John Goodenough Zdroj: UT News

Ani vyšší, 94-ročný vek, pánovi menom John B. Goodenough nezabránil zmeniť svet batérií k lepšiemu. Profesor z University of Austin, ktorému sa pripisujú hlavné zásluhy za vynájdenie lítium-iónových batérií totiž prišiel so zaujímavým riešením. Goodenough sa spojil s Mariou Helenou Braga a spolu s jej tímom vynašli lepšie riešenie.

Aktuálne využívaná technológia bola demonštrovaná ešte v roku 1979, keď Goodenough navrhol pre katódu využívať LiCoO2, vďaka čomu je považovaný za spoluvynálezcu. Súčasné Li-ion batérie využívajú tekuté elektrolyty a využívajú sa takmer všade. Či už v smartfónoch, ovládačoch, alebo v čomkoľvek inom, na čom si spomeniete.

Najväčšou zmenou, s ktorou prišiel Goodenough, je využitie pevného elektrolytu, ako napríklad skla obohateného o lítiom alebo sodíkom. Vzhľadom na to, že sklo je stálejší elektrolyt vedcom umožňuje použitie anódy čisto z alkalického kovu. Výsledok? Výrazné zvýšenie hustoty uloženej energie na katóde, a to sa nám veľmi páči

Vedci odhadujú, že vďaka novému vynálezu môžu uložiť približne trojnásobnú objemovú hustotu energie. Tím pracujúci na novej batérii zároveň pri testoch potvrdil, že batérie bez väčších problémov vydržia 1 200 nabíjacích cyklov a nabíjať sa môžu oveľa rýchlejšie. Už hovoríme o minútach, nie hodinách.

Nová technológia je podľa Goodenougha pripravená, je však nutné overiť či nimi navrhnutá katóda spĺňa všetky normy pre komercionalizáciu.