Úvod Výrobcovia Spoločnosť Apple zarobila na smartfónoch najviac. Samsung je opäť druhý

Spoločnosť Apple zarobila na smartfónoch najviac. Samsung je opäť druhý

4
© 9to5mac.com

Rok 2016 bol pre spoločnosť Apple poriadne úspešný. Predaje smartfónov iPhone sa postarali o nadštandardný prevádzkový zisk, ktorý sa zastavili na sume 44,9 miliárd dolárov.

Spoločnosti Apple tak v roku 2016 patril neuveriteľný 79,2 % podiel z celkového celosvetového zisku utŕženého z predaja smartfónov. Ostatní výrobcovia si museli podeliť zbytok. Ak by sme spočítali zisky všetkých výrobcov inteligentných mobilných telefónov aj spolu s Apple, dostali by sme sa na sumu 53,7 miliárd dolárov.

Na druhom mieste sa očakávane ocitla spoločnosť Samsung. Tá zinkasovala v roku 2016 8,3 miliardy dolárov a patrí jej teda 14,6 % podiel. Tieto čísla by boli istotne pozitívnejšie, ak by neexistovala aféra okolo phabletu Galaxy Note 7. Ten mal na trhový úspech našliapnuté nesmierne dobre. Rozdiel medzi oboma spoločnosťami je stále priepastný.

Apple
iPhone 7

Popularita spoločnosti Huawei a ostatných čínskych výrobcov smartfónov medzi používateľmi stúpa. Ich ziskovosť je však oproti gigantom vyššie zanedbateľná. Huawei sa v minulom roku pochválil ziskom na úrovni 929 miliónov dolárov, čo predstavuje 1,6-percentný podiel. Štvrté miesto obsadil Oppo (1,3 %) a hneď za ním je výrobca Vivo (1,3 %).

Rok 2017

Vyzerá to, že Samsung bude v tomto roku úspešnejší, ako kedykoľvek predtým. Podľa ekonomického magazínu The Korea Herald, Samsung očakáva 30-percentný nárast zisku za prvý štvrťrok 2017 v kontraste s rovnakým obdobím minulého roka. Zdrojom ziskov majú byť silné predaje polovodičových jednotiek, pamätí a pridružených komponentov.

Okrem toho sa očakáva, že smartfóny Samsung Galaxy S8 a Galaxy S8+ budú predajnými hitmi. Futuristická bezrámiková konštrukcia, prémiový dizajn, rad vylepšených funkcií či pokrokový fotoaparát prilákajú mnohých. Zároveň pôjde pri týchto zariadeniach o najmarkantnejšiu zmenu dizajnu za posledné roky.

Apple

Zariadenia Samsung Galaxy S6 a Galaxy S7 a vyzerali veľmi podobne. Ikonické tlačidlo pod displejom tento rok nahradí jeho softvérový variant, modul fotoaparátu už nebude vyčnievať z tela a do očí budú biť veľmi štíhle horizontálne hrany zariadenia. Čo je pre ziskovosť najdôležitejšie, oba high-end smartfóny majú byť zatiaľ najdrahšie z Galaxy S línie.

K TÉMEObjavila sa cena pre Samsung Galaxy S8, ako aj jeho farebné prevedenia

Cestou ziskovosti sa vydalo napríklad aj HTC. Predstavitelia taiwanskej spoločnosti sa nechali počuť, že už nebudú produkovať smartfóny z entry level segmentu a zo strednej triedy. Zamerajú sa na drahé high-end smartfóny, pri ktorých je väčšia marža. Stredná trieda je sama o sebe veľmi konkurenčná a užívatelia majú v tejto kategórii z čoho vyberať.

K TÉME: HTC už nebude produkovať lacné smartfóny z nižších tried. Zameria sa na zisk