Úvod Zariadenia Spoločnosti DJI a Hasselblad spolupracovali. Výsledkom je dron so šialeným rozlíšením

Spoločnosti DJI a Hasselblad spolupracovali. Výsledkom je dron so šialeným rozlíšením

4
Dron DJI M600 s kamerou Hasselblad © DJI

Pri názve spoločnosti DJI nám ako prvé napadnú pokrokové lietajúce drony, zatiaľ čo pri pomenovaní Hasselblad nám na um okamžite prídu skvelé švédske fotoaparáty s bohatou históriou.

Obe spoločnosti sa rozhodli spolupracovať, nie však náhodou. Spoločnosť DJI získala začiatkom roka väčšinový podiel v kultovej švédskej firme Hasselblad. Jej kapacity sa rozhodla náležite zúročiť.

Výsledkom je profesionálny dron s extrémnou cenou a rovnako extrémnym rozlíšením. V podstate ide o upravený model DJI M600 Pro, ktorý sa predáva za približne 5000 dolárov a určený je hlavne pre filmovú produkciu.

Dron bol zároveň predstavený so stabilizátorom Ronin MX, ktorý sa predáva aj samostatne a stojí asi 1500 dolárov. Stabilizátor pripevníte k dronu a pomocou neho môžete vzduchom prenášať takmer 6 kg vážiaci náklad.

Stabilizátor Ronin MX © DJI

Stabilizátor je pochopiteľne určený pre kamery a fotoaparáty. Nákup zo supermarketu naň zavesiť neodporúčame.

Keď už sme pri kamere, dron M600 Pro ponesie kameru Hasselblad H6D-100c, ktorá dokáže zhotoviť snímky s rozlíšením až 100 megapixelov. Kamera má senzor s rozmermi 53,4 mm x 40,0 mm, ktorý dokáže zachytiť zložité detaily a verné farby aj pri zlých svetelných podmienkach.

Takéto zariadenie skvele poslúži pri presnom skúmaní a mapovaní terénu. Na svoje by si určite prišli aj nadšenci krajinnej a umeleckej fotografie

Kamera Hasselblad H6D-100c © Hasselblad

Zatiaľ nepoznáme oficiálnu cenu kompletu, no vieme, že bude extrémna. Len samostatná kamera Hasselblad H6D-100c stojí asi 35 000 eur, čiže celý komplet bude ešte drahší. A nie o málo.

V prípade spoločnosti Hasselblad ide o pekný návrat do výšin, medzi oblaky. Počas 2. svetovej vojny táto spoločnosť vyvíjala fotoaparáty a kamery pre švédske letecké jednotky.

Po fotoaparátoch Hasselblad siahla aj NASA. Fotografie z prvého pristátia na mesiaci boli zhotovené práve fotoaparátmi Hasselblad. Astronauti ich mali pripnuté priamo na skafandroch.