Úvod Zaujímavosti VIDEO: Vedci natočili aktívne sopky v Guatemale poriadne zblízka. Vďaka dronom

VIDEO: Vedci natočili aktívne sopky v Guatemale poriadne zblízka. Vďaka dronom

0
sopky

Lietať s dronom v blízkosti aktívneho vulkánu nie je zrovna rozumné. Splodiny, vyvrhnutý materiál a vysoká teplota ho môžu jednoducho zničiť. Vedci z univerzít v Bristole a Cambridge toto riziko podstúpili.

Výsledkom sú unikátne zábery na aktívne sopky v Guatemale z perspektívy, ktorá sa nám len tak často nenaskytne. Vedci pri skúmaní aktívnych sopiek použili niekoľko bezpilotných lietadiel. Skúmali pritom sopky Fuego a Pacaya.

Cieľom vulkanológov a inžinierov bolo presnejšie zistiť, akým spôsobom sopky pracujú. Drony boli vybavené bohatou senzorovou výbavou. Vďaka nej vedci namerali presnú teplotu a vlhkosť, aká panuje vo vulkanickom mraku.

Zozbierané údaje pomôžu lepšie pochopiť proces, akým sopky prechádzajú pri svojej aktivite. Údaje vedcom poslúžia na vytvorenie 3D modelu sopky a odhalia chemické zloženie plynov a lávy.

sopky
Vedecký tím z prestížnych univerzít © YouTube

Odborníci samozrejme použili špeciálne typy dronov, ktoré si na bežnom trhu len tak nekúpime. Doletieť môžu do vzdialenosti ôsmich kilometrov a zvládnu až trojkilometrovú výšku.

Z celého videa je asi najúchvatnejší záber na to, ako dron čelí vyvrhnutému materiálu z útrob vulkánu. Našťastie ho nezasiahol žiadny veľký kus. Pozrite si zaujímavé video.