Úvod Zaujímavosti Holandská polícia omylom zaplatila 3 milióny eur za kancelársky balík Office. Peniaze...

Holandská polícia omylom zaplatila 3 milióny eur za kancelársky balík Office. Peniaze späť nedostane

0
Bill Gates, spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft

Holandská polícia na seba v minulom roku upozornila zaujímavou koncepciou boja proti lietajúcim quadrokoptéram, resp. dronom. Vzhľadom na ich rastúcu obľúbenosť sa polícia obávala, že budú využívané na nelegálnu činnosť.

Polícia danej krajiny chcela drony doslova loviť pomocou cvičených dravých orlov. Oslovila preto spoločnosť, ktorá sa trénovaním operencov zaoberá na profesionálnej úrovni. Muži zákona v Holandsku však na seba po technologickej stránke upozornili opäť.

Vďaka administratívnej chybe zaplatila holandská polícia spoločnosti Microsoft približne 3 milióny eur za licencie pre používanie kancelárskeho balíka Office. Čo je najhoršie, súd v Haagu rozhodol, že polícia z veľkého objemu peňazí nedostane naspäť ani cent. Napriek tomu, že nákup sprevádzala hrubá chyba, bol v podstate legálny.

Office
Označenie príslušníkov holandskej polície

Zaujímavé je, že ešte v roku 2008 jeden zo zamestnancov objednal až 13 656 licencií pre domácu verziu kancelárskeho balík Office. K chybe zároveň nedošlo po prvýkrát. Už v roku 2005 došlo k chybnej objednávke zo strany holandskej polície. Microsoft bezpečnostným zložkám vtedy vrátil 765 000 eur, no softvérový gigant upozornil, že išlo o jednorázový zdvorilostný krok.

K trom miliónom eur, presnejšie k 2 961 029 €, treba pripočítať ďalších 10 000 eur, ktoré zhltli právnici a pridružené súdne poplatky. Porekadlo „za chyby sa platí“ už nemohlo v tomto prípade dostať reálnejšie kontúry.