Úvod Zaujímavosti VIDEO: Špehovať s dronom sa neoplatí. Táto žena neváhala a vytiahla zbraň

VIDEO: Špehovať s dronom sa neoplatí. Táto žena neváhala a vytiahla zbraň

0
Ilustračná foto

Vďaka dronom dokážeme zhotoviť skvelé zábery z vtáčej perspetívy, ktoré sú vo väčšine prípadov spojené s prírodou, extrémnými športami, alebo nedostupnými miestami, kde by sme sa s tradičným objektívom nedostali. 

Drony však vedia aj ublížiť. Keďže lietajú vo väčšej výške, treba brať na zreteľ a bez výnimky aj ochranu súkromia. Cudzí pohľad za múry domov alebo do okien obydlí ich majiteľov určite neteší.

Presvedčil sa o tom aj jeden vlastník lietajúcej quadrokoptéry z amerického mesta Washington. Osoba, ktorá dron ovládala, s ním lietala v blízkosti verandy súkromného domu. To, čo kamerou dronu pilot zachytil, ho zrejme nadobro poučilo.

Žena bývajúca v tejto nehnuteľnosti pravdepodobne z obáv o svoje súkromie nespustila spŕšku nadávok a ani neprivolala políciu. Neváhala a rovno vytiahla zbraň. Konaniu predchádzalo hádzanie predmetov (zrejme kameňov z kvetináča), ktorými chcela dron zasiahnuť.

Dron

Pilot dronu hrozbu okamžite postrehol a s dronom sa vzdialil. Žiadne výstrely našťastie nepadli. Samozrejme, poškodenie dronu strelami by bolo to najmenšie negatívum.

Ak by žena naozaj strieľala, projektily by mohli zasiahnuť aj iné vzdialené objekty alebo nebodaj osoby. Vinníkmi sú bezpochyby obaja aktéri. Pilot dronu mal dodržiavať práva osôb na ochranu súkromia a žena mohla takéto narušenie súkromia riešiť rozumnejšou cestou.

Pokiaľ by dron zostrelila, dopustila by sa federálneho zločinu. Aspoň podľa amerického úradu pre letectvo (FAA). Daný incident je dobrou motiváciou na to, aby používatelia svoje drony „držali na uzde“. Nižšie si môžete pozrieť video s akčnou obyvateľkou nehnuteľnosti.

Pozor, prevádzka bezpilotných lietadiel v otvorených priestranstvách má pravidlá aj na Slovensku. Všetky ich nájdete v znení dopravného úradu, ktoré nájdete v PDF dokumente v tomto odkaze alebo na jeho oficiálnych stránkach.