Úvod Zaujímavosti Podzemné tunely a výťahy pre autá. Takto si Elon Musk predstavuje riešenie...

Podzemné tunely a výťahy pre autá. Takto si Elon Musk predstavuje riešenie preplnenej dopravy

1
Zariadenie na hĺbenie tunelov pomenované Nannie @ Business Insider

Elon Musk opäť nezostal nič dlžný svojej povesti a púšťa sa do ďalšieho biznisu. Po elektrických autách a plánoch kolonizovať Mars prichádza s trochu nudnejším zameraním. 

Jeho už skôr avizovaná spoločnosť s názvom The Boring Company bude hĺbiť tunely. Nepôjde však o metro alebo inžinierske siete. Elon Musk chce veľkými podzemnými tunelmi vyriešiť preplnenú dopravu v meste Los Angeles.

Určite nezostane len pri tomto meste, no pre pilotný štart projektu bohate postačí. Koncept je na prvý pohľad jednoduchý. S realizáciou to už bude ťažšie.

Pod mestom sa bude nachádzať sieť tunelov, ktoré budú určené pre autá. Do tunela však s vozidlom nevojdete sami tak, ako je bežné pri nadzemných tuneloch.

S vašim vozidlom vstúpite na plošinu, ktorá bude súčasťou bežnej nadzemnej vozovky. Plošina vás ako výťah dopraví do podzemného tunela, kde bude pripojená ku koľajovému prepravnému systému.

@ The Boring Company

Vy teda nebudete šoférovať a uháňať cez tunel vo vlastnej réžii. Koľajový systém pre prepravu bude rýchlejší a bezpečnejší. Elon eliminuje ľudský faktor na minimum.

Výhodou je samozrejme rýchlosť. Plošina sa s vašim vozidlom môže pohybovať rýchlosťou až 200 kilometrov za hodinu. Zatiaľ iba teoreticky. Celú víziu, ako by mal inovatívny dopravný systém pracovať, môžete vidieť na video vizualizácii nižšie.

A čím chce Elon Musk tunely hĺbiť? Strojom, ktorý nazval Nannie. Nejde o žiadneho drobca, čo dokazuje čerstvo zverejnená snímka zariadenia. Hračku Nannie vidíte na titulnej fotografii.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=u5V_VzRrSBI