Úvod Zaujímavosti EU ponúka Fínsku 2,6 milióna eur. Obnos má pomôcť bývalým zamestnancom Nokie

EU ponúka Fínsku 2,6 milióna eur. Obnos má pomôcť bývalým zamestnancom Nokie

0
Sídlo Nokie vo fínskom pobrežnom meste Espoo ©AFP/Getty Images

Bývalí zamestnanci fínskej Nokie, presnejšie spoločnosti Nokia Network Systems, môžu dostať lepšie podmienky pre naštartovanie novej kariéry alebo zamestnania. Pomocnú ruku ponúka Európsky fond na prispôsobenie sa globalizácii.

Nokia, ktorá prešla reštrukturalizáciou, prepustila spolu s tromi subdodávateľmi 945 zamestnancov. Ako príčina je deklarovaná vysoká konkurencia na trhu s informačnými a telekomunikačnými technológiami.

Nenávratný grand vo výške 2,6 milióna eur by slúžil na vzdelávanie bývalých zamestnancov a ako podpora pre prípadné rastúce start-upy, ktoré by z ich iniciatívy vzišli. Fínsko má právo tieto peniaze na rozvíjanie zručností odmietnuť alebo môže požiadať o ešte vyšší obnos peňazí.

Európsky fond na prispôsobenie sa globalizácii poskytuje podporu ľuďom, ktorí stratili prácu v dôsledku veľkých štrukturálnych zmien vo svetovom obchode vplyvom globalizácie. Ide napr. o prípady, kedy veľká spoločnosť zruší výrobu alebo ju presunie mimo EÚ, či dôsledky svetovej hospodárskej a finančnej krízy. Maximálny rozpočet fondu na obdobie rokov 2014 – 2020 je 150 miliónov eur.

Nokia patrí ku globálnym lídrom, čo sa sieťového odvetvia týka. Pracuje napríklad na systéme Nokia Compact Network. Ide o kompaktné a prenosné riešenie pre zabezpečenie plnohodnotného pokrytia LTE sieťou.

NCN napríklad pomôže v oblastiach s preplnenou či naopak nedostatočnou kapacitou sietí. Prvky sieťového riešenia je možné umiestniť na automobil, do batohu alebo tak, aby presne vyhovovali potrebám zákazníka.

Nokia
©network.nokia.com

Ich využitie sa dá uplatniť v kritických situáciách alebo pri prácach záchranných zložiek, ktoré si môžu pokryť inkriminovanú oblasť vlastnou dočasnou LTE sieťou. V nej môžu zdieľať dôležité dáta v reálnom čase, ktoré im pomôžu pri práci a záchrane životov.