sa Motorola rozdelila na dve časti: Motorola Solutions, ktorá sa zaoberá výrobou vysielačiek a Motorola Mobility pre výrobu mobilných telefónov, tabletov a set-top-boxov. Prvotný zámer rozdeliť sa prišiel už v roku 2008, najmä po tlaku jedného z investorov, Carla Icahn. Cieľom bolo dokončiť rozdelenie podniku v roku 2009, avšak ekonomický pokles a pokračujúci prepad predaja mobilných telefónov Motoroly donútili firmu plán odložiť. Firme sa začalo znovu dariť vďaka vývoju inteligentných telefónov a použití open-source operačného systému Android. V roku 2011 spoločnosť Google oznámila kúpu divízie Motorola Mobility a akvizícia mala posilniť konkurenčný boj na trhu, a Googlu padlo vhod aj portfólio patentov, ktoré Motorola vlastní. Šéf Googlu Larry Page na svojom blogu napísal:

„Vzhľadom na fenomenálny úspech Androidu hľadáme nové spôsoby jeho využitia, preto sme takí nadšení dohodou s Motorolou.“

V súčastnosti sa Motorola môže popýšiť špičkovými modelmi s Androidom ako napríklad Droid 4 alebo Razr Maxx, ktoré boli predstavené na veľtrhu CES v Las Vegas. Pre prípadných záujemcov o tablet je tu Motorola Xoom vybavená taktiež Androidom. Myslím si, že spoločnosť Motorola čaká veľká budúcnosť najmä vďaka akvizícii s Googlom, ktorý určite využije potenciál Motoroly na plno.

Motorola Droid 4

[businessworld.com, motorola.com]