Úvod Neprehliadnite vlavo Je font Roboto naozaj taký skvelý, alebo je to len nemilé prekvapenie?

Je font Roboto naozaj taký skvelý, alebo je to len nemilé prekvapenie?

4

Počas prezentácie sme sa stali svedkami predstavenia nového „typerface“ alebo „fontu“ s názvom Roboto. Je však naozaj taký skvelý ako ho vychválili a čo o ňom vlastne vieme? Viac v článku.

Podľa viacerých webov, zaujímajúcich sa o typografiu je Roboto katastrofa. Ale prečo? Veď nám predsa povedali, že je to revolúcia v čítaní a že sa tým všetko zmení. V porovnaní s písmom Droid Sans (Autor: Steve Matteson), ktoré Android zariadenia používali doteraz je Roboto (Autor: Christian Robertson) očividne škaredé káčatko.

Z profesionálneho typografického hľadiska je Roboto podľa všetkého nejakým „mixom protichodných princípov“. Veľa médií označuje tento font ako skladačku zo štyroch fontov: Helvetika, Univers, Myriad, DIN a Ronnie a tak dostal pomenovanie „Štvorhlavý Frankenfont

Stephen Coles zo serveru Typographica.org pripravil vizuálne vysvetlenie toho, čo myslia pod „Štvorhlavým Frankenfontom“.

Diakritika

Keďže náš ľubozvučný jazyk našťastie používa diakritiku, tak sa veľa krát stáva, že na ňu v ignorantských západných krajinách zabudnú. Bohužiaľ musím povedať, že inak to nieje ani s novým „typerface“ Roboto. Bol som veľmi prekvapený, keď som zistil, že nedokážem napísať „Ľ“ alebo „ľ“. Toto ma celkom zarazilo, keďže ako človek, ktorý denne používa pri písaní diakritiku si neviem predstaviť vypustenie takéhoto písmenka.

Font Roboto je navrchu v porovnaní s Droid Sans naspodku.

Lepšie neobišli ani iné špeciálne znaky. Napríklad taký poľský ogonek (diakritické znamienko používané v Poľsku a Litve pod samohláskami) je úplne zmutovaný a vyzerá akoby ho niekto prežehlil.

Font Roboto je navrchu v porovnaní s Droid Sans naspodku.

Small Caps alebo ako sme prišli o písmená

To, že autor tohoto fontu sa nevyzná v cudzích jazykoch už myslím máme ujasnené. Celkom zaujímavá situácia však vzniká, keď sa snažíte použiť „malé kapitálky“. V tomto prípade sú písmenká úplne nahradené malým písmom, čo vyzerá celkom zábavne.

Slovo na záver

A takto to pokračuje od jedného jazyka k ďalšiemu, kde autor zabudol na viac a viac mäkčeňov a dĺžňov a kadejakých iných znamienok. Otázkou však teda ostáva, čo prinútilo Google zmeniť už tak vyladený Droid Sans za takýto nepodarok? Momentálne je však nejasné, či si svoju chybu Google pripustí a Roboto opraví alebo úplne nahradí.

Zdroj: Typo.cz