Úvod Zaujímavosti Súd bol nekompromisný: Odsúdil otca 11-ročného syna, ktorý stiahol audioknihu

Súd bol nekompromisný: Odsúdil otca 11-ročného syna, ktorý stiahol audioknihu

2
© independent.co.uk
Bol proti online pirátstvu je jeden z tých, ktoré bojovníci za autorské práva pravdepodobne nikdy nevyhrajú. To im však nebráni v snažení sa o to. Príkladom je prípad z Nemecka, ktorého hlavnými aktérmi sú 11-ročný chlapec a jeho otec.

Na prípad upozornil server TorrentFreak.

Nemecko je krajinou, v ktorej sa online pirátstvo skutočne nevyplatí. Majitelia práv tam totiž aktívne žiadajú náhradu škody za ilegálne stiahnutie ich diela. Často tak končia na súde, presne tak, ako otec spomínaného chlapca.

Ten mal stiahnuť audioknihu, za čo súd uznal jeho otca za zodpovedného a zároveň rozhodol o jeho povinnosti zaplatiť majiteľom práv náhradu škody vo výške 956 €. Súd totiž konanie otca považoval za nedbalé, a to aj napriek tomu, že podľa tvrdenia obžalovaného svojho syna poučil aby využíval pripojenie iba na školské účely, nesťahoval náhodné veci alebo nerobil nič nebezpečné.

Súd otca poučil, že synovi mal dať špecifické inštrukcie o nelegálnosti používania sietí na výmenu súborov (P2P). Suma 956 € okrem toho nie je finálna. Otec musí zaplatiť aj súdne trovy, ktoré v Nemecku nie sú najnižšie. O akú sumu ide nevieme.