Úvod Zariadenia VÝSKUM: iPhone smartfóny sú oveľa menej spoľahlivejšie ako smartfóny s OS Android

VÝSKUM: iPhone smartfóny sú oveľa menej spoľahlivejšie ako smartfóny s OS Android

5
Android

Spoločnosť Blancco Technology Group zverejnila výsledky zaujímavého výskumu, ktoré vypovedajú o spoľahlivosti smartfónov s operačným systémom iOS a Android. 

Spoločnosť sa zaoberá diagnostikou mobilných zariadení a bezpečným vymazávaním dát z rôznych zariadení na globálnej úrovni. Spoločnosť má niekoľko certifikátov a odporúčaní z renomovaných inštitúcií, akými sú napríklad ministerstvo obrany USA, NATO alebo TÜV. Výsledky skúmania sú tak vysoko odborné.

Experti sa zamerali na skúmanie spoľahlivosti. Tento aspekt zahŕňa širokú škálu rôznych funkcií. Ide napríklad o problémy s fotoaparátom, nabíjaním, odozvou dotykovej plochy, softvérovou nestabilitou, podstatné sú tiež zlyhania aplikácií a ďalšie faktory, na ktoré bežný používateľ môže naraziť.

Takzvaný podiel chybovosti dosiahol pri iPhone smartfónoch úroveň 62 percent, zatiaľ čo pri smartfónoch s OS Android 47 percent. Údaje vychádzajú z obdobia 4. štvrťroku 2016. Najviac hardvérových a softvérových zlyhaní experti zaznamenali pri smartfóne iPhone 6. Na druhej strane, hriešnikmi sú zariadenia s logom výrobcu Samsung.

iPhone 6 bol najmenej spoľahlivý počas celého roka 2016, čiže každý skúmaný štvrťrok. Konkrétnejšie, v 1. štvrťroku 2016 dosiahla chybovosť tohto zariadenia podiel 25 %, v 2. štvrťroku 2016 podiel 29 %, v 3. štvrťroku 2016 13 % a v poslednom štvrťroku 15 %. Pod tieto nie príliš pôsobivé čísla sa podpísali aj problémy s dotykovou obrazovkou, o ktorých sme informovali aj my.

Čo sa týka najčastejších problémov iPhone smartfónov vo všeobecnosti, užívateľom robilo najväčšie problémy prehrievanie zariadenia, neočakávané pády aplikácií či rôzne poruchy slúchadla na telefonovanie.

Zariadenia od Samsungu boli najchybovejšie päť štvrťrokov po sebe. Celý rok 2016 a taktiež v poslednom štvrťroku 2015. V Q4 2015 to bol podiel 27 percent, v Q1 2016 podiel 41 percent, v Q2 2016 podiel 26 %, v Q3 2016 11 percent a v Q4 minulého roku 2016 16 %. Najviac chýb patrí zlyhaniam kamery, nabíjania či závadám na USB konektoroch.

iPhone 6/6 Plus a zariadenia od Samsungu sa predávali vo veľmi veľkých počtoch, čo sa mohlo podpísať pod kritické výsledky. Viac predaných zariadení = väčšia šanca na zlyhanie.

Poznámka

Výsledky skúmania spoľahlivosti síce vypovedajú v prospech zariadení s operačným systémom Android, no to však neznamená, že sú všetky iPhone smartfóny automaticky horšie alebo najhoršie. Každý jedinec by mal používať také zariadenie, ktorého funkcionalita a vlastnosti mu najviac vyhovujú, a to bez ohľadu na operačný systém alebo značku. Konštruktívna diskusia pod článkom je vítaná, osočovanie nie.