Úvod Novinky Výrobcovia Spoločnosť Vertu má opäť nového majiteľa. Magnát ju kúpil za milióny eur

Spoločnosť Vertu má opäť nového majiteľa. Magnát ju kúpil za milióny eur

0

Pri značke Vertu nám okamžite prídu na um luxusné mobilné telefóny a smartfóny, ktoré sú obohatené o drahé kovy, kožu a ručne dotvorené detaily. Ich cena sa začína na štvorciferných sumách, čiže ich vo vreckách nosia len tí najbohatší. 

Luxusného výrobcu kúpil človek, ktorý by sa medzi poriadne bohatých dal bez problémov zaradiť. Málokto vie, že Vertu ako spoločnosť bola založená a vlastnená fínskou Nokiou. Na mysli máme pôvodnú Nokiu, ktorá kedysi kraľovala mobilným telefónom.

V roku 2012 prevzali spoločnosť Vertu švédski akcionári z EQT (za 200 mil. eur) a krátko po tom (2015) čínski investori z Godin Holdings (za neznámu sumu). Vertu si ekonomicky silní investori prehadzujú ako horúci zemiak a momentálne sa spoločnosť ocitla v rukách tureckého finančníka menom Hakan Uzan. Hakan za Vertu zaplatil po prepočte 57 miliónov eur.

Momentálne ťažko povedať, aký osud, respektíve zmeny spoločnosť čakajú. Určite by sa ale nejak udiať mali. Vertu v roku 2014 (posledné známe čísla) vykázala stratu približne 60 miliónov eur, zatiaľ čo jej tržby dosiahli úroveň sumy prevyšujúcej 100 miliónov eur.

Aj takto vyzerajú predajné miesta Vertu umiestnené zväčša vo svetových metropolách

Pá Uzan si myslí, že Vertu je silná značka a teší sa, ako svojimi investíciami rozvinie jej plný potenciál. Aj keď to tak nevyzerá, nemusí mať ďaleko od pravdy. Originálny Vertu smartfón v rukách držal len málokto. Napriek tomu spoločnosť v roku 2015 predala 450 000 (!) kusov luxusných mobilných telefónov.

Priemerná predajná cena za jeden kus zariadenia sa zastavila na sume 5600 eur. Najdrahšie modely výrobcu pritom stoja aj viac ako 40 000 eur, za ktoré by ste si dokázali kúpiť napríklad veľmi slušné auto prestížnejšej značky. Aj keď sa o Vertu veľa nehovorí, svojich zákazníkov má a nie je ich málo.

K TÉMEVertu predstavilo nový luxusný smartfón. Ponúkne 4GB RAM alebo Android Marshmallow