RECENZIA Samsung Galaxy S8: Telefón s futuristickým dizajnom, ktorý ťa bude baviť používať

19
Samsung Galaxy S8 je bez akýchkoľvek pochýb najkrajší telefón, aký som mal kedy možnosť používať. Áno, do tohto zoznamu počítam aj Xiaomi Mi Mix, jeden z ďalších smartfónov, ktoré ma ohromili podobne, ako S8.

Samsung musel z rukáva vytiahnuť poriadne veľké eso, aby donútil ľudí zabudnúť na minuloročnú tragédiu menom Note 7. Vyzerá to tak, že sa mu to nielen podľa mňa, ale aj podľa tých tisícov Slovákov, ktorí si telefón doteraz kúpili, podarilo. Nečudujem sa im, naozaj nie. S8 je v mojich očiach, skutočne, ruku na srdce, prisahámbohu, najlepší.

Čo však z Galaxy S8 robí zariadenie, ktoré mi tak prirástlo k srdcu? Samozrejme, že jeho predná strana, ktorá je prekrytá nádherným 5,8-palcovým Quad HD Super AMOLED displejom, ktorý je akurát veľký, akurát ostrý a akurát farebný. 5,8-palcov je úžasná veľkosť nielen pre mňa, ale aj pre ďalších záujemcov. Samsung ich totiž predáva, aspoň u nás na Slovensku, viac, než  6,2-palcovej alternatívy. Ide približne o pomer 3:2 v prospech Galaxy S8, resp. v neprospech Galaxy S8+.

S Galaxy S8 a S8+ som dokopy strávil približne dva týždne, za ktoré som ich zobral na cesty, používal som ich doma, fotil s nimi, natáčal s nimi, pozeral na nich videá, hral hry, odpisoval na emaily a samozrejme, volal z nich. Vyskúšal som všetky štyri spôsoby odomknutia (odtlačkom prsta, tvárou, dúhovkou a PINom) tak viem, že S8 nie je perfektný. Dalo sa to čakať. Je to dosť na to, aby ma to malo odhovoriť od kúpy? Poďme to zistiť.

V prvom rade, plnú recenziu na väčší z dvojice, Galaxy S8+ som už publikoval, prečítať si ju môžete tu. Nájdete v nej veľa zaujímavých informácií, takže neváhajte a čítajte, ak sa rozhodujete, ktorý z nich je pre vás ten pravý, neoľutujete.

Začnime teda negatívami, nech ich máme za seba. TEN SNÍMAČ ODTLAČKOV PRSTOV. Fakt, horšie umiestnenie by bolo snáď už len nad kamerou. Ako iste viete, snímač je vedľa zadného fotoaparátu, čo je aspoň pre mňa tak nepraktické umiestnenie, že tento spôsob odomykania som používal len keď som nemal inú možnosť, teda keď bola tma. Snímač stále funguje a musím uznať, že pri S8 a používa podstatne pohodlnejšie než pri S8+, keď som naň nevedel dočiahnuť, ale aj tak. Škoda ho, inak by bola S8 takmer perfektná.

Čo sa batérie týka, nebojte sa, šialenstvo, ktoré nastalo po predstavení Galaxy Note 7 sa snáď nebude opakovať. S8-čka sa mierne zohreje, no len pri nabíjaní alebo hraní naozaj náročných hier. Fakt nič, čoho by ste sa mali obávať.

Čo by ste ale mali vedieť, ak sa Galaxy S8 chystáte zakúpiť je fakt, že ide o sakramentsky rýchly telefón. Vážne, rýchlejší je už len Bolt na 100 metrov a aj o tom prestávam byť presvedčený. Okrem toho ide o nádherný smartfón. Naozaj krásny. V rukách som nedržal krajšie zariadenie, a to som ich vyskúšal veľa. Samozrejme, nejde o objektívne hodnotenie, keďže krásu vníma každý kúsok inak.

Zároveň by ste mali vedieť, že Galaxy S8 je poriadne drahý. Na Slovensku sa predáva od 799 €, zatiaľ čo väčší Galaxy S8+ ide po 899 €. Poriadne pálky. Za túto cenu si môžete doslova kúpiť aj dva kusy inej vlajkovej lode.

Galaxy S8: Dizajn

Ako som už spomínal pri recenzii S8+ (vážne si ju prečítajte), dizajn je krásny. Základom tejto nádhery jeho 5,8-palcový Infinity displej s pomerom strán 18.5:9. Ide o novinku, ktorú s podobne natiahnutým displejom naštartoval LG G6. Čo to znamená? Je jednoducho úzky a dlhý. To je všetko, no v praxi je radosť ho používať. Galaxy S8 je vďaka tomu podstatne rovnako vysoký ako LG G6, no vďaka zahnutým bokom, čo je pri Samsungu už tradícia, pôsobí podstatne užšie. Vďaka extrémne tenkým rámikom sa na prednú stranu zmestilo viac displeja. Až 83 % celkovej plochy prednej strany zaberá spomínaný Quad HD Super AMOLED displej.

Na jednej strane by som si takýto telefón, ako žiaden iný, nedával do puzdra. Na druhú stranu som si istý, že by sa mi skôr či neskôr podarilo pustiť ho k zemi čo by mohlo skončiť nepekným pavúkom cez prednú alebo zadnú stranu. S S8 si opäť verím viac, no majte to na mysli. S8-čka sa vám bude pokúšať zdrhnúť smerom k matičke Zem.

Jednou z veľkých zmien, ktorými prešla S8-čka je chýbajúce domovské tlačidlo. Namiesto toho je umiestnené priamo pod displejom (čítaj smerom do vnútra telefónu). Stačí poriadne vystískať spodnú časť displeja a získate rovnakú funkcionalitu ako v prípade hardvérového tlačidla. A viete čo? Vôbec mi takéto staromódne tlačidlo nechýbalo. Samsung to vymyslel elegantne a ja som spokojný. Aj po dvoch týždňoch. Zvyšok ovládacích prvkov funguje tak, ako by ste čakali, resp. tak, ako ste mohli vidieť pri všetkých ostatných softvérových tlačidlách. Samsung vám okrem tomu ponúka aj možnosť vymeniť ich pozíciu. Ak teda chcete mať tlačidlo „Späť“ naľavo, máte to mať!

Snímač odtlačkov prstov je odporne dobrý

Čo tým myslím, pýtate sa? Výborný je v tom, že stále funguje tak, ako pri Galaxy S7/S7 edge či Note 7. No a čo je na ňom odporné? No, to umiestnenie. Moja svalová pamäť si naň nestihla prevyknúť ani po dvoch týždňoch používania, a to je zlé. Veľmi zlé. Okrem toho, vždy keď sa dotknem snímača odtlačkov prstov, telefón sa nakloní smerom ku mne a je opäť o pár centi bližšie k nezvratnej ceste smerom k zemi. Fakt nebezpečná aférka.

Ja osobne som sa uchýlil k používaniu odomykania, ktoré Samsung nazval ako pohodlné a nie bezpečné s možnosťou odomknúť ho pomocou snímača odtlačkov prstov a PINom, keď by bola tma. A viete čo? Táto kombinácia sa ukázala ako najpohodlnejšia. Algoritmus rozpoznania tváre funguje prekvapivo dobre, neodomkol telefón ani môjmu bratovi, ktorý je podľa slov mamky rovnaký ako ja, takže mi doteraz klamala. Aj som si to myslel, ale dík Samsung za potvrdenie hypotézy.

Ak ale potrebujete S8-čku poriadne zabezpečiť, určite siahnite po skeneri dúhovky, ktorý je vynikajúci, aj keď má svoje limitácie. Tými sú hlavne rýchlosť odomykania a fakt, že je citeľne pomalší. No a potom je tu problém s okuliarmi a kontaktnými šošovkami, s ktorými sa môže a nemusí kamarátiť.

Fotoaparát: Ide to aj bez dvoch senzorov

Je zaujímavé, že Samsung ako jeden z mála výrobcov nateraz odolal a do svojich vlajkových lodí nevmontoval aj druhé zadné oko. Galaxy S8 tak aj naďalej fotí jedným 12 Mpx fotoaparátom, ktorý produkuje nádherné zábery, ktoré sú vďaka malým vylepšeniam či už samotného senzora alebo spracovania fotografií o chlp lepšie než v prípade S7/S7 edge.

Galaxy S8 je ideálny smartfón pre zábery fotené pri zhoršených svetelných podmienkach, čo snáď pri každej oslave či návšteve podniku s tvojimi kamošmi, takže tu je všetko na poriadku. Super je aj automatické zaostrovanie na prednej 8 Mpx kamere. V praxi to znamená, že aj selfíčko poznamenané alkoholickým drinkom by malo byť ostré. Čo viac si priať, že!

K fotoaparátu sa dostanete rýchlo aj z vypnutého displeja. Stačí dvakrát rýchlo ťuknúť do tlačidla pre zapnutie smartfónu a ste tam. Najkrajšie momentky vám teda neujdú.

Nechýba ani „pro“ režim, ktorý som však zapol len raz a potom som zistil, že ho vlastne nepotrebujem. Na drvivú väčšinu záberov nie je potrebný. Samsung to zvláda prekvapivo dobre aj pri situáciách, keď je časť obrazu super tmavá a ďalšia super svetlá. Palec hore!

Skoro by som bol zabudol na tú „najlepšiu“ časť foťáku. No predsa rôzne ksichty zo Snapchatu. Kto by odolal.

Batéria, ktorá sa neprehrieva, nevybuchuje a vydrží vám celý deň

Samsung Galaxy S8 je telefón, ktorý keď budete používať aktívne, musíte nabíjať každý deň. Uveďme si príklad. Zobudil som sa ráno o 7:00, celý deň som fotil, natáčal videá, Facebookoval, Instagramoval, volal, emailoval a o ôsmej večer som zistil, že mám 15 % batérie. Hneď, ako som prestal s týmto nezodpovedným závisláčením sa spotreba energie znížila natoľko, že keď som o 23:00 konečne zaľahol, telefón som dával nabíjať s 5 % batérie.

Svedčí to o tom, že ak si telefón beriete povedzme na výlet a nepotrebujete fotiť 150 záberov špagiet z reštiky alebo natáčať všetko, čo vidíte, teoreticky vám vydrží aj deň a pol až dva. Len pre to, aby sme sa na telefón pozerali, si tak drahý kúsok určite nekupujeme, takže sa pripravte na nabíjanie každý večer.

Čo sa tak často nespomína sú vylepšenia, ktoré si všimnete až po niekoľkých mesiacoch používania. Väčšina určite vie, že batérie sa časom opotrebovávajú a strácajú kapacitu. Samsung v tomto smere spravil taký pokrok, že batéria Galaxy S8 by mala mať takú istú, ak nie lepšiu kapacitu batérie aj dva roky po jeho používaní ako Galaxy S7 po pol roku. Samozrejme, toto som pri dvojtýždennom testovaní naozaj vyskúšať nestihol. Snáď mi bude odpustené.

samsung-galaxy-s8-screen-1
samsung-galaxy-s8-screen-2
samsung-galaxy-s8-screen-3
samsung-galaxy-s8-screen-4
samsung-galaxy-s8-screen-5
samsung-galaxy-s8-screen-6
samsung-galaxy-s8-screen-7
samsung-galaxy-s8-screen-8
samsung-galaxy-s8-screen-9
samsung-galaxy-s8-screen-10

Keď už dôjde k nabíjaniu, na výber máte dve možnosti. S8-čku môžete položiť na podložku s bezdrôtovým nabíjaním (štandard Qi) alebo ju jednoducho pichnete na kábel. Ja som S8 cez kábel nabil približne za hodinu a 45 minút, pri nabíjaní bezdrôtovo to trvalo takmer 3 hodiny.

Mám S7/S7 edge, oplatí sa mi ísť do Galaxy S8?

Ak chcete vo vrecku nosiť najsexy telefón, tak určite. Keď som ich porovnal, bolo to ako pozerať sa na film z roku 1990 a film vydaný v roku 2017, myslím to v rámci kvality obrazu. Galaxy S7 je však stále výborné zariadenie, ktoré je dostatočne rýchle a kvalitne spracované. Ak teda nepotrebujete mať to najnovšie, najvýkonnejšie a najlepšie, nevidím dôvod pre upgrade.

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
95 %
Displej
99 %
Foto/video
99 %
Výdrž batérie
80 %
Softvér
85 %
Konštrukcia
95 %
Výkon
95 %