Úvod Výrobcovia Samsung Samsung Bixby oficiálne: Digitálny asistent lepší ako všetky ostatné

Samsung Bixby oficiálne: Digitálny asistent lepší ako všetky ostatné

0
Bixby
Kórejský gigant, Samsung, dnes oficiálne predstavil nového digitálneho asistenta, ktorý využíva prvky umelej inteligencie. Samsung Bixby má predstavovať nový spôsob interakcie používateľa so smartfónom a má byť lepší ako ostatné podobné prostriedky. 

Aspoň si to myslí InJong Rhee, riaditeľ divízie pre vývoj a výskum softvéru kórejského Samsungu. Ten okrem iného povedal, že Bixby bude vyčnievať z radu ostatných digitálnych asistentov. Spomenieme napríklad Apple Siri, Amazon Alexa alebo Google Assistant. Umelá inteligencia zvládne celú škálu komplexných úloh, porozumie kontextu a bude disponovať bohatými rozpoznávacími možnosťami.

Samsung Bixby za vás dokončí množstvo úloh. Takmer všetko, čo dokážete ovládať pomocou dotyku, bude vedieť ovládať aj Bixby. Dokáže rozpoznať, čo chcete s konkrétnou aplikáciou alebo jej funkciou robiť. Dotykové ovládanie bude pracovať kontinuálne s hlasovými povelmi.

Niektorú z úloh začnete dotykom, napríklad otvorenie aplikácie, a operáciu za vás dokončí Bixby. Stačí mu to len povedať v rámci hlasového príkazu. Digitálny asistent si tiež poradí s nepresnou či neúplnou informáciou. Požiadavku odhadne na základe predošlých skúseností, „logickej“ postupnosti, alebo vás jednoducho vyzve k ďalšej interakcii, resp. aby ste požiadavku upresnili. Bixby sa bude učiť. Čím viac ho budete používať, tým lepšie sa stotožní s vašimi návykmi.

InJong Rhee, viceprezident a softvérový šéf Samsungu

V textovej komunikácii vám môže automaticky ponúknuť správnu odpoveď alebo informáciu, okolo ktorej komunikácia prebieha. Ak napríklad niekomu odošlete správu, že sa stretnete na Modrej ulici, Bixby na otázku „kde to je“ môže automaticky ponúknuť mapu, poprípade navigačné pokyny. Rovnako tak pridá kontakt z adresára, obrázok z galérie alebo inú, pre komunikáciu dôležitú či žiadanú informáciu.

Obmedzenia

Obmedzení je niekoľko. Čo sa týka tých všeobecných, Bixby bude komerčne dostupný už onedlho. Stane sa súčasťou vlajkových modelov Galaxy S8 a Galaxy S8+. Oba modely budú dokonca vybavené špeciálnym hardvérovým tlačidlom, pomocou ktorého digitálneho asistenta aktivujete.

Bixby
Samsung Galaxy S8 – predstavenie sa odohrá 29. marca 2017

Bixby si zatiaľ bude rozumieť len s niektorými systémovými aplikáciami. Samsung v nadchádzajúcich mesiacoch pridá podporu pre ďalšie preferované aplikácie. Vo finále má Samsung poskytnúť potrebné softvérové nástroje aj vývojárom tretích strán. Tí by teda mohli svoje aplikácie upraviť tak, aby si rozumeli s umelou inteligenciou Samsungu.

Používateľské prekážky sú pre naše končiny zrejmé. V prvom rade, Bixby bude zo začiatku dostupný len v anglickom, kórejskom a pár ďalších jazykoch (celkovo osem). Slovenčina ani čeština medzi nimi nebude. Ako sme už spomínali, asistent bude zatiaľ výhradnou súčasťou dvojice vlajkových modelov.

Samsung Galaxy S8 a Galaxy S8+ nebudú lacné, čiže si ich nebude môcť dovoliť každý. Dobrou správou je, že Samsung plánuje uvoľniť tento inteligentný softvér aj do ďalších zariadení. Tak skoro to však nebude. Najbližším na rane môže byť Galaxy Note 8 a časom sa zrejme dočká aj dostupnejšia stredná trieda (Galaxy A 2018?).

Žiadny zázrak

Bixby nebude kúzelnou paličkou, pomocou ktorej vyriešite akýkoľvek problém alebo nájdete niekoľko funkčných riešení. Sám InJong Rhee priznáva, že ide zatiaľ o prvý krok smerom k umelej inteligencii.

Revolúcia v interakcii človeka so strojom nemôže prebehnúť cez noc a ide o beh na poriadne dlhú trať. Každopádne ale pôjde o posun vpred a Bixby vám (možno) pomôže ušetriť čas a výrazne spríjemní používanie moderných mobilných technológií.