Samsung predstavil svoje nové vlajkové lode presne 29. marca 2017. My sme väčší z nich, Galaxy S8+ v redakcii testovali posledný týždeň. Zisťovali sme či je skutočne tak dobrý, ako o ňom tvrdí výrobca.

Rad zariadení Galaxy S za posledné roky prešiel výraznou zmenou. Z Plastového Galaxy S5 sa pri S6 a S6 edge stali prémiovo pôsobiace zariadenie, ktorých konštrukcia pozostávala zväčša z kovu a skla. Nezmenilo sa to ani pri minuloročných S7 a S7 edge, ako ani pri novom Galaxy S8+ či menšom S8.

Samsung Galaxy S8+: Špecifikácia

  • Displej: 6,2-palcový Quad HD+ Super AMOLED, 2 960 x 1 440 pixelov
  • Procesor: Exynos 8895
  • Grafický procesor: Mali-G71 MP20
  • Pamäť: 4 GB RAM, 64 GB úložisko (rozšíriteľné)
  • Fotoaparáty: 12 Mpx Dual Pixel zadný a 8 Mpx predný (autofokus)
  • Batéria: 3 500 mAh
  • Rozmery: 159,5 x 73,4 x 8,1 mm

Samsung posledné dva roky zdokonaľoval nielen výrobný proces, ale aj dizajn zariadenia, ktorý je čoraz bližšie k tomu, čo by som označil za ideálne. Samozrejme, má aj svoje muchy, o čom si detailnejšie povieme v odsekoch nižšie. Ak ste teda pripravení, poriadne sa pripútajte, toto je recenzia nového Galaxy S8+, novej vlajkovej lodi pre rok 2017.

Samsung Galaxy S8+: Dizajn a konštrukcia

Krása. Nádhera. Aj taký som mal z novinky pocit, keď som si ju prvýkrát obchytal na oficiálnom predstavení v Bratislave. Posledný týždeň bol azda tým najpríjemnejším, čo sa používania smartfónu týka.

Dizajn Galaxy S8+ by som prirovnal k spojeniu dizajnu S7 edgeGalaxy Note 7. Inými slovami, u mňa veľmi, veľmi podarený kúsok. V ruke pôsobí najlepšie z akéhokoľvek Samsung zariadenia na trhu. Naozaj, aj napriek svojej veľkosti, ktorá je pri 6,2-palcovom displeji na veľmi slušnej úrovni (159,5 x 73,4 x 8,1 mm), som nemal pocit, že v ruke držím zariadenie, ktoré sa minimálne displejom podobá viac na tablet, než na smartfón. Keď si predstavím, že som pred pár rokmi žasol nad 7-palcovým displejom Nexus 7 a dnes veselo vo vrecku nosím telefón so 6,2-palcovým displejom, a to bez väčších problémov, zastáva mi rozum. Dizajn smartfónov prešiel poriadny kusisko cesty a je to poznať.

Konštrukcia pritom plynule prechádza z prednej strany, do bokov, až na zadnú stranu. Veľmi podobne na tom bol aj Galaxy Note 7, no S8+ túto jednoliatosť, resp. pocit z jednoliatosti posúva ešte o krôčik ďalej.

Zaujímavosťou ohľadom dizajnu, resp. konštrukcie Galaxy S8+ sú hneď dve či tri veci. Hlavným rozdielom, ktorý si všimnete hneď na prvýkrát je tlačidlo domov, resp. jeho absencia. Galaxy S8+, ako aj S8 totiž nemajú klasické tlačidlo pod displejom. Samsung ho odstránil preto, aby mohol displej natiahnuť nielen po bokoch, ako tomu bolo po uplynulé roky, ale aj smerom hore a dole. Vďaka tomu zobrazovací panel pokrýva približne 84 % prednej strany zariadenia. Inými slovami, je to jeden z najlepšie vyzerajúcich smartfónov na trhu, ak nie najkrajší vôbec. Vzhľadom na to, že ide o subjektívnu záležitosť to nechám na vás.

Druhou malou-veľkou je nové tlačidlo na ľavom boku zariadenia, hneď pod tlačidlami pre zmenu hlasitosti. Ide o tlačidlo, ktoré po stlačení spustí nového inteligentného pomocníka Bixby. Ak o ste o Bixby ešte nepočuli, je akousi konkurenciou pre Siri od Apple či Google asistenta… od Google. Viac o ňom však neskôr.

No a poslednou zmenou, minimálne čo sa dizajnu týka, je snímač odtlačkov prstov. Možno sa pýtate, kde vlastne je, keď bol doteraz ukrytý v domovskom tlačidle? Dobrá otázka, ktorá má jednoduchú odpoveď. Nachádza sa vzadu, hneď vedľa fotoaparátu. Z mojej strany celkom nešťastné riešenie, hlavne pri väčšom S8+, keďže naťahovať prst tak ďaleko dozadu spôsobilo, že som snímač radšej nepoužíval. Hlavne pri práci so zariadením s jednou rukou som sa dokonca obával, že by mi pri takomto manévri mohol vypadnúť. Našťastie, k dispozícii máte aj viac možností zabezpečenia zariadenia, z ktorých moja najobľúbenejšia nemá s odtlačkami prstov nič spoločné.

Aby som teda zhrnul dizajn Galaxy S8+ a porovnal ho napríklad s Galaxy S7 edge, tak je jednoznačne vycibrenejší, premyslenejší a dorobenejší. Je to presne prípad toho, keď firma vidí, že niečo funguje a namiesto toho, aby to zmenila to namiesto toho doladí takmer do perfekcionizmu. Pri S8+ mám konečne pocit, že v ruke držím telefón, ktorý si zaslúži niesť označenie vlajková loď a že ide o smartfón, ktorý je naozaj tým najlepším, čo Samsung dokáže vyrobiť.

Samsung Galaxy S8+: Displej

Kde začať! Quad HD+ Super AMOLED displej na Samsung Galaxy S8+ má rovnako ako aj pri modeli rozlíšenie 2 960 x 1 440. Veľmi zvláštne rozlíšenie, že? Je to z toho dôvodu, že ako som už spomenul, Samsung displej natiahol nielen do bokov ale aj hore a dole. V praxi to znamená, že hore aj dole mu pribudlo po 200 pixelov.

Samotný displej, ktorý Samsung nazval Infinity display, ponúka pomer strán 18,5:9, teda opäť veľmi zvláštny pomer podobný tomu, ktorý ponúka LG G6. Zobrazovací panel, ako aj celé zariadenie je tak tenšie a dlhšie, čo má podľa výrobcu hneď niekoľko výhod. Po testovaní môžem viac než menej súhlasiť. V aplikáciách a hrách, ktoré rozlíšenie dokážu prispôsobiť typu displeja toho uvidíte viac a bude to prirodzenejšie. Pri videách, ktoré nie sú točené vo formáte 21:9 však narazíte na dva čierne pásy po bokoch. Je to však malá daň za to, ako krásny je displej, ktorým S8+ disponuje.

Či už sa naň pozeráte v interiéri alebo naopak niekde vonku, kľudne aj na priamom slnku, môžete sa naň spoľahnúť. To je aspoň v mojich očiach hlavným kritériom dobrého zariadenia. Fakt, že sa naň môžete spoľahnúť.

Čierne pásiky po bokoch prehrávaného videa

Podobne, ako aj displej na Galaxy Note 7 dokáže displej na S8+ pracovať s HDR videom, inými slovami, dokáže pracovať s oveľa širším spektrom tieňov, vďaka čomu dokáže oveľa presnejšie vyobraziť scénu, na ktorej sa nachádzajú veľmi svetlé a zároveň veľmi tmavé miesta. To ale nie je všetko, Galaxy S8 a S8+ sú jedinými smartfónmi, ktoré od UHD aliancie získali certifikáciu pre mobilné HDR.

Podľa spoločnosti DisplayMate, ktorá displej na S8 a S8+ rozobrala do detailov to Samsung dosiahol vďaka tomu, že ich displej dokáže dosiahnuť rekordnej jasnosti až 1 000 nitov. Slušné, čo poviete!

Vo výbave S8+, ktorá sa týka displeja ďalej nájdete aj funkciu filtra modrého svetla, ktorú sme videli už pri Note 7. Po aktivovaní tejto funkcie sa spustí špeciálny režim, ktorý odfiltruje väčšinu modrého svetla, ktoré ľudskému organizmu škodí hlavne večer. Je totiž preukázané, že modré svetlo dokáže narušiť náš spánkový režim. Je preto dobré vidieť, že takáto funkcionalita je priamo zapečená do základnej výbavy. Viac o softvérovej časti využitia displeji neskôr, resp. v samostatnom článku.

Poslednou veľkou novinkou, čo sa displeja týka je tlačidlo Domov. Ako som už písal, toto tlačidlo sa už nenachádza pod displejom, ako tomu bolo doteraz. Namiesto toho ho nájdete zabudované priamo v displeji. Samsung z malého pásika na spodnej časti displeja spravil na tlak citlivú plochu. To znamená, že ak mierne pritlačíte, zariadenie to rozpozná a aktivuje tlačidlo Domov.

To platí pri všetkých aplikáciách. Stačí zatlačiť tam, kde je bežne ikonka tlačidla domov a zariadenie to rozpozná.

Samsung Galaxy S8+: Batéria a jej výdrž

Dostávame sa snáď k najcitlivejšej časti oboch noviniek. Samsung sa s batériami minulý rok doslova popálil, keď do Galaxy Note 7 vmontoval väčší akumulátor, než mal. Všetci vieme, že Note 7 niekoľkým desiatkam majiteľov vybuchla čo spôsobilo, že ju Samsung musel stiahnuť z trhu.

Pri S8 a S8+ si takýto omyl dovoliť pochopiteľne nemohol. Ak by mu to nevyšlo ani s jeho vlajkovou loďou pre rok 2017, pre firmu, resp. pre jej mobilnú divíziu by to mohlo znamenať koniec.

Aj preto Galaxy S8+ vybavil menšou 3 500 mAh batériou, S8-čku zas 3 000 mAh batériu. Pri displeji veľkom 6,2-palcov sa to môže zdať málo. Našťastie ide len o mylný predpoklad, keďže s výdržou batérie som bol veľmi spokojný.

Samozrejme, mať k dispozícii 4 000 mAh batériu by bolo ideálnejšie, no popravde, kombinácia 3 500 mAh akumulátora a úspornejšieho čipu zaručila, že Galaxy S8+ hravo zvláda aj 2 dni výdrže.

Pochopiteľne, každý z nás telefón používa inak. Niekto pošle dve SMSky a zvyšok času telefón ani nevytiahne z vrecka, iný zas odpisuje na šiestich sociálnych sieťach, hrá tri hry a dve hodiny telefonuje.

Môžem ale s radosťou oznámiť, že pri mojom testovaní som dosiahol 2 dni výdrže batérie (na druhý deň večer som telefón dával nabíjať) pri opatrnejšom používaní a 1 až 1,5 dňa pri náročnejšom používaní Galaxy S8+. Aby ste teda boli v pohode každý deň, budete ho musieť dávať dobíjať každý večer. Na to si už väčšina z nás určite zvykla, tak by to nemal byť problém.

Aby som to teda zhrnul, kombinácia úspornejšieho procesoru Exynos 8895 a displeja zaručuje podobnú a ničím výnimočnú výdrž, na ktorú sa však dá spoľahnúť.

Samsung Galaxy S8+: Fotoaparát

Samsung svoje duo Galaxy S8 a S8+ vybavil 12 Mpx Dual Pixel fotoaparátom s clonou f/1.7 pre čo najlepšie fotografie aj za zhoršených svetelných podmienok. Na prednej strane zas nájdete podstatne vylepšený 8 Mpx fotoaparát taktiež s clonou f/1.7 a automatickým zaostrovaním.

Hlavne pri zadnom fotoaparáte ide o mierne vylepšenie toho, čo už minulý rok ponúkli či už S7 a S7 edge či Note 7. Samsung tvrdí, že vylepšil hlavne spracovanie fotografií vďaka čomu by mali byť ešte krajšie než doteraz.

Vo výbave samozrejme nechýba optická stabilizácia obrazu a naozaj skvelá výbavička pre fotenie či už počas noci alebo v šere. Je vidieť, že Samsung je na to, čo s fotoaparátom dokázal hrdý a má na to nárok. Nosiť S8 vo vrecku je skutočný zážitok hlavne vtedy, keď potrebujete rýchlo odfotiť niečo alebo niekoho, kto je vášmu srdiečku najvzácnejší, napríklad vašu ratolesť či rodinu pri oslave. Spolu so softvérovými funkciami tak máte k dispozícii foto výbavu, ktorá, dovolím si tvrdiť, v dnešnej dobe nemá konkurenciu. Ani zo strany iPhonov, ani zo strany akéhokoľvek iného výrobcu.

Veľkou premenou prešla samotná aplikácia fotoaparátu, do ktorej pribudli niektoré veľmi zaujímavé funkcie. Spomeniem napríklad možnosť priblíženia resp. oddialenia záberu (zoom) pomocou jednej ruky tak, že podržíte prst na spúšti a hneď ho posuniete doľava, resp. doprava.

Celkovo je ovládanie jednou rukou asi to najužitočnejšie, čo kamera na S8-čke ponúka. Zvyšok funkcií je totiž len na „čačky“. Do fotoaparátu totiž pribudli rôzne nálepky, ktoré ste už mohli vidieť v Snapchate a nechýba ani režim skrášlenia (veľké oči, odstránenie vrások či zúženie tváre).

Čo je však zaujímavé je technológia MFIP (Muli-Frame Image Processing), ktorá zaručí, že získate ostrý záber aj v noci, resp. vtedy, keď by ste z iných smartfónov vyžmýkali len rozmazaný záber.

S8+ totiž odfotí hneď niekoľko záberov za sebou, ktoré potom spracuje do jedného výsledného záberu, ktorý by mal mať živšie farby a ktorý by taktiež mal byť ostrejší.

Samotné fotografie sú podobne ako pri S7, S7 edge a Note 7 veľmi detailné a s minimálnym digitálnym šumom. Opäť došlo k vylepšeniu dynamického rozsahu, čo znamená, že v prípade, ak vonku svieti priame slnko a váš objekt sa nachádza niekde v tieni, nebude z neho len čierny fľak na fotke. Detailné ostanú aj miesta v tieni.

Samsung Galaxy S8+: Softvér

Samsung Galaxy S8+ v čase písania tejto recenzie beží na Android 7.0 Nougat s používateľským rozhraním Samsung Experience 8.1. Samsung sa cez zimu nenudil a zapracoval na ich tradične rozporuplnom TouchWize, resp. Samsung Experience, ako je známy teraz. S8+ prichádza s novým vzhľadom ikoniek, nové sú aj animácie.

Samsung s Galaxy S8 prináša aj podporu pre dockovaciu stanicu DeX, ktorú sme však na test nedostali, preto vám o nej viac napísať nevieme. Vieme ale, že takúto funkcionalitu nezíska žiadne iné zariadenie.

Samozrejme, vo výbave S8+ nájdete aj nový Always On Display. Ten má v porovnaní s S7 a S7 edge fungovať inak aj na hardvérovej úrovni, a preto sa jeho funkcionalita pravdepodobne na tieto zariadenia nedostane.

Tak či onak vďaka nemu máte prístup k základným informáciám aj bez toho, aby ste zapli samotný displej. Medzi spomínané informácie patrí napríklad čas, vaša agenda, budíky a možnosť kontrolovať prehrávanie hudby. Pre spustenie ovládania hudby pritom stačí len dvakrát tapnúť na hodiny.

Novinkou pri rodine zariadení Galaxy S je aj rozšírená biometria. Hovorím nielen o snímači odtlačkov prstov ale aj o skeneri dúhovky, ktorý sme prvýkrát videli pri Galaxy Note 7. Okrem toho, Galaxy S8+ ponúka aj funkcionalitu rozpoznania tváre, ktorá je moja obľúbená forma odomknutia zariadenia. Ako som už písal vyššie, snímač odtlačkov prstov bol pre mňa priďaleko, tak som skúšal čo by mi vyhovovalo najviac. Áno, som si vedomý, že rozpoznanie tváre sa dá oklamať fotografiou alebo dvojičkou a skener dúhovky nie, no tá šanca, že to niekto spraví je aspoň z môjho pohľadu malinká.

Samsung Galaxy S8+: Výkon

Samsung pri Galaxy S8 a S8+ stavil na to najlepšie, čo momentálne mobilná čipsetová scéna ponúka – Snapdragon 835 pre západný trh a Exynos 8895 z vlastnej výroby, ktorým sú vybavené zariadenia určené pre európsky trh. Oba modely sú dostupné so 4 GB operačnej pamäte RAM64 GB rozšíriteľným úložiskom. Keď už sme pri tom úložisku, tak len narýchlo spomeniem, že si ho môžete rozšíriť dvoma spôsobmi. Prvý je taký klasický, keď sa microSD karta bude správať ako microSD karta a budete na ňu môcť kopírovať a súbory a pod. Druhý spôsob je ten, že microSD kartu premeníte na vnútorné úložisko, vďaka čomu sa na ňu budú dať inštalovať aj aplikácie. V tomto prípade ju už ale nebudete môcť vybrať a vložiť do iného zariadenia. Určená bude len pre vašu S8+.

Takáto výbava znamená len jedno. Galaxy S8+ je sakramentsky rýchly. A to vážne. Od otvárania aplikácií, cez ich opätovné spúšťanie, sťahovanie, inštaláciu, prácu so súbormi, jednoducho vo všetkom. Nestalo sa mi snáď ani raz, že by tento telefón akokoľvek zaváhal. Ani raz.

samsung-galaxy-s8-plus-screen-6
samsung-galaxy-s8-plus-screen-7

Čo sa týka konkrétnych čísel, v AnTuTu som nameral 173 307 bodov, v aplikácii Geekbench zas 2 021 bodov pri single-core, resp. 6 709 bodov pri multi-core teste. Veľmi, veľmi slušné!

Samsung Galaxy S8+: Slovo na záver

Samsung sa po minuloročnom pohorení musel spamätať a oslniť scénu smartfónov niečím naozaj špeciálnym. Niečím, za čím sa budú otáčať nielen nadšenci technológií, ale aj bežní ľudia. Podarilo sa im to? Nepochybne. Galaxy S8+ je zariadenie, ktoré je síce extrémne drahé, jeho cena totiž začína na 899 €, za čo ale dostanete skutočne prémiové zariadenie, ktoré nešetrilo ani na jednej z hlavných funkcionalít či už to je konštrukcia, fotoaparát, displej alebo čokoľvek iné.

Ak sa pýtate či sa S8+ oplatí, tak moja odpoveď je áno. Ak vám nie je ľúto dať takmer 900 € za telefón. Ak áno, na výber stále máte podstatne lacnejší S7 edge, ktorý je aj teraz extrémne dobré zariadenie, ktoré by ste stále mali zvažovať pri výbere svojho nového telefónu.

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
9.5
Displej
10
Foto/video
10
Výdrž batérie
8
Softvér
8.5
Konštrukcia
9.5
Výkon
9.5