Úvod Zariadenia Toto je Light L16, kompaktný fotoaparát so 16-timi objektívmi. Je drahý a...

Toto je Light L16, kompaktný fotoaparát so 16-timi objektívmi. Je drahý a vypredaný

1
Light L16
© Light

Ešte v roku 2015 sa objavila neznáma spoločnosť, ktorá chcela zmeniť spôsob, akým ľudia fotografujú. Išlo o spoločnosť Light a pokúsila sa o to netradičným hardvérom. 

Zdá sa, že úspešne. V roku 2016 spoločnosť získala od investorov 30 miliónov dolárov, vďaka ktorým sa podarilo pretaviť prototyp zariadenia Light L16 do reálnej predajnej podoby.

Ide kompaktný fotoaparát, ktorý je už na prvý pohľad výnimočný. Prednej strane nedominuje jeden objektív alebo rovno jeho šestnásť ekvivalentov. Medzi nimi si ešte našiel miesto LED blesk a laserový senzor pre zaostrovanie.

Light L16
© Light

Aby sme boli presnejší, Light L16 používa pre snímanie šesť 150 mm teleobjektívov s clonou f/2.4, päť 70 mm objektívov s clonou f/2.0 a päť 28 mm širokouhlých objektívov s clonou f/2.0.

Fotoaparát zároveň využíva 5-násobné optické priblíženie a výsledná snímka má až 52 megapixelov (RAW, JPG). Fotoaparát Light F16 by si mal vďaka rôznorodým optikám poradiť s každou bežnou snímanou scénou. Zručnejší ocenia manuálny režim.

Čo sa týka ostatných komponentov, tie už dobre poznáme zo smartfónov. Fotoaparát nabijete cez USB C (3900 mAh batéria), zobrazenie sprostredkuje 5,0-palcový FHD displej na zadnej strane, nechýba veľké 256 GB úložisko alebo operačný systém Android.

Light L16
© Light

Ak zavítate na oficiálnu stránku výrobcu, zistíte, že kamera Light L16 je vypredaná. To aj napriek cene presahujúcej hranicu po prepočte 1500 eur.

Výrobca sa aktuálne zaoberá produkciou predbežne objednaných kusov. Nové objednávky začne prijímať až koncom roka 2017. Na stránke výrobcu nájdete aj ďalšie detaily o zaujímavom zariadení.

Pár ukážkových snímok, ktoré prezentujú schopnosti netradičného zariadenia, nájdete v galérii >v tomto odkaze<.