Úvod Výrobcovia Amazon bude musieť vrátiť 70 miliónov dolárov za in-app nákupy v aplikáciách...

Amazon bude musieť vrátiť 70 miliónov dolárov za in-app nákupy v aplikáciách a hrách

0
Amazon

Gigant Amazon vedie dlhý právny spor s vládou Spojených štátov amerických, ktorého predmetom sú dobrovoľné nákupy v aplikáciách a hrách realizované deťmi bez vedomosti ich rodičov. 

Spor sa ťahá už od roku 2014. Federálna obchodná komisia USA v tom roku obvinila Amazon, že je pre deti nesmierne jednoduché uskutočniť nákupy v aplikáciách bez vedomia ich rodičov.

V roku 2016 dal súd Federálnej obchodnej komisii za pravdu a nariadil Amazonu uhradiť rodičom aspoň časť prostriedkov, ktoré ich deti minuli na aplikácie a hry. Amazon sa voči rozhodnutiu samozrejme odvolal.

Amazon
Amazon App Store

Dohoda

Dlhotrvajúci spor skončil dohodou všetkých zainteresovaných strán. Odvolanie išlo bokom a proces refundácie môže pokračovať tak, ako sudca pôvodne rozhodol. Federálna obchodná komisia USA tvrdí, že v období od novembra 2011 do mája 2016 deti uskutočnili nákupy v aplikáciach v hodnote 70-tich miliónov dolárov.

Pri tejto sume sa pôvodnému odvolaniu Amazonu nemôžeme čudovať. Zatiaľ nie je jasné, ako bude proces vracania peňazí rodičom prebiehať. Podrobnosti majú byť odhalené v blízkej budúcnosti.

Amazon pritom nie je jediným hriešnikom. Apple aj Google museli v roku 2014 vracať peniaze za in-app nákupy kvôli úplne identickému problému. Sumy to taktiež neboli malé. Apple stálo nedostatočné zabezpečenie nákupov 32,5 milióna amerických dolárov a Google o niečo menej, 19 miliónov dolárov.