Úvod Návody Android Nováčik: Čo je to tethering?

Android Nováčik: Čo je to tethering?

2

Čo je to tethering? Tethering znamená zdieľanie internetu, ktorý máte v telefóne s inými zariadeniami. Na docielenie tohoto výsledku existuje niekoľko spôsobov.

Pripojenie vášho mobilu k počítaču cez USB, nastavenie WiFi hotspotu a routeru alebo zdieľanie dát cez Bluetooth. Všetky tieto funkcie sú vstavané do Androidu, s natívnym tetheringom ako novinkou v Ice Cream Sandwich. Samozrejme, rôzni výrobcovia môžu a už aj upravili veci tak, aby niektoré z týchto funkcií neboli prístupné – samozrejme na príkaz operátorov. Hneď si vysvetlíme, že prečo to tak spravili.

Samotný tethering sa dá docieliť úplne jednoducho. USB thethering vyžaduje inštaláciu ovládačov (len na Windows) a pripojenie vášho telefónu do rýchleho USB portu na počítači a potom už len využívania vášho telefónu alebo tabletu ako USB modem.

Bluetooth tethering vyžaduje spárovanie vášho telefónu s počítačom a správne nastavenie Bluetooth pripojenia na strane počítaču. Tetherovanie cez WiFi je najjednoduchšie – jednoducho ho zapnete a pripojíte sa na neho ako k normálnemu WiFi hotspotu.

Bohužiaľ, veľa operátorov, hlavne v USA začalo tethering týmto spôsobom blokovať.

Vec sa má tak, že Váš operátor chce, aby ste si platili extra, ak chcete používať internet na inom zariadení než na vašom telefóne. Nikomu sa to nepáči ale je veľká pravdepodobnosť, že je to v podmienkach zmluvy ktorú ste podpísali. Operátori sa snažia zubami nechtami zabrániť tetherovaniu, no a hackeri sa ho zas snažia odblokovať. Je to veľká hra na mačku a myš, ktorá nemá konca. Operátori zo západu dokonca začali monitorovať z akého zariadenia momentálne používate internet. A ak to robíte často, je dosť možné, že na vás prídu.

Nechceme tu nikoho súdiť, na to Android Portal rozhodne nieje stavaný, no myslíme si, že platenie extra za tetherovanie je jednoznačne hlúpe, hlavne keď vačšina mobilných internetov prichádza aj s limitom. Napísali sme vám to len aby vás neprichytili nepripravených.

V predchádzajúcom Android Nováčikovi: Čo je to Bootloader?