Úvod Výrobcovia Nokia Nahradia smartfóny Nokia zaniknuté Nexusy? Spoločnosť má smelé plány

Nahradia smartfóny Nokia zaniknuté Nexusy? Spoločnosť má smelé plány

3
Nokia

Línia Nexus smartfónov je definitívne mŕtva. Google ju nahradil prémiovými high-end zariadeniami Google Pixel, čo je tak trochu škoda. Zaniknuté Nexusy však môže aspoň sčasti nahradiť Nokia.

Nexus smartfóny boli obľúbené. Za konkurencieschopnú cenu sme dostali čistý, stabilný a nesmierne rýchly OS Android, ktorý bol navyše často a promptne aktualizovaný. Podobnou koncepciou zaváňajú očakávané smartfóny Nokia.

Konzorcium HMD Global uzavrelo strategické partnerstvo so spoločnosťou Google a Foxconn. Vzhľadom na zameranie spoločností je jasné, že Google zastreší softvérovú platformu a Foxconn zas tú hardvérovú. Partnerstvo sa týka obdobia rokov 2017/2018.

Viceprezident HMD Global pre východnú Európu a Afriku sa domnieva, že väčšina smartfónov na trhu nepoužíva OS Android v takej podobe, v akej by mal byť. Narážal na používateľské prostredia výrobcov, ktorými operačný systém od Google prekrývajú.

Podľa viceprezidenta majú spotrebitelia právo na najnovšiu verziu operačné systému. Preto budú klásť dôraz na distribúciu aktualizácií a opráv chýb hneď po tom, ako ich Google sprístupní.

Nokia 6
Nokia 6

Nokia 3, Nokia 5 a Nokia 6 sú vybavené čistou formou Androidu bez akýchkoľvek úprav. Systém zahŕňa aj digitálneho asistenta od Google. Dané smartfóny zároveň neodrádzajú cenou. HMD Global jednoducho chce navrátiť značke Nokia silu, a to s pomocou spoločnosti Google.

Plány konzorcia sú určite vítané a vďaka tejto politike by si k zariadeniam Nokia našlo cestu mnoho spotrebiteľov. Stále však ide o teoretickú rovinu. Smartfóny sa začnú predávať v globálnom meradle až v priebehu mája a júna. Po tomto období ich nájdeme na 120-tich svetových trhoch.

Opačná a nesmierne úspešná konkurencia

Porovnávať Nokiu, ktorá len nedávno vstala z popola, s etablovanou spoločnosťou Samsung nie je namieste. Každopádne Samsung volí opačný prístup. Operačný systém Android, ktorý tento kórejský výrobca používa vo svojich smartfónoch, má vlastnú tvár.

Nadstavba Samsungu sa podstatne líši od čistej podoby OS Android, pričom ju výrobca obohatil rôznou nadštandardnou funkcionalitou. Okrem toho výrobca tento rok zaviedol vlastného digitálneho asistenta, ktorý sa nazýva Bixby.

Galaxy S8
UI Galaxy S8

Bixby konkuruje Siri od Apple a taktiež virtuálnemu pomocníkovi Google Assistant. Samsung tak urobil ďalší krok smerom od Google, keďže sa rozhodol jeho asistenta nahradiť vlastným riešením.

Stratégii Samsungu sa ale nedá poprieť úspech. Napriek afére s Galaxy Note 7 zaznamenal kórejský gigant v prvom štvrťroku 2017 mimoriadne tržby, najväčšie od Q3 v roku 2013.

Okrem toho sa smartfóny Galaxy S8 a Galaxy S8+ tešia rekordnému počtu predobjednávok v domovskej krajine. Sú približne 5-násobne väčšie ako boli zaznamenané pri vlaňajšom Galaxy S7.

Ak by sa Nokia držala svojich plánov. Kúpili by ste si od nich smartfón alebo by ste zostali verní aktuálnemu výrobcovi, ktorého smartfón používate?