Úvod Sociálne siete Facebook Muž na Facebooku streamoval ako obesil svoje dieťa, potom aj seba

Muž na Facebooku streamoval ako obesil svoje dieťa, potom aj seba

UPOZORNENIE: Obsah článku nie je vhodný pre citlivé povahy, deti a maloletých

10
Wuttisan Wongtalay a jeho dcéra Beta © Metro

Britský denník Metro včera prišiel s nesmierne tragickou správou, ktorá hovorí o ďalšej vražde odohrávajúcej sa v priamom prenose na sociálnej sieti Facebook. 

Muž menom Wuttisan Wongtalay mal ešte v pondelok popoludní zavraždiť len 11-mesačné dieťa v hotelovej izbe v blízkosti medzinárodného letiska na thajskom ostrove Phuket. Muž následne spáchal samovraždu.

Jednou z prvých osôb, ktoré dorazili na miesto, bol príslušník polície Jullaus Suvannin. Uviedol, že keď prišiel boli už obe osoby po smrti. Okrem toho si všimol smartfón opretý o stenu.

Miestna polícia si myslí, že činu predchádzala hádka muža s matkou dieťaťa. Predpokladá sa, že ju obviňoval z nevery. Muž po hádke obesil dieťa a následne seba. Celý incident bol snímaný v priamom prenose prostredníctvom služby Facebook Live.

K tragickej udalosti sa vyjadril aj hovorca sociálnej siete Facebook. Povedal, že ide o hroznú udalosť a s rodinnými príslušníkmi obetí súcitia. Zároveň podotkol, že na sociálnej sieti Facebook neexistuje absolútne žiadne miesto pre takýto druh obsahu. Video bolo okamžite odstránené.

Guvernér thajského ostrova Phuket vyzval používateľov, aby 4-minútový záznam nezdieľali. Jeho kópie sa totižto ešte v utorok popoludní stále nachádzali na sociálnej sieti Facebook.

Nejde o prvý prípad

Len pred pár týždňami rezonoval medzi verejnosťou podobne tragický incident. Muž v meste Cleveland amerického štátu Ohio bez príčiny zastrelil náhodného okoloidúceho, 74-ročného muža.

Celé konanie pritom zaznamenával do služby Facebook Live. Po mužovi sa spustilo masívne pátranie, no k jeho úspešnému dolapeniu nedošlo. Po odhalení a krátkom prenasledovaní políciou sa vrah zastrelil.

Mark Zuckerberg (riaditeľ Facebooku) na margo tohto incidentu prisľúbil, že sa jeho spoločnosť bude snažiť zabrániť zverejňovaniu podobného obsahu. Zároveň však pripustil, že ich pri riešení tejto problematiky čaká ešte veľa práce.

Zakázať alebo nezakázať Facebook Live?

Dopyt po video obsahu rastie. Ľudia jednoducho radi pozerajú videá zverejnené ostatnými používateľmi. Čím autentickejšie sú, tým lepšie. Pre túto cielovú skupinu je služba Facebook Live ako stvorená.

Naživo a okamžite môžete zdieľať video na sociálnu sieť Facebook aj vy. Stačí vám obyčajný smartfón a pripojenie na internet. V drvivej väčšine sme svedkami kreatívnych videí a obsahu, ktorý je prinajhoršom iba nudný a nezaujímavý.

Autori služby ale mohli počítať s tým, že môže byť zneužitá na nekontrolovateľnú propagáciu takých činov, ako je vražda alebo násilie.

Je viac ako pravdepodobné, že Facebook službu Facebook Live nevypne. Teda pokiaľ mu to neprikážu oprávnené úrady. Vývojári budú skôr pracovať na dôslednom systéme kontroly obsahu v reálnom čase.