Úvod Výrobcovia Google Google vstupuje na kubánsky trh ako vôbec prvý zahraničný internetový poskytovateľ

Google vstupuje na kubánsky trh ako vôbec prvý zahraničný internetový poskytovateľ

0

Kubánska republika je turistickým rajom v Karibskom mori a zároveň potencionálnou investičnou príležitosťou. Teda aspoň pre americké firmy. 

Bývalý prezident USA, Barack Obama, opätovne nadviazal diplomatické vzťahy medzi Amerikou a Kubou.

Obama navštívil Kubu ešte začiatkom roka 2013. Išlo o prvú návštevu amerického prezidenta po takmer 90-tich rokoch.

Zlepšenie, resp. obnovenie vzájomných vzťahov môže mať niekoľko výhod. Medzi nimi sú určite aj tie ekonomické, z ktorých by ťažila práve Kuba.

Do tohto štátu aktuálne zamierila prvá veľká technologická spoločnosť, ktorou je Google. Google podpísal dohodu s kubánskym národným operátorom (ETECSA) ešte v decembri roku 2016.

Nejde však o prvý „dotyk“ internetového giganta s kubánskym trhom. Google v roku 2014 sprístupnil pre obyvateľov Kuby prehliadač Chrome.

google
© Havana Times

Google tento týždeň na Kube zapol vlastné serverové stanice, ktoré sú súčasťou celosvetovej siete Google Global Cache. Do týchto kapacít sa lokálne ukladá populárny internetový obsah, napríklad virálne videá.

Vďaka serverom k nim budú mať užívatelia z Kuby rýchlejší prístup. Toto riešenie je podstatne rýchlejšie oproti tomu súčasnému, v rámci ktorého musí obsah putovať cez podmorský internetový kábel pripojený k Venezuele.

Obama pri návšteve Kuby okrem iného spomenul, že pomôže s vybudovaním širokopásmového pripojenia na internet ako aj WiFi prístupových miest.

Internet na Kube nie je takmer vôbec rozšírený. Ak zabudneme na hotelové komplexy a zariadenia určené zahraničným turistom, bežný obyvateľ Kuby sa môže pripojiť na internet na asi 240-tich miestach.

Ide o WiFi hotspoty a internetové kaviarne, kde hodina pripojenia stojí asi 1,50 dolára. Pri pohľade na priemernú kubánsku mzdu ide o poriadne vysokú cenu. Mzda sa pohybuje okolo sumy 25 dolárov mesačne.