Úvod Zariadenia Rok 2018 bude ultrarýchly: Smartfóny ponúknu až 512 GB UFS 2.1 pamäť

Rok 2018 bude ultrarýchly: Smartfóny ponúknu až 512 GB UFS 2.1 pamäť

1

Určite ste si všimli, že telefóny sa zmenili s tlačítkových „hlúpych“ zariadení na zariadenia, ktoré si automaticky získavajú informácie z webu a ponúkajú vám to, čo je pre vás zaujímavé. Okrem toho, k dispozícii máte malý superpočítač, ktorý sa vám zmestí do vrecka a pomocou ktorého viete spraviť oveľa viac, než len niekomu poslať SMSku či zatelefonovať.

Všetko toto si vyžadovalo veľký krok vpred, aj čo sa výpočtovej sily týka. S ňou prichádzali vyššie nároky aj na pamäť, ktorá by stíhala držať krok s rýchlejšími komponentami. V roku 2018 spravia smartfóny ďalší krok vpred.

Už v budúcom roku by totiž úložisko v smartfónoch malo vďaka technológii UFS 2.1 dosahovať výkonu pri čítaní/zapisovaní 50 000 / 40 000 IOPS. Len pre porovnanie, verzia, ktorú dnes považujeme za „aktuálnu“ ponúka výkon zhruba 19 000  14 000 IOPS (input/output operations per second).

UFS technológiu ako prvý využil Samsung pri jeho Galaxy S6. Táto technológia umožňuje dosiahnuť podstatne vyššie rýchlosti, než už zastaraného štandardu eMMC. Za výrazným zvýšením rýchlosti stojí spoločnosť Silicon Motion Technology, ktorá už stihla predstaviť prvý rad ovládačov pre UFS 2.1.

Okrem šialených rýchlostí sa máme tešiť aj na šialené kapacity. Budúcoročné smartfóny majú totiž ponúknuť až 512 GB úložisko. Zároveň sa predpokladá, že štandard eMMC, ktorý sa stále využíva v mid-range a low-end zariadeniach a ktorý je približne 3x pomalší než UFS 2.1 zanikne do piatich rokoch.

Výroba čipov UFS 2.1 začne koncom tohto roka, „vybraní výrobcovia“ ich už vraj majú testovať.