Úvod Samsung Samsung Galaxy S8 Samsung Galaxy S8 prišiel s úplnými novinkami Bixby a DeX. O čo...

Samsung Galaxy S8 prišiel s úplnými novinkami Bixby a DeX. O čo ide?

1

Vlajkové lode Samsung Galaxy S8 a Galaxy S8+ dnešným dňom už poznáme aj po oficiálnej stránke. Väčšina dohadov a neoficiálnych informácií sa potvrdila.

Všetky detaily o futuristickom prevedení, displeji či hardvérovej výbave nájdete v oficiálnom článku z predstavenia. Samsung Galaxy S8 a aj jeho väčší súrodenec prichádzajú s dvomi úplnými novinkami, ktoré sme doteraz pri Samsung zariadeniach nevideli.

Na prvý pohľad netradičné pomenovania Bixby a DeX ukrývajú funkcionalitu, ktorá je nesmierne užitočná. Bixby ale predstavuje skôr hlasového asistenta, ktorý je podobný tomu od Google (Assistant), Apple (Siri) alebo Amazon-u (Alexa). Bixby teda nie je umelá inteligencia, aj keď využíva niektoré jej prvky. V podstate ide o nový spôsob, ako komunikovať so všetkými funkciami smartfónu.

Všetko, čo ovládate dotykom, budete môcť ovládať výhradne hlasom. Systém Bixby je navrhnutý tak, aby ste mohli hlasový príkaz použiť v akejkoľvek situácii či na akejkoľvek obrazovke. Bixby spustíte hardvérovým tlačidlom, ktoré sa nachádza hneď pod ovládačmi hlasitosti.

Pre lepšie pochopenie uvedieme príklad. Po stlačení Bixby tlačidla napríklad poviete „Ukáž mi fotky z dovolenky v Taliansku“. Rovno pred vami sa otvorí aplikácia galérie a dané snímky. Následne môžete povedať: „Prvé dve fotky odoslať priateľke cez Gmail“. Samsung Galaxy S8 by to mal vykonať. Pokojne môžete pri vybranej snímke použiť iný rozkaz. Napríklad: „Uprav rozmer snímky pre Instagram a aplikuj sépiový filter“.

Bixby

Bixby využíva systém predikcie a učí sa z vašich návykov. Pravidelným používaním by mal byť dokonalejší a dokonalejší. Bixby vie odhadnúť kde ste a čo robíte. Na základe toho dokáže konať. Pozor, Bixby podporuje až 50 jazykov, no či je medzi nimi aj slovenčina momentálne ešte nevieme. Bixby je skvelá vec, pokiaľ sa nemôžete z nejakého dôvodu dotknúť smartfónu.

Bixby

Inak ide iba o krásnu ukážku asi najpokročilejšej technológie rozpoznávania hlasu, akú si môžeme zadovážiť. Bixby rozhodne nie je dôvod, ktorý by mal zavážiť pri rozhodovaní o kúpe. Ak už sa ale pre Galaxy S8 rozhodnete, získate aj veľmi vyspelé hlasové ovládanie, ktoré vám môže (v niektorých prípadoch) výrazne uľahčiť manipuláciu so zariadením. Bixby treba v prvom rade poriadne otestovať a až to odhalí jeho maximálny potenciál.

DeX

Spoločnosť Samsung predstavila zariadenie Samsung DeX, ktorého zmyslom je zvýšiť produktivitu mobilných užívateľov a zároveň znížiť potrebu nosiť so sebou viac výpočtových zariadení.

Samsung DeX je kompatibilný so smartfónom Galaxy S8 a ponúka prostredie s operačným systémom Android, podobné stolnému počítaču, ktoré užívateľom umožňuje používať aplikácie, odpovedať na správy, upravovať dokumenty, prechádzať internetové stránky alebo sledovať videá, a to priamo zo smartfónu na väčšom displeji pomocou klávesnice a myši. Stanica Samsung DeX bude na slovenskom trhu v predaji od 28. apríla 2017 za odporúčanú maloobchodnú cenu 149,90 €.

Dex

Samsung DeX poskytuje maximálne produktívne prostredie. Prepracované používateľské rozhranie systému Android je optimalizované pre využitie klávesnice a myši a obsahuje viac okien s meniteľnou veľkosťou, kontextové ponuky a stolnú verziu internetového prehliadača.

Dex

Kľúčová spolupráca so spoločnosťami Microsoft a Adobe umožňuje kompatibilitu Samsung DeX s Microsoft Office a mobilnými aplikáciami spoločnosti Adobe vrátane mobilnej aplikácie Adobe Acrobat Reader a Lightroom Mobile a ponúka tak funkcie a užívateľské rozhranie podobné stolnému počítaču, čo bolo u smartfónov skôr nedostupné.

Profesionálom, ktorí pracujú s mobilnými technológiami a organizáciám, ktoré vyžadujú prístup k aplikáciám OS Windows, umožňuje Samsung DeX prostredníctvom partnerských riešení vrátane Citrix, VMware a Amazon Web Services tiež vzdialený a zabezpečený prístup k virtuálnym plochám.

Samsung Galaxy S8 DeX

Používatelia, ktorí chcú začať pracovať, jednoducho vložia svoj smartfón Samsung do stanice DeX, ktorá ho prepojí s kompatibilným HDMI monitorom, a pripojí klávesnicu a myš vybavené technológiou Bluetooth, USB alebo RF.

Ak je smartfón pripojený k stanici DeX, je chránený bezpečnostnou platformou Samsung Knox. Pre zvýšenie bezpečnosti sa mobilné dáta používateľa neprenášajú zo zariadenia do stolného počítača.

Stanica DeX poskytuje pracovníkom potrebnú konektivitu a je vybavená dvoma portami USB 2.0, portom Ethernet, rozhraním USB typu C s napájaním a chladiacim ventilátorom. Stanica DeX je tiež vybavená technológiou Adaptive Fast Charging (AFC) pre rýchle nabíjanie pripojeného smartfónu Samsung