Úvod Operátori Orange Operátor Orange sa púšťa do 4G internetu pre domácnosti. Čo ponúka?

Operátor Orange sa púšťa do 4G internetu pre domácnosti. Čo ponúka?

0
Domaci 4G internet

Rýchly 4G internet už nie je výsadou iba prenosných mobilných zariadení, ale aj pevných staníc a domácností. Najväčší slovenský operátor sa rozhodol priniesť rýchly internet aj tam, kde nie je optické pripojenie.

Pre tento účel poslúžia práve technologické kapacity rýchlej 4G siete Orange. Operátor novinku prezentuje aj pod hashtagom #vsadeonline, za ktorým nájdeme stovku veľkých miest a tisícku menších obcí a dedín, ktoré sú v dosahu 4G siete Orange.

LTE 4G sieť operátora je dostupná pre 80 percent populácie. Domáci 4G internet má ponúknuť rovnaké alebo ešte lepšie parametre ako má zaužívané DSL pripojenie. Ďalším benefitom môže byť jednoduchá inštalácia a aktivácia celej služby.

Orange bude Domáci 4G internet ponúkať v dvoch variantoch.

Domáci 4G internet Optimal

Tento typ služby má zastrešiť dátové potreby bežnej domácnosti. Prichádza s rýchlosťou do 15 Mbit/s a 60 GB kapacitou predplatených dát. Tento variant môže byť váš už už od 10 eur mesačne.

Podmienkou je 24-mesačná viazanosť a využitie bonusu na TV službu. Ak bonus nevyužijete, cena stúpne pri danej viazanosti na 15 eur mesačne.

Domaci 4G internet

Domáci 4G internet Premium

V tomto prípade si prídu na svoje náročnejší zákazníci. Vyhovovať im bude rýchlosť pripojenia do 30 Mbit/s a väčší objem predplatených dát (300 GB).

Cena za službu začína na 14-tich eurách, pri splnení rovnakých podmienok, ako pri verzii Optimal. Teda 24 mes. viazanosť a využitý bonus na TV službu. Ak bonus oželiete, cena stúpne na 20 € mesačne.

Po prečerpaní predplatených dát neplatíte nič navyše. Surfovať môžete slobodne ďalej, no len rýchlosťou 256 kbit/s. To isté platí aj pri verzii Optimal. Pri nej je rýchlosť pripojenia po prečerpaní nižšia, a to 128 kbit/s.

Inštalácia

Ako sme spomínali v úvode, výhodou je laická inštalácia služby. V podstate vám stačí bežný 4G Wi-Fi router, ktorý si do domácnosti umiestníte podľa uváženia.

Nemusíte vŕtať ani ťahať káble. Sám operátor odporúča model router Flybox 4G, ktorý vám dá v rámci viazanosti za jedno euro. Jeho plná cena je bez viazanosti 129 eur.

Router Flybox 4G

Bonusy

Domáci 4G internet zároveň prichádza s možnosťou bezplatného využívania TV služieb Orange. Stačí, ak pri kúpe služby uvediete operátora, u ktorého ste viazaní a dokedy viazanosť trvá.

Získate za to bonus vo výške 5 € (služba Optimal) alebo 6 € (služba Premium), ktorý bude uplatnený ako zľava z mesačnej faktúry. Orange si myslí, že táto suma môže slúžiť napríklad na pokrytie nákladov na televíznu službu zákazníka.

Aj pre firmy

Orange necieli iba na domácnosti. Po službe môžu siahnuť aj firmy. Firemný 4G internet Optimal dostanete s maximálnou rýchlosťou 225 Mbit/s a balíkom 400 GB predplatených dát.

Cena je ale vyššia, a to až 40 eur. Zároveň ide o cenu pri 24 mes. viazanosti a s uplatnením bonusom na TV službu (pre firmy 10 eur).

Trh

Orange sa touto novinkou pripojil k operátorom SWAN alebo napríklad O2, ktorí už ponúkajú 4G internet pre domácnosti. Orange však službu prevádzkuje výhradne na vlastnej vybudovanej LTE sieti.

Dopyt po službe môže byť pozitívny. Podľa hospodárskych výsledkov spoločnosti Orange sa v jeho sieti prenieslo za prvý štvrťrok až 4,7 mil. GB dát. 46 % dát z tohto objemu sa pritom prenieslo 4G sieti.

Pochopiteľne išlo o mobilné služby. Počet zákazníkov mobilných dátových služieb narástol o 7 %, na 1,36 milióna zákazníkov. Záujem o rýchle 4G dáta teda rastie a zacieliť na domácnosti a firmy sa môže oplatiť.

Nové služby nájdete na oficiálnej stránke operátora Orange na >tejto adrese<.

Je pre vás ponuka operátora Orange príťažlivá alebo by ste radšej uprednostnili iné riešenie?