Úvod Sociálne siete Facebook Facebook vlastní štyri z piatich celosvetovo najsťahovanejších aplikácií

Facebook vlastní štyri z piatich celosvetovo najsťahovanejších aplikácií

0
©blog.naytev.com

Facebook ako internetová spoločnosť už dávno nekraľuje iba segmentu sociálnych sietí. Po novom šéfuje aj mobilným aplikáciam. Tie sú so sociálnymi sieťami spoločnosti úzko spojené. 

Za posledný štvrťrok patria medzi celosvetovo najsťahovanejšie aplikácie práve tie od Facebooku. Presnejšie im patria štyri priečky z prvých piatich. Facebook už dlhodobo ohuruje impozantnými číslami, ktoré odzrkadľujú masívnu používateľskú základňu jeho služieb.

Vytvoriť Facebooku schopnú konkurenciu bude nesmierne obtiažne, ak vôbec možné. Užívatelia si na online produkty Facebooku poriadne zvykli, z čoho online gigant ťaží. Navyše nič nenasvedčuje tomu, že by sa to malo zmeniť.

Ak by ste sa aj rozhodli služby Facebooku opustiť, stratíte kontakt s mnohými priateľmi a rodinou, ktorí pre primárnu dátovú komunikáciu používajú práve nástroje Facebooku.

V správe analytickej spoločnosti Sensor Tower figurujú na prvých priečkach appky WhatsApp, Facebook Messenger, samostatný Facebook a Instagram. Medzi nich sa „vtrel“ len Snapchat a v prípade Apple App Store appka Bitmoji.

Pozn. Rebríček nezohľadňuje predinštalované aplikácie

Najziskovejšie

Najsťahovanejšie automaticky neznamená, že sú aj najziskovejšie. Facebook je s príjmami z reklamy určite nadmieru spokojný. Rebríček najziskovejších appiek ovládol Netflix, nechýba zoznamka Tinder, komunikátor Line alebo hudobne zamerané Spotify.

V číslach, Netflix zaznamenal medziročný nárast príjmov o 286 %, a to z 34,6 miliónov na 133 miliónov dolárov. Pokiaľ ide o ziskovosť vo všeobecnosti, aplikácie ich vývojárom medziročne zarobili o 63 % viac. Vlani to bolo v Q1 1,39 miliárd dolárov, zatiaľ čo v nedávnom prvom štvrťroku 2017 už 2,19 miliardy dolárov.

Pozor, ide sa výlučne o aplikácie. Rebríček ani príjmy nezohľadňujú herný segment.