Moto G5
© redakcia

Spoločnosť Lenovo v priebehu mesiaca marec predstavila dva nové smartfóny, resp. nové generácie minuloročných modelov. Moto G5 a Moto G5 Plus útočia na zákazníkov skvelým pomerom ceny voči výbave.

Samozrejme, bez kompromisov to nepôjde tak ako pri vlaňajších Moto G4 a Moto G4 Plus. Momentálne sa budeme zaoberať menším a lacnejším Moto G5, pričom sa neskôr pozrieme aj na väčší Moto G5 Plus.

Lenovo model Moto G5 prezentuje ako zariadenie so špičkovým fotoaparátom, podmanivým kovovým dizajnom, neobmedzeným výkonom či celodennou výdržou. Trochu silné slová na zariadenie, ktoré sa na Slovensku predáva za štartovaciu maloobchodnú odporúčanú cenu 199 eur.

To znamená dvojročnú záruku, daň, oficiálnu distribúciu a ďalšie náklady, ktoré v cenách čínskych e-shopov premietnuté nenájdete. Aký Moto G5 teda je?

Moto G5: Konštrukcia, dizajn

Dizajn smartfónu nie je podmanivý, ani skvelý ani prémiový. Je ale sympatický. Vyššej vizuálnej lige pridáva lesklejšie orámovanie displeja alebo výrazne lesklý obvod okolo fotoaparátu. Ten mimochodom nevytŕča nad konštrukciu, čo ceníme.

Výrobcovi sa podarilo trafiť aj odtieň šedej farby, ktorá skutočne evokuje kov. Už váha smartfónu ale prezradí, že o úplný kov nejde. Pokiaľ s ním budete manipulovať tak, že ho budete mať položený na klzkejšom stole, veľmi nepochodíte.

Nižšia váha a mierne zaoblený chrbát zariadenia sa postarajú o to, že smartfón nebude pevne stáť na jednom mieste. Budete ho musieť počas ovládania pridržiavať druhou rukou. Smartfón je zhotovený z kombinácie kovu a plastu, a to sa týka aj odnímateľného krytu.

Konštrukcia
– Materiál: Plast s kovovými prvkami
– Rozmery: 144,3 x 73 x 9,5 mm
– Váha: 145 gramov

Kovová je len jeho stredová a väčšinová časť, akási platňa. Ako sme spomínali, kryt je odnímateľný, čo sa dnes už tak často nevidí. Počas používania sme sa nestretli so žiadnym vŕzganím alebo inými neprirodzenými zvukmi. Krt drží na tele 16 styčných bodov, ktoré by mali nejaký ten rok-dva používania vydržať. Zvuk starých dverí sa časom ale zrejme objaví. Hlavne, ak budete meniť SIM karty a pamäťovú kartu. Kryt musí ísť dole a v prípade jedného slotu musíte vybrať aj batériu.

Moto G5
© redakcia
Celková manipulácia je na vysokej úrovni. Pozor, ak máte väčšie ruky. Smartfón je celkom kompaktný a ľahký, a chvíľu nám trvalo, kým sme si zvykli. Jeho rozmer mierne nafúkli hrubšie rámy okolo displeja. Trochu užšie telo by sme predsa len uvítali.
Tlačidlá sú dobre hmatateľné (pravá strana), sú v dosahu a hlavné tlačidlo od ovládačov hlasitosti rozoznáte okamžite vďaka vrúbkovanému povrchu. 3,5 mm jack je prítomný v hornej hrane, microUSB naopak, v hrane dolnej.
Moto G5
Plastový kryt vylepšený kovovou platňou
Pod krytom okrem batérie nájdete aj slot pre nanoSIM kartu a ďalší slot. Ten môžete použiť pre ďalšiu SIM-ku a zároveň pre pamäťovú kartu. Žiadne hybridné riešenie. Chválime snímač odtlačkov prstov, ktorý si našiel miesto pod displejom. Je mierne zapustený do konštrukcie a bruško prsta naň perfektne sadne.
Moto G5
© redakcia

Jeho spoľahlivosť je na danú triedu smartfónu až výnimočná. Pre porovnanie, snímač v smartfóne Samsung Galaxy A5 2017 pracoval o dosť horšie. Minimálne čo sa spoľahlivosti rozpoznávania týka. Viac sa mu budeme venovať nižšie v softvérovej časti. Moto G5 nie je vode ani prachu odolný. Vodu od seba odpudí iba vďaka nano povrchu, čiže náhodné zmoknutie by mal vydržať. Bazén ani sprchu v žiadnom prípade neskúšajte.

Moto G5: Displej

Žiadne kompromisné HD 720p ale plnohodnotné FHD 1080p rozlíšenie. Navyše, pri kompaktnej uhlopriečke 5,0 palca. Zobrazenie obsahu a hlavne textu je teda plnohodnotné a dostatočne jemné.

Páči sa nám, že Lenovo urobilo v takto situovanej triede z FHD rozlíšenia štandard. Podanie farieb je pestré, no nemôžete rátať s pokrytím celého farebného spektra. Už od výroby je obrazovka nastavená do režimu živé farby, čo kvitujeme. Aj keby nebola, tento režim je namieste zapnúť hlavne pri konzumovaní multimediálneho obsahu.

Displej

– Technológia: IPS LCD
– Rozlíšenie: 1920 x 1080 pixelov, 441 ppi
– Rozmer: 5,0 palca, pomer k telu 65.4%

IPS panel sľubuje nadštandardné pozorovacie uhly, čo je aj realitou. Z ostrého uhla z vrchnej časti badať žltkastý nádych displeja. Ide o vysoko neprirodzený pohľad na displej, čiže v sledovaní obsahu daný prehrešok vadiť nebude.

Moto G5
© redakcia

Smartfón testujeme pri prvom ostrom tohtoročnom slnku. Widget smartfónu ukazuje 24 stupňov, to znamená, že sme ho na slnku prečítali. Aj keď s poriadnymi ťažkosťami. Jas nie je zrovna to, v čom by displej Moto G5 vynikal. Na priamom slnku si budete musieť tieniť rukou, aby ste obsah na displeji videli zreteľnejšie.

Moto G5: Softvér, výkon

Softvér je dôvodom, prečo si Moto G5 kúpiť. OS Android v nedávnej verzii 7.0 Nougat výrobca do smartfónu natlačil v takmer čistej podobe. Softvéru výrobca pridal niekoľko málo funkcií, z ktorých navyše každá stojí za používanie.

Moto G5 šliape ako hodinky. Úplne skvele. Pozor, nepreteká sa so smartfónmi Google Pixel alebo s poslednými Nexusmi. Ich čipset a následný výkon má predsa len širšiu šprintovaciu dráhu.

Systém smartfónu Moto G5 je veľmi spoľahlivý a hlavne stabilný. Ani jeden jediný krát sme sa nestretli so zlyhaním niektorej funkcie, dlhým zaváhaním systému alebo s pádom aplikácie. Teda až na jeden prípad. Systém pri oficiálnej Facebook aplikácii raz zahlásil, že prestala pracovať.

Parametre

– Čipset: Qualcomm Snapdragon 430
– CPU: octa-core, Cortex-A53, 1,4 GHz
– GPU: Adreno 505
– Pamäte: 16 GB, 256 GB microSD, 2/3 GB RAM
– OS: Android 7.0 Nougat takmer bez úprav

Išlo ale o beta verziu aplikácie a nie jej stabilnú podobu, čiže sa pod tento pád mohla podpísať práve ona. Obrazovky lietajú zo strany na stranu, zásobník s aplikáciami sa vždy otvorí s rovnakou rýchlosťou a spoľahlivosťou. Tak ako pri prvom zapnutí smartfónu, aj teraz po troch týždňoch, keď máme internú pamäť zapratanú takmer na 90 %. Nainštalovaných máme presne 84 aplikácií.

Moto G5
© redakcia

Systém však obsahuje drobný bug. Ak prejdete na obrazovku aplikácie Google, ktorá sa nachádza naľavo od tej domovskej, prechod je sprevádzaný trhnutím. Obrazovka sa objaví okamžite. Len animácia je kostrbatá. Následná orientácia v kartách Google (počasie, správy a pod.) je naďalej svižná a stabilná, pričom sa trhanie pri prechode na obrazovku objavilo vždy. Aj pri obsadenej operačnej pamäti a aj okamžite po zapnutí smartfónu a zabití všetkých procesov na pozadí. Ide o kozmetický detail, ktorí vývojári určite dokážu odstrániť a napraviť formou aktualizácie.

Softvérové vylepšenia

V prvom rade zásobník s aplikáciami. Ku všetkým nainštalovaným aplikáciam sa nedostanete pomocou tlačidla ale iba obyčajným švihom prsta po obrazovke smerom zo spodného okraju. Veľmi návyková a priateľská funkcionalita, ktorou disponujú aj smartfóny Google Pixel.

Na druhej rane sú Moto akcie. Zobrazenie upozornení na vypnutej obrazovke sme chválili pri smartfóne Moto Z Play a inak tomu nebude ani teraz. Pre zobrazenie obsahu prijatej správy stačí, ak na vypnutej obrazovke podržíte prst na ikone aplikácie FB Messenger, WhatsApp alebo akejkoľvek inej. Čas, dátum, ďalšie notifikácie…o všetkom máte okamžite prehľad bez toho, aby ste museli aktivovať obrazovku snímačom odtlačkov alebo tlačidlom.

Moto G5
© redakcia

Okrem toho môžete zapnúť LED baterku dvojitým potrasením zariadenia, zmenšiť obrazovku potiahnutím prsta, otočením zariadenia displejom dole aktivujete režim nerušiť a švihom zápästia aktivujete fotoaparát. Opäť nesmierne užitočné gestá. Tento rok však pribudla aj nová, podobne návyková funkcia. Voči novinke Ovládanie jednou rukou sme boli zo začiatku skeptickí. Po jej aktivácii vám z obrazovky zmiznú softvérové tlačidlá pre ovládanie, čím získate viac priestoru pre zobrazenie obsahu. Pri 5,0 palcovej obrazovke sa viac plochy, ktorú bežne zaberajú tlačidlá, hodí. Ako teda smartfón ovládať? Moto G5 odpovedá, že odtlačkom prsta.

Dotyk senzora nahrádza tlačidlo domov, ak prejdete prstom po snímači sprava doľava vykonáte krok späť a prejdením z opačnej strany vyvoláte aktuálne spustené aplikácie na pozadí. Asi dva dni trvalo, kým sme si zvykli. Následne bola manipulácia s prostredím nadmieru intuitívna.

Moto G5
© redakcia

Aj keď je novinka pomerne funkčná, nemusí vyhovovať každému. Snímač je položený nižšie, ako softvérové tlačidlá na displeji. Práve na ne vám bude intuitívne dopadať palec prsta, čiže ich máte okamžite po ruke. Počas horúceho leta si nebude snímač rozumieť so spotenými prstami, aj keď a na naše prekvapenie, snímač niekedy správne zareagoval aj s trochu spoteným bruškom prsta. Mimochodom, presným snímačom zariadenie nielen, že odblokujete ale aj zablokujete. Používateľsky mimoriadne priateľská funkcia.

Výkon

Už pri pohľade na typ čipsetu je jasné, že na graficky náročné hry alebo aplikácie môžeme rovno zabudnúť. Čipset však vďaka takmer čistej a dobre optimalizovanej podobe novej verzie OS Android dávkuje výkon spoľahlivo.

Celý systém by sme označili za svižný, a to konštantne. Či brúzdate po nastaveniach alebo obrazovkách, či otvárate appku Gmailu alebo Facebooku…vždy môžete očakávať rovnako promptnú odozvu.

Sociálne siete, messenger aplikácie, počasie, surfovanie cez prehliadač, foto momentky alebo telefonovanie (áno aj to sa dá so smartfónom)…presne toto je ideálna cielovka smartfónu. Ak chcete viac, poobzerať sa musíte po výkonnejšom zariadení. Do hry prichádza Moto G5 Plus, ktorý zatiaľ našimi rukami neprešiel, čiže si naň počkáme.

Moto G5
© redakcia

Operačná pamäť s kapacitou 3 GB (testovaný model) zvláda multitasking príkladne a viete sa vrátiť aj k aplikácii, ktorú ste opustili dávnejšie. Interná pamäť napriek zameraniu zariadenia nestačí. Pre užívateľa je k dispozícii necelých 11 GB, čo je málo. Už behom niekoľkých dní sme boli nútení preskúmať slot na microSD karty. Vzhľadom na predajnú cenu ale nenadávame, len konštatujeme. Chýbala nám konektivita NFC.

Moto G5: Fotoaparáty

Moto G5 nie je smartfónom, ktorý by ste si kupovali kvôli fotoaparátu. No napriek tomu ponúka nadštandardné výsledky. V danej triede zariadení sa stretávame s nevýnimočnými snímačmi, ktoré disponujú väčšou clonou, nevzhľadnými foto výsledkami pri zlých svetelných podmienkach alebo s lenivým automatickým zostrovaním. O prípadnom HDR režime nehovoriac.

Moto G5
© redakcia

Moto G5 ale dokáže vyhotoviť dobre vyzerajúce snímky. Instagram alebo Facebook sa za ne hanbiť nebude. Ak aplikujete nejaký vkusný filter, dokonca obdržíte pochvalu. Za dostatočného svetla Moto G5 produkuje veľmi pekné fotografie.

K dispozícii je tiež HDR režim, ktorý ponúka automatickú aktiváciu. Tú by sme však vypli a používali manuálnu voľbu. S ubúdajúcim svetlom HDR snímanie zlenivie a fotka sa rozmaže.

Fotoaparáty

– Primárny: 13 Mpx, f/2.0, PDAF ostrenie, LED blesk, auto HDR
– Video: 1080p – 30 fps
– Sekundárny: 5 Mpx, f/2.2

Profesionálny režim vám umožní hrať sa s citlivosťou ISO, vyváženým bielej, uzávierkou a zaostrovaním. Nie je to ten typ smartfónu, s ktorým by používatelia pracovali v tomto režime. Svedčia mu klasické automatické momentky, ktoré sa týkajú väčšiny bežných nenáročných používateľov. Ale ak predsa, nastavenia máte k dispozícii.

Trochu nás mrzí 13 Mpx rozlíšenie s pomerom snímania 4:3. Pokiaľ budete chcieť vytvoriť širšiu snímku na celú obrazovku, fotoaparát budete musieť prepnúť do 9,7 Mpx rozlíšenia a prislúchajúcemu pomeru 16:9. FHD 1080p video a slow-motion záznam pri kvalite 540p so snímkovaním 120 fps neohúri. Predný fotoaparát detto.

Podstatné je, že fotoaparát Moto G5 je hodný každodenného používania. Vo väčšine prípadov budete so snímkami spokojní. Nadšenci mobilnej fotografie jednoducho musia ísť do drahších zariadení, pokiaľ chcú poriadne fotky. Na danú cenu smartfónu ide ale o veľmi schopné výsledky.

Niekoľko ukážkových fotografií nájdete galérii nižšie.

moto G5 foto
moto G5 foto
moto G5 foto
moto G5 foto
moto G5 foto
moto G5 foto
moto G5 foto
moto G5 foto
moto G5 foto
moto G5 foto
moto G5 foto
moto G5 foto
moto G5 foto
moto G5 foto
moto G5 foto
moto G5 foto
moto G5 foto
moto G5 2 (1)
moto G5 foto 1 (1)
moto G5 foto (1)

Moto G5: Výdrž

Nebudeme chodiť okolo horúcej kaše, Moto G5 rekordy vo výdrži nepotrhá. Pri náročnejšom pracovnom dni vás môže nechať vo večerných hodinách v štichu. Pri bežnom, skôr striedmom používaní sa dostanete na obvyklý jeden deň.

Nabíjať budete cez microUSB port. Radi by sme videli USB typ C konektor, no vzhľadom na cenu zariadenia opäť veľmi nadávať nemôžeme. To si necháme až pre väčší Moto G5 Plus.

Moto G5
© redakcia

Napriek staršiemu konektoru nabijete smartfón rýchlo, čím sa aspoň z časti slabšia výdrž kompenzuje. Za desať minút nabíjania sme získali 10 percent z kapacity batérie. Po pol hodine nabíjania originálnou Turbo Power nabíjačkou svietil v notifikačnej zóne údaj 29 percent. Na 90 percentnú kapacitu sa dostanete za 1 hodinu a 35 minút. Merali sme pri zapnutom a aktívnom zariadení.

Moto G5: Verdikt

Moto G5 nemá precízne spracované telo ani špičkový fotoaparát tak, ako môžeme vidieť na prezentačných materiáloch výrobcu. Dizajn je sympatický a fotoaparát je na danú triedu prekvapivo dobrý.

Devízou smartfónu Moto G5 je jeho softvér a pridružené používateľské funkcie, ktoré si zamilujete. Moto G5 pracuje nesmierne stabilne, svižne a hlavne spoľahlivo. Preto sa na neho viete spoľahnúť a navyše vás nebude stáť veľa.

Ak uvažujete o cenovo dostupnom smartfóne, Moto G5 je skvelou voľbou. Určite by mal figurovať vo vašom užšom výbere, ak nie na jeho vrchole. Moto G5 je ľudový smartfón pre každého, kto chce byť plnohodnotne online a v pohybe.

Maloobchodná odporúčaná cena testovaného modelu – 209 eur. Verzii s 2 GB RAM prislúcha cena 199 eur. Určite by sme si 10 eur za väčšiu kapacitu operačnej pamäte priplatili.

Odpovede na otázky:

Q: Má ten telefón kompas? Niekde uvádzajú, že má inde, že nie. USB-OTG funguje? Utiahne externý disk?

A: Moto G5 pre európsky trh nemá kompas (magnetometer). USB OTG je podporované. Testovali sme len USB kľuč.

QToto aj mňa zaujíma. Niekde som čítal, že US verzia nemá NFC ale má kompas. Naopak, inde majú NFC ale nemajú kompas. Čo je na tom pravdy?

A: Ako sme spomínali vyššie, EU verzia kompas nemá a nemá ani NFC čip.

QAj tento ma tie pohyby na zapnutie foťáku a svetla? A už sa konečne Lenovo rozhodlo otvoriť MotoMakera aj pre nás?

A: Áno, gestá pre zapnutie fotoaparátu a LED baterky sú prítomné a pracujú tak ako majú. MotoMaker nie je konkrétne pre našu krajinu lokalizovaný.

Q: Aký je rozdiel vo foťákoch medzi Redmi Note 3 a Moto G5? 

A: Fotoaparát Xiaomi Redmi Note 3 má hlavne väčšie rozlíšenie. Redmi Note 3 zhotoví o niečo lepšie snímky a to sa týka aj predného fotoaparátu.

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
6
Displej
7
Foto/video
6
Výdrž
5
Výkon
7
Softvér
9
Konštrukcia
7