Úvod Zaujímavosti Kongresman v USA: Chudobní Američania si majú vybrať. Nový iPhone alebo zdravotné...

Kongresman v USA: Chudobní Američania si majú vybrať. Nový iPhone alebo zdravotné poistenie

18

Nový a treba dodať, že aj kontroverzný prezident USA, Donald Trump, je zatiaľ známy prevažne vďaka jeho veľmi, povedzme, špecifickej povahe.

Počas jeho krátkej politickej kariéry zatiaľ nespravil výrazné zmeny v ekonomike, ani v zdravotníctve, ktoré by USA posunulo o krôčik ďalej. Zmeniť to má pripravovaná zmena v zdravotníctve, ktorá má nahradiť lacné poistenie známe ako Obama Care. Pomáhajú mu s tým republikánski kongresmani.

Najväčším problémom je fakt, že nové poistenie bude drahé. Milióny ľudí si ho už nebudú vedieť dovoliť. Ako by ich rozhodnutie obhájili? Jednoducho.

Jason Chaffetz v rozhovore so CNN obhajuje drahšie zdravotné poistenie

Nijak. Teda minimálne, ak je vaše meno Jason Chaffetz a ste „za vodou“. Stačí, že ľuďom poviete, nech si nekupujú iPhony a peniaze radšej vrazia do zdravotného poistenia.

Viete, Američania majú na výber. A jednoducho musia spraviť rozhodnutie. Možno keby namiesto nového iPhonu, ktorý milujú, a na ktorý minú stovky dolárov, investovali do vlastného zdravotného poistenia.

Má pravdu. V USA je zdravotné poistenie voľbou. Nikde vo svete však nie je tak drahé, ako v USA. Nové iPhony sa tam predávajú za 650 dolárov, u nás by vám za to vyšlo približne 10 mesiacov poistenia. V USA by vám za to v mnohých prípadoch nevyšiel ani mesiac poistenia. Pánovi Chaffetzovi o tom, koľko to v USA vlastne stojí asi nikto nepovedal.