Úvod Smartphony Dohady Očakávaný smartfón zakladateľa Androidu sa objavil v benchmarku. Pôjde o high-end

Očakávaný smartfón zakladateľa Androidu sa objavil v benchmarku. Pôjde o high-end

4
Zatiaľ jediný pohľad na smartfón Essential, ktorý zverejnil sám Andy Rubin

Andy Rubin stál pri zrode operačného systému Android a až do roku 2014 pracoval v spoločnosti Google. Toho roku zamestnávateľa opustil a založil vlastnú spoločnosť Essential.

Túto spoločnosť zároveň prevádzkuje s ďalšími, nemenej zdatnými kolegami. Ide o bývalých zamestnancov spoločností Apple, HTC a taktiež Google. Andy Rubin zverejnil v minulom mesiaci vôbec prvý obrázok ich očakávaného smartfónu (tit. foto). Okrem poriadne úzkeho rámiku okolo displeja ale nič extra neprezrádzal.

Viac svetla na zatiaľ tajomný smartfón vrhla testovacia platforma GFXBench. Výsledky si všimol ruský technologický web.

Už zo začiatku sa hovorilo, že Andy Rubin vyrukuje rovno s high-end modelom. To nakoniec prezrádzajú aj čísla zo spomínanej testovacej platformy. Zariadenie Essential FIH-PM1 disponuje všetkými hlavnými parametrami, ktoré by sme v roku 2017 od vrcholového smartfónu očakávali.

Mimochodom, označenie FIH odkazuje na spoločnosť Foxconn International Holdings, ktorá bude smartfón vyrábať.

V prvom rade zaujme displej s jemným a trochu netradičným rozlíšením. Údaj 2560 x 1312 pixelov svieti pri uhlopriečke 18-tich palcov. Smartfón Essential nebude veľký ako monitor. Skôr ide o odkaz smerujúci k pomeru strán. Displej smartfónu LG G6 disponuje pomerom strán 18:9, zobrazovací panel Galaxy S8 pomerom 18,5:9.

Smartfón Essential taktiež dostane do výbavy úzky a vysoký displej bez rámikov, čiže bude jeho pomer strán veľmi podobný. V benchmarku ďalej rezonuje čipset Snapdragon 835, 4 GB operačná pamäť RAM alebo OS Android vo verzii 7.0 Nougat. 12 Mpx kamera zastreší aj záznam videa v 4K kvalite.

Essential

Naopak, zrovna vábne nevyzerá pre užívateľa dostupných 10 GB úložného priestoru. Zariadenie tak príde so 16 GB internou pamäťou, čo je na high-end nesmierne málo. Možno pôjde o kompromis, ktorý posadí cenu nižšie, poprípade bude zariadenie cieliť na cloudové riešenia. Ak nie, slot na microSD kartu pamäťový problém čiastočne eliminuje. Teda dúfame.

Cena ani dostupnosť očakávaného smartfónu zatiaľ nie je známa a určite ešte nejaký čas potrvá, kým sa ich dozvieme.