Google Pixel je vo všeobecnosti považovaný za smartfón s najlepším fotoaparátom, čo nakoniec potvrdil aj štandard DxOMark. Jeho snímač dokáže v bežných podmienkach zhotoviť úžasné snímky.S udúdajúcim svetlom ale kvalita snímok klesá. V podstate všetky smartfóny bojujú s poklesom kvality fotografií pri zhoršených svetelných podmienkach, nie to ešte v noci.

O niečo lepšie sú na tom zväčša len vlajkové lode, ktorých fotoaparáty pracujú s nižšou clonou a väčšími pixelmi. Porovnávať fotoaparát smartfónu s klasickým DSLR fotoaparátom nie je zrovna na mieste, no výsledky môžu byť veľmi podobné.

Zistil to softvérový inžinier Florian Kainz, ktorý spolupracuje s tímom spoločnosti Google vyvíjajúci aplikáciu Gcam. Florian čelil výzve, podstatou ktorej bolo zhotoviť nočné fotografie so smartfónom tak, aby mala kvalita výslednej snímky čo najbližšie k snímke zhotovenej DSLR fotoaparátom.

Experimentátor najskôr odfotografoval most Golden Gate DSLR fotoaparátom Canon 1DX s objektívom Zeiss Otus 28mm f/1.4 ZE. Následne vzal Google Pixel a dokonca aj starší Nexus 6P, a pokúsil sa o nemožné.

Most Golden Gate zachytený fotoaparátom Canon 1DX s objektívom Zeiss Otus 28mm f / 1,4 ZE. Pre zobrazenie plnej kvality kliknite SEM.

Výsledkom sú fotografie, o ktorých by ste naozaj nepovedali, že boli zhotovené smartfónom. Problémom je, že aj keď Google Pixel alebo Nexus 6P vlastníte, takéto snímky nevyčarujete.

Softvérový inžinier si pomohol aplikáciou, ktorú vytvoril špeciálne pre tento účel. Vytvoril ju tak, aby mohol pracovať s časom expozície, citlivosťou ISO a vzdialenosťou zaostrenia v širších medziach.

Vylepšil tiež režim HDR+, ktorý dokáže zosnímať desať fotografií s krátkym časom expozície a následne ich spojí do jednej konečnej fotografie.

Pri snímaní museli použiť statív a následne snímky ešte doladiť po zhotovení. Výsledky môžete vidieť nižšie.

Google Pixel – hviezdy nad oblasťou Pierce Point Ranch. Výsledok 64 fotografií s 2-sekundovým časom expozície. Pre zobrazenie plnej kvality kliknite SEM.

Hviezdy zachytené smartfónom Google Pixel. Pre zobrazenie plnej kvality kliknite SEM.

Google Pixel – hviezdy nad Mount Burdell. Pre zobrazenie plnej kvality kliknite SEM.

Google Pixel – zničená rybárska loď. Výsledok 64 fotografií s 2-sekundovým časom expozície. Pre zobrazenie plnej kvality kliknite SEM.

Nexus 6P – mesiac nad mestom San Francisco. Pre zobrazenie plnej kvality kliknite SEM.

Nexus 6P – most Golden Gate. Pre zobrazenie plnej kvality kliknite SEM.

Ako môžete vidieť vyššie, so smartfónom sa dajú skutočne zhotoviť zábery, ktoré majú veľmi blízko k tým z DSLR fotoaparátov. Zatiaľ však potrebujete špeciálny softvér, príslušenstvo a primerané schopnosti.

Ide však o pekný pohľad na to, akým spôsobom sa vyvíjajú fotoaparáty v smartfónoch. Nejde pritom iba o každoročné hardvérové inovácie, ale aj tie softvérové. Ich kombináciou môžeme vytvárať čoraz lepšie a lepšie snímky.

V budúcnosti môžu smartfóny postupne vytlačiť z trhu aj drahšie a kvalitnejšie fotoaparáty tak, ako sme to videli pri lacnejších dovolenkových kompaktoch.