Úvod Výrobcovia Qualcomm Qualcomm a jeho nekalé praktiky: Zakázal Samsungu predávať Exynos čipy

Qualcomm a jeho nekalé praktiky: Zakázal Samsungu predávať Exynos čipy

6

Samsung a jeho technológie na poli procesorov by mohli byť podstatne rozšírenejšie. Ak ste sa tiež niekedy zamysleli nad tým, prečo sa v smartfónoch neobjavuje viac Exynos procesorov, máme pre vás vysvetlenie.

Samsung totiž nemôže predávať svoje Exynos čipy. Prečo, pýtate sa? Zakázal mu to Qualcomm.

Doteraz sa dlho špekulovalo o tom, že dôvodom môže byť fakt, že Samsung chce ochrániť svoju technológiu, ktorá sa ukrýva v ich čipsetoch s označením Exynos. Nové informácie naznačujú, že to nie je pravda.

Qualcomm mal podľa všetkého zneužiť svoju dominanciu na trhu a pod hrozbou žaloby za porušenie ich patentov Samsung donútiť, aby si svoje čipsety nechal sám pre seba. Takéto správanie trvá už vyše 25 rokov. Jedinou výnimkou majú byť čipsety poskytnuté pre výrobcu Meizu. Za akých okolností ich získal nie je známe.

So zisteniami pritom prišiel protimonopolný úrad, ktorý Qualcommu vyrubil pokutu vo výške 873 miliónov dolárov. „Spoločnosť Samsung Electronics z licenčných dôvodov nemôže predávať svoje čipsety iným výrobcom. Ide o zmluvu, ktorú podpísala so spoločnosťou Qualcomm,“ vysvetľuje úrad.

Či sa v budúcnosti niečo zmení zatiaľ nie je jasné.