Úvod Aplikácie Antivírus na Android? Ak áno, tak aký?

Antivírus na Android? Ak áno, tak aký?

9

Prelínanie kybernetického sveta s reálnym je na každodennom poriadku, je však v poriadku ak nám doň niekto nazerá?
 
Android ako open source patrí už dnes medzi najrozšírenejšie platformy pre operačné systémy mobilných telefónov a tabletov.Jeho rozšírenosť však so sebou prináša aj neblahý efekt a to aj zvýšenie záujmu záškodníkov. Možností je nanešťastie viac ako dosť, či už je to trójsky kôň, vírus, spyware alebo iný druh malvéru. U množstva ľudí by sme v telefónoch našli citlivé údaje. Tak prečo si ich teda nechrániť?
 

 
Príkladom môže byť napríklad SMS Trojan, ktorý sa javil ako média prehrávač, infikoval Ruské siete. Po nainštalovaní škodlivého kódu začal posielať SMS na prémiové čísla čím spôsobil obeti nemalú dlžobu na faktúre.
 
Ďalším príkladom môže býť tiež zistenie z laboratórii spoločnosti Kaspersky, kde zachytili formu scarewaru útočiacu na používateľov Androidu, distrubuovanú ako Opera Virus Scanner. Ak užívateľ klikol na link, bol požiadaný stiahnúť VirusScanner.apk, ktorý je označený ako Trojan-SMS.ANdroidOS.Scavir – Kaspersky Lab. Ak užívateľ nepoužíva bežiace na Android systéme, bude požiadaný o stiahnutie VirusScanner.jar momentálne označený ako Trojan-SMS.J2ME.Agent.ij. A ešte mnoho ďalších. Čo nám teda Android Market ponúka:

1. Lookout Security & Antivirus


Lookout Security & Antivirus patrí jednoznačne medzi jedným z najrozšírenejších bezpečnostných riešení pre Androi navôkol. Účet zdarma vám dovolí zoskenovať vaše zariadenie pre prípadné škodlivé kódy – malware, tiež umožnuje zálohu a obnovu dát online a tiež využíva GPS pre zistenie polohy ak stratíte váš telefón alebo bol odcudzený.
[app]com.lookout[/app]

2. Avast Free Mobile Security


 
Avast Free Mobile Security podporuje množstvo doplnkov, ktoré sú zvačša k dispozícii pre platené bezpečnostné riešenia. Tie zahŕňajú súkromné hlásenia, foltrovanie volaní a SMS, upozornenia zmeny karty SIM a tiež firewall a manažment aplikácií.
 
[app]com.avast.android.mobilesecurity[/app]

3. Kaspersky Mobile Security


 
Kaspersky Lab vydal voľne stiahnuteľné bezpečnostné riešenie pre vaše kontakty, emaily a bankové informácie aby sa nedostali do nepovolaných rúk. Verzia Kaspersky Mobile Security Lite tiež vie vzdialene zmazať všetky osobné dáta zo zariadenia vrátane kontaktov, adries, kalendárov, textových správ či emailov ako prevencia pri stratení či odcudzení vášho zariadenia.
[app]com.kms.free[/app]

4. Norton Mobile Security Beta


 
Norton podáva ruku s jeho anti-malware, anti-virus a bezpečnostnou expertízou pre mobilné zariadenia. Pre chránenie textových správ, emailov a aj čísel kreditných kariet je dôležíté mať aktívnu ochranu s vždy aktualizovanou databázou škodlivého kódu.
[app]com.symantec.mobilesecurity[/app]

5. NQ Mobile Security 6.0


 
NQ Mobile vydalo Mobile Security 6.0 pre Android ako voľne stiahnuteľnú aplikáciu. Detekuje a vymazáva vírusi, škodlivé URL adresy spolu s inými hrozbami, ktoré na vás číhajú už vopred pred prístupom k nim. Využíva tiež GPS na lokalizáciu straty či odcudzenia zariadenia, zálohu či obnoveniea kontaktov, úplnu ochranu súkromia, monitorovanie prevádzky a mnoho ďalšieho.
 
Doba sa mení a s nimi aj množstvo úkonov, ktoré naše zariadenia kedysi určené na telefonovanie a písanie textových správ boli vytvorené. Ako zraniteľné sú tieto elektornické zariadenia na ich počiatku dobre vieme. Preto je dôležité držať sa každej dobrej rady.
 
Akýmsi prstom hore nad ostražitosťou bol aj zásah samotného Googlu keď odstránil okolo 21 škodlivých aplikácii z marketu o ktorých sa zistilo, že získavali informácie od užívateľov.
Ak si ceníte vaše dáta a údaje chráňte sa pred nezvanými hosťami!