Úvod Konkurencia Microsoft Všetko najlepšie! Windows 3.1 oslavuje 25 rokov

Všetko najlepšie! Windows 3.1 oslavuje 25 rokov

2

Windows je tu s nami podstatne dlhšie, než niektorí z nás. Pre 25 rokmi neexistovalo menu „Štart“ a 16-bit prežíval najväčšiu slávu. 32-bit síce bol na ceste, no dostupný zatiaľ nebol. Počítače, na ktorých pozadí ešte stále bežal MS-DOS boli samozrejmosťou.

Presne tak, Windows 3.1 má už 25 rokov.

Možno je to zvláštne, že si pripomíname výročie operačných systémov, no 25 rokov, teda štvrťstoročnica je veľký míľnik pre kohokoľvek, vrátane neživých operačných systémov. Pripomenúť si môžeme napríklad prvú reklamu, ktorá sa odvysielala v marci 1992. Microsoft v nej vysvetľuje, aké jednoduché je ovládanie ich novinky.

O mesiac neskôr, teda 6. apríla Windows 3.1, predchodca masívne populárneho Windows 95 vstúpil do predaja. Neponúkal ani spomínané menu štart a dokonca ani spodnú lištu, ktorú využívame dodnes. V jeho výbave sa nachádzalo niekoľko základných programov, ako aj legendárna hra „Míny“. Inštaláciu ste mohli vykonať za pomoci šiestich diskiet, neskôr prišla aj verzia na CD.

Aj po 25 rokoch od predstavenia verzie 3.1 je Windows dominantou, ktorá poháňa drvivú väčšinu dnešných počítačov. Nám už neostáva nič iné, len popriať všetko najlepšie aj do ďalších rokov!