Je všeobecne známe, že Poliaci majú veľmi lacné mobilné služby. Minimálne teda v porovnaní s Českou republikou a čiastočne možno aj so Slovenskom. Roman Svačina, Čech, ktorý mal po krk vysokých poplatkov tamojších operátov sa rozhodol, že sa za lepšou cenou vydá do neďalekého Poľska.

Roman už totiž nechcel platiť 750 korún (27,50 €) za neobmedzený paušál, ktorý mu ponúkal jeden z českých operátorov. Na internete si teda našiel ponuku poľského T-Mobilu, vybral si produkt a kúpil lístok do poľského Tešína. Poľská predajňa mu ponúkla paušál Relax za cenu 60 zlotých mesačne (pri viazanosti na 24 mesiacov), čo je približne 14 €.

Paušál v Poľsku za polovičnú sumu

Paušál Relax pre Poliakov ponúka 5 GB dát a neobmedzené volania v Poľsku. Pre Čecha, ktorý v Poľsku neplánuje žiť to teda veľa neznamená. To, čo však využije sú neobmedzené minúty volania, SMS, MMS a 1 GB dát v roamingu, čo prirodzene platí aj v ČR. Táto ponuka však platí len vtedy, keď sa v roamingu pripojí na sieť T-Mobile, čo v Česku problémom nie je.

K aktivácii pritom potreboval len občiansky preukaz a platobnú kartu, teda rovnaké podmienky, aké platia aj na Slovensku. Operátor dokonca faktúru vystavil na českú adresu, nemusel si teda vybavovať ani adresu v Poľsku.

Šialene dobrá ponuka

Vyššie popisovaný paušál je pritom jeden z najnižších, nesie označenie T1. Jeden z tých vyšších, napríklad T3, síce stojí 23 €, no ponúka neobmedzený dátový roaming v zahraničí (opäť v sieti T-Mobile).

Situácia by sa mohla zmeniť v polovici tohto roka, keď v EÚ začnú platiť nové roamingové pravidlá. Je dosť možné, že krajiny, v ktorých sú mobilné služby relatívne lacné príjmu nové pravidlá, aby sa tak ochránili pred „paušálovou turistikou“. Ako sa to nakoniec vyvinie síce ukáže až čas, no je zaujímavé vidieť, že niektorí z ľudí sa neváhajú staviť na svoj um a ušetriť tak pár eur.