Úvod Zaujímavosti VIDEO: Vedci digitalizujú odtajnené videá nukleárnych výbuchov z čias studenej vojny

VIDEO: Vedci digitalizujú odtajnené videá nukleárnych výbuchov z čias studenej vojny

Server YouTube je bohatší o niekoľko desiatok videí atómových testov

0
nukleárnych

Americká vláda odpálila v nevadskej púšti medzi rokmi 1945 a 1964 stovky jadrových náloží. V tej dobe išlo o veľmi utajené testovanie ich účinku, sily a ďalších pridružených atribútov.

Testy súviseli s pretekmi v zbrojení, ktoré boli spojené s obdobím neslávne známym ako studená vojna. Americká vláda v posledných rokoch odtajnila množstvo materiálov a dokumentov z tohto obdobia, medzi ktorými vedci našli niekoľko tisíc (údajne až 50 000) video záznamov jadrových výbuchov.

Tie boli zaznamenávané v analógovej forme, na klasický film. Vedci z Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) sa na tieto videá pozreli a rozhodli sa ich zdigitalizovať. Svoju prácu zverejnili na video platforme YouTube, čiže si ich môžeme slobodne pozrieť doma na počítači alebo cez smartfón a appku YouTube.

Greg Spriggs, fyzik z inštitútu LLNL, si myslí, že je pre ich digitalizáciu najvyšší čas. Analógové filmy z čias studenej vojny sú na pokraji svojej funkčnej životnosti. Tím vedcov zatiaľ zdigitalizoval 6500 filmov, no na YouTube ich bolo zverejnených len niekoľko desiatok.

nukleárnych
Britský minister zahraničia Michael Stewart (tretí sprava) pri podpise zmluvy o nešírení jadrových zbraní. © AP / IAEA

Napriek tomu ide o unikátne zábery, ktoré až doteraz nebolo možné po verejnej stránke vidieť. Testovanie nukleárneho pekla oficiálne obmedzila dohoda o nešírení jadrových zbraní, ktorú dotknuté mocnosti podpísali v roku 1963.

Všetky videá nájdete v zozname nižšie alebo priamo na YouTube v tomto odkaze. Pohľad na ničivú silu devastujúcu prírodu a vlastne všetko živé je desivý.