Úvod Aplikácie UBER už viac ako rok a pol jazdí po Bratislave. Pozrite sa...

UBER už viac ako rok a pol jazdí po Bratislave. Pozrite sa na zaujímavé čísla

1

Za viac ako jeden a pol roka Uber výrazne zmenil trh individuálnej dopravy u nás a ovplyvnil aj to, čo od služieb tohto typu zákazníci očakávajú a vyžadujú.

Potvrdzujú to aktuálne dopravné štatistiky spoločnosti Uber, ktorý má v metropole Slovenska v súčasnosti viac ako 40-tisíc unikátnych používateľov.

Počet jázd v Bratislave sa len v roku 2016 zvýšil o rekordných 90%. Popularitu aplikácie potvrdzuje i neustále sa zvyšujúci záujem o spoluprácu s Uber na strane partnerských vodičov.

S ohľadom na flexibilné možnosti využitia platformy sa ich počet neustále mení a za posledný mesiac Uber využívalo približne 500 aktívnych partnerských vodičov. Vďaka tomu Uber v Bratislave skrátil čas pristavenia vozidla z pôvodných 6 minút (august 2015) na necelé 4 minúty (marec 2017).

uber v bratislave

Uber je najpopulárnejšia aplikácia pre zmluvnú prepravu osôb v Bratislave

85% obyvateľov mesta vie, čo je Uber, 67% už o ňom počulo a 21% ho už aj využilo. Navyše, 16% respondentov zvažuje možnosť stať sa partnerským vodičom Uber. Medzi hlavné dôvody vysokej popularity Uber patrí nízka cena, pohodlná objednávka cez aplikáciu, rýchlosť, bezhotovostná platba a dobré skúsenosti cestujúcich. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý zrealizovala spoločnosť TNS Aisa v Bratislave.

Efektívny doplnok mestskej hromadnej dopravy

Predovšetkým v okrajových, ale rýchlo rastúcich častiach Bratislavy služba Uber funguje ako obľúbený, často však i nutný doplnok hromadnej dopravy. Z dopravných štatistík spoločnosti Uber je totiž zjavné, že trvalo rastie počet jázd, ktoré začínajú alebo končia do vzdialenosti približne 200 metrov od najbližšieho významného prestupného miesta prímestskej, či bratislavskej hromadnej dopravy.

V posledných mesiacoch sa výrazne zvyšuje i počet jázd, ktoré začínajú alebo končia v okrajových častiach metropoly. Bratislavčania si často objednávajú Uber do tých miest, kam električky alebo autobusy nezachádzajú, intervaly liniek sú redšie, prípadne sa nechávajú doviezť k najbližšiemu dopravnému uzlu verejnej hromadnej dopravy s tým, že odtiaľ potom pokračujú do svojej cieľovej destinácie alebo si z nej, naopak, objednajú odvoz.

V uplynulých mesiacoch Uber zaznamenal aj zvýšený počet jázd, ktorými sa cestujúci prepravujú do práce alebo z nej. Uber tiež slúži ľuďom na priame spojenie medzi centrom a susednými mestskými časťami, ale aj pre cesty tzv. cez celú Bratislavu (napr. z bratislavského Starého Mesta do Devínskej Novej Vsi).

Najčastejšie sa jazdí v noci

Osobná zmluvná doprava získava na popularite, ale celkovo i na kapacitnom význame vo večerných a neskorších nočných hodinách. V priebehu celého týždňa je v Bratislave najintenzívnejší záujem o bezpečnú a spoľahlivú dopravu práve v čase od 23:00 do 5:00 hodiny ráno a druhou najčastejšou dobou využívania je večer od 18:00 do 23:00.

v bratislave

Tradične najvyšší záujem o zvezenie je potom v noci z piatka na sobotu a zo soboty na nedeľu. To, že počet jázd je najvyšší práve v tomto čase, potvrdzuje fakt, že dopyt po cenovo dostupnej zmluvnej osobnej preprave rastie vtedy, keď sú električky alebo autobusy menej dostupné, resp. intervaly spojov sa významne predlžujú.

Uber ale poukazuje aj na nový trend v osobnej preprave, kedy zákazníci využívajú Uber aj v pracovných dňoch v dopoludňajších hodinách na cesty do zamestnania a v popoludňajších zo zamestnania.

Najobľúbenejšia aplikácia

Uber udržuje mestá v pohybe. Cestujúci v Bratislave oceňujú predovšetkým priaznivé ceny (56%), chvália samotnú aplikáciu (54%), rýchlosť (42%), bezhotovostnú platbu (40%) a dobrú skúsenosť (35%), ktoré im aplikácia ponúka. Od augusta 2015 si Uber v Bratislave zavolalo viac ako 40 000 unikátnych cestujúcich a v lete minulého roka tu Uber použili turisti z viac ako 90 krajín sveta.

Za rok 2016 má Uber na Slovensku aj svojich rekordérov – jeden z registrovaných cestujúcich uskutočnil pomocou aplikácie Uber viac ako 1200 jázd. Najdlhšia cesta na Slovensku merala 421,76 km – začínala v Bratislave a skončila v metropole východného Slovenska, v Košiciach. Celkovým rekordérom je cestujúci, ktorý Uber využil na trase Bratislava – Ľubľana s dĺžkou 455 km.

TOP 5 najzaujímavejších faktov o Uber, ktoré ste možno nevedeli

  • Priemerne sa na celom svete s aplikáciou Uber uskutoční viac ako 5 miliónov jázd každý deň.
  • Priemerné hodnotenie vodičov v Bratislave je 4,8 z 5, čo je úspech aj v medzinárodnom porovnaní.
  • Uber aktuálne pôsobí vo viac ako 500 mestách a 80 krajinách po celom svete.
  • Aplikáciu Uber je možné využiť aj v 14 mestách v Afrike a je tak dostupná napríklad v Abudže v Nigérii, Tanzánii alebo Ugande.
  • Okrem služieb dostupných na Slovensku sa vo svete nájdu i služby ako uberTukTuk, uberMOTO, UberBOAT a UberASSIST pre telesne postihnutých.

Aplikácia Uber