Úvod Zaujímavosti VIDEO: Vo veľkom čínskom sklade triedi balíky armáda autonómnych robotov

VIDEO: Vo veľkom čínskom sklade triedi balíky armáda autonómnych robotov

0
© Hikvision

Je vo všeobecnosti známe, že z niektorých pracovných pozícii vytlačia ľudí automatickí roboti, ktorí ich prácu zvládnu rýchlejšie a spoľahlivejšie. 

Ide prevažne o jednoduchšie pracovné náplne, ktoré si nevyžadujú nadštandardnú zručnosť. Na automatizáciu v priemysle tlačia hlavne ázijské krajiny, ktoré po technologickej stránke napredujú rýchlejšie.

Ako také zamestnanie plné robotov vyzerá, prezradí video zo skladu veľkého čínskeho dodávateľa. Rýchli roboti oranžovej farby pripomínajú robotické vysávače pre domácnosti.

Ich úlohou je však triediť a prenášať balíky. Každý z okrúhlych robotov Hikvision dokáže naskenovať originálny kód balíka, vďaka ktorému ho vie zaradiť do presne určeného miesta. V tomto prípade ide o štrbinu v podlahe skladu, odkiaľ balík putuje ďalej.

robotov
Typ robota Hikivision

Prevádzkovateľ spoločnosti takýmto spôsobom eliminoval akékoľvek chyby pri triedení balíkov. Roboti nepotrebujú obed, spánok ani prestávku na cigaretu. Môžu pracovať 24 hodín denne, 7 dní v týždni.

Spoločnosť ich však zatiaľ prevádzkuje len v rámci nočnej smeny. Aktívne sú od 18:00 hodiny. Spoločne roztriedia až 200 000 balíkov za deň, pričom spoločnosti ušetria 70 percent nákladov, ktoré by inak spotrebovali ľudskí zamestnanci.

Hovorca spoločnosti STO Express, ktorá robotov používa, uviedol, že ich zatiaľ prevádzkujú v svojich dvoch logistických centrách. Postupne ich plánujú rozšíriť po celej krajine a nasadiť aj do ešte väčších a dôležitejších skladov.

Video