V informáciách o tom, že Samsung od druhého štvrťroku 2017 začne s výrobou 7. generácie AMOLED displejov bola schovaná ďalšia zaujímavosť. „Samsung Display pokračoval vo vývoji, ktorý má odlíšiť jeho OLED portfólio. Medzi novinkami nájdete skladateľný OLED, chip-on-plastic OLED a 800ppi OLED panel s vysokým rozlíšením,“ uvádza analytik.

Z pohľadu Samsungu, ktorý momentálne ovláda približne 95 % celkového trhu s AMOLED displejmi má ísť o krok, ktorý ho odlíši od konkurencie, ktorá ho tento rok začne dobiehať pri výrobe AMOLED displejov 6. generácie.

Čo ale znamenajú všetky tie označenia? Skladateľný OLED panel bude prirodzene určený pre Galaxy X, nový projekt kórejského výrobcu, ktorý má byť skladateľný, resp. ohýbateľný. Chip-on-plastic je označenie pre panely, ktoré namiesto skla využívajú plastovú náhradu, vďaka čomu sa dajú mierne ohnúť. Podobný panel sa využíva aj pri Galaxy S8 a S8+.

4K displej s 800ppi?

Nákres Galaxy Note 8

Čo však „800 ppi OLED“? Takto pixelmi nabitý displej nie je určený pre TV ani pre tablety. Určený by mal byť pre smartfóny. Ak by sme to rozpočítali, zistili by sme, že aby Samsung skutočne dosiahol pixelovú hustotu 800 ppi, musel by 4K displejom (3 840 x 2 160) vybaviť 5,5-palcový smartfón. Samsung mal takýmto rozlíšením vybaviť už S8 a S8+, nakoniec sa však rozhodol pre QHD rozlíšenie a Infinity Display. Podľa nás, aspoň v tomto štádiu vývoja smartfónov spravil dobre.

Ďalším hráčom na trhu z dielne tohto smartfónového giganta má byť Galaxy Note 8, o ktorom sa taktiež hovorí ako o „4K smartfóne“. Rovnako sa však hovorí, že ponúkne 6,4-palcový displej s pomerom strán 18.5:9, teda rovnakým ako Galaxy S8. Polotablet, polotelefón by teda mohol prísť s rozlíšením 4 428 x 2 160 pixelov, čo je v praxi „len“ 770 ppi.

Ak by sa to Samsungu podarilo, nebol by však prvým výrobcom. Sony už teraz ponúka 4K displej, aj keď, musíme povedať, že s obmedzenou funkcionalitou. Funguje totiž len v niektorých aplikáciách. Ďalšou neznámou ostáva výdrž batérie, ako aj výkon grafického čipu, ktorý bude musieť obslúžiť viac ako dvojnásobný počet pixelov.