Úvod Qualcomm Snapdragon 835 TEST: Snapdragon 835 prešiel benchmarkom. Je nesmierne výkonný!

TEST: Snapdragon 835 prešiel benchmarkom. Je nesmierne výkonný!

6
Galaxy Note 8 ponúkne mierne vylepšený Snapdragon 836

O tom, že Snapdragon 835 bude poháňať najnovšie vlajkové lode tohto roka sme už počuli niekoľkokrát. Taktiež sme počuli aj o tom, že niektoré smartfóny (napríklad LG G6) sa ho nedočkajú, keďže ich výrobca nestíha vyrábať v dostatočne veľkom počte. Jedno zariadenie ho však ponúkne – Galaxy S8. Aký teda je a aký je v porovnaní s minuloročným Snapdragon 821? Poďme sa na to pozrieť.

Začať by sme mohli rozdielom medzi oboma procesormi. Snapdragon 821 používal štyri úplne vlastné jadrá, Snapdragon 835 stavil na osem „predrobených“ jadier od ARM. Štyri mierne upravené jadrá Cortex-A73 slúžia prevažne pre správu najnáročnejších aplikácií a hier, zatiaľ čo štyri neupravené jadrá Cortex-A53 sa starajú o menej náročné operácie.

Server AndroidPolice sa rozhodol, že novinku otestuje a porovná s niektorými z najznámejších zariadení. Výsledky sú skutočne pozoruhodné. V aplikácii Geekbench môžeme vidieť, že sa Snapdragon 835 umiestnil na prvom mieste v multi-core teste, kde dokonca prekonal aj Huawei P10, ktorého Kirin 960 taktiež využíva kombináciu jadier Cortex-A73 a A53 akurát s tým rozdielom, že ani jeden klaster jadier nie je špeciálne upravovaný.

V AnTuTu sa opäť prejavila dominancia čipu. Zaujímavé však je, že rozdiel medzi Snapdragon 835 a Snapdragon 821 nie je až taký veľký, aký by ste možno čakali.

Snapdragon 835 okrem nových jadier prináša aj nový grafický čip – Adreno 540 – ktorý by mal v porovnaní s jeho predchodcom ponúknuť o 25 % väčší výkon. Papierové špecifikácie sa preniesli aj do testu, kde Snapdragon 835 doslova zničil konkurenciu.

V 3DMark už rozdiel až taký markantný nebol, no stále je jasné, že Snapdragon 835 je poriadne zviera.

Samozrejme, výsledky, ktoré tu vidíte nie sú definitívne. Referenčná platforma totiž nie je to isté, ako hotový produkt, ktorý bol dlhé mesiace optimalizovaný.