Odolnosť súčasných smartfónov vo väčšine prípadov končí pri krytí štandardu IP a ochrannej vrstve Gorilla Glass. Pokiaľ sa pohybujete alebo pracujete v drsnejších podmienkach, či často lozíte napríklad po horách, daná odolnosť vám nemusí stačiť.

Do hry tak prichádza napríklad niektorý z modelov Caterpillar, Samsung Xcover alebo Archos 50 Saphir. Tieto smartfóny majú jednu veľkú výhodu. Na trhu nemajú veľa konkurencie, čiže sa o zákazníka bijú ľahšie. To však neznamená, že by ste mali okamžite po jednom z nich skočiť.

Archos 50 Saphir sa ocitol na niekoľko týždňov aj v našej redakcii, kde sme preverili všetky jeho klady aj zápory. Ak spoločnosť Archos nepoznáte, nejde o žiadneho čínskeho nováčika.

Spoločnosť Archos vznikla ešte v roku 1988 vo Francúzsku, kde doteraz sídli. Už od začiatku sa zaoberá výrobou elektroniky na nadnárodnej úrovni. Do segmentu smartfónov vstúpila po prvýkrát v roku 2013, a to modelom Archos 35 Carbon.

Archos 50 Saphir: Dizajn

Archos 50 Saphir nie je príliš veľký, skôr by sme ho označili za masívny. Jeho dĺžka sa v podstate nevymyká z bežného rozmerového štandardu súčasných smartfónov. Smartfón je ale hrubý a jeho telo členité.

Celé telo je zapuzdrené do tvrdenej gumy, vrátane tlačidiel či konektorov. V prípade konektorov je ich dostupnosť obmedzená krytkami z rovnakého materiálu. Slot na SIM karty (na ľavej strane v hornej časti) pohodlne vyberiete nechtom. MicroUSB konektor (spodná hrana) je zapustený hlbšie a nabíjačka sa doň zapája nekomfortne.

ARCHOS 50 Saphir
© redakcia

Najväčším problémom sú tlačidlá, konkrétne to, ktoré slúži na aktiváciu zariadenia. Stláča sa relatívne ťažko a prst má tendenciu skĺznuť po hrane zariadenia. Tlačidlá hlasitosti sú na tom len o niečo lepšie. Ovládanie v pracovných rukaviciach problém robiť nebude. Kedže displej smartfónu behom dňa potrebujete rozsvietiť niekoľkokrát, používanie počas bežných dní je vysoko nepríjemné. Po zodranom prste túži asi len málokto.

Konštrukcia
– Materiál: masívna tvrdená guma
– Rozmery: 146,6 x 75,9 x 13,9 mm
– Váha: 222 gramov
– Odolnosť: tlmenie nárazov, IP 68
– Prevádzková teplota: -20 °C – +55 °C

Na dlaniach cítite členitosti tela, no našťastie príliš nerežú. Dizajn sa za príťažlivý označiť nedá a pripomína moderné brnenie. Nárazové hrany, spomínaný konštrukčný materiál, hrúbka a perforácie podľahli účelu odolnosti. Smartfón sa vám ani omylom neskĺzne zo stola alebo z ruky. Do mesta na kávu, do školy alebo do akejkoľvek inej bežnej situácie by sme si ho nevzali. Na chatu, turistiku či ako spoločník pri rôznych ťažších manuálnych prácach sa javí ako stvorený.

ARCHOS 50 Saphir
© redakcia

Nevadí mu prach ani voda (IP 68) a dokonca ani pády z väčšej výšky. Skúsili sme pád z 1,5-metrovej výšky na tvrdú kamennú dlažbu. Prežil bez ujmy. Aby sme nezabudli, do slotu pre SIM kartu (podpora 800 MHz LTE) sa zmestí aj pamäťová karta a 3,5 mm audio konektor nájdete v hornej hrane. Ten tiež samozrejme chráni krytka.

ARCHOS 50 Saphir
© redakcia

Archos 50 Saphir: Displej

Po náročnom stlačení tlačidla napájania sa pred vami rozsvieti 5-palcová IPS obrazovka s rozlíšením 1280 x 720 pixelov, čiže HD. Displej chráni odolná vrstva Gorilla Glass 4. Je však opatrený 5-bodovou dotykovou vrstvou, nie 10-bodovou, ako býva zvykom.

Vzhľadom na rozmer displeja je hustota pixelov na jeden palec ešte stále optimálna (294 ppi). Pozorovacie uhly sú nadštandardné, rovnako tak krásne a jasné zobrazenie bielej farby. Displeju však treba pomôcť. V nastaveniach obrazovky nájdete položku MiraVision.

Displej

– Technológia: LCD IPS
– Rozlíšenie: 1280 x 720 pixelov, 294 ppi
– Rozmer: 5,0 palca
– Kontrastný pomer: 940:1
– Ochrana: Gorilla Glass 4

Odporúčame v nej nastaviť režim pre jasnejšie farby a aktivácia dynamického kontrastu je taktiež na mieste. Najvyšší jas je skôr priemerný a na slnku ale to-čo určite uvidíte. Na druhú stranu by sme uvítali podstatne nižšiu hodnotu jasu. Aj napriek najnižšej hodnote displej dosť žiari, čo môže robiť problémy očiam v noci alebo vo veľmi tmavých situáciach.

ARCHOS 50 Saphir
© redakcia

Želali by sme si trochu citlivejšiu dotykovú vrstvu. Prstom sme po nej s ľahkosťou nekorčuľovali tak, ako by sme očakávali. Displej nie je chránený len vrstvou odolného skla ale aj hranami konštrukcie, ktoré mierne vystupujú nad displej po celom obvode. Pri rolovaní obrazovky zo strany na stranu o ne môžete zavadiť prstom, čo však neprekáža. Skôr sme rozmaznaní zo zakriveného 2.5D skla. Displej je, tak ako telo smartfónu, účelový. Súťaž o najlepší displej ani zďaleka nevyhrá, no zobrazí vám všetko potrebné a v akceptovateľnej kvalite.

Archos 50 Saphir: Softvér a výkon

Android 6.0 Marshmallow v takmer čistej podobe a výkon spadajúci do podpriemeru. Priznáme sa, že sme optimalizácii systému príliš neverili. Na našu radosť to s ňou vôbec nebolo zlé.

Obrazovky prostredia lietajú zo strany na stranu, veľmi rýchlo sa budete orientovať aj v nastaveniach a v teréne vás nesklamú žiadne potrebné aplikácie. Práve v náročných podmienkach potrebujete často a okamžite zapnúť LED svetlo, aplikáciu máp, GPS a im podobné nástroje. Na Archos 50 Saphir sa v tomto prípade môžete spoľahnúť.

ARCHOS 50 Saphir
© redakcia
ARCHOS 50 Saphir
© redakcia

Parametre

– Čipset: MediaTek MT6737VWT
– CPU: quad-core, Cortex-A53, 1,5 GHz
– GPU: Mali-T720
– Pamäte: 16 GB + 128 GB microSD, 2 GB RAM

Zo smartfónu však neodporúčame robiť multimediálne centrum, grafický editor alebo hernú konzolu. Výkon má svoje výrazné obmedzenia a pri náročnejších aplikáciach sa okamžite zapotí. Pokiaľ udržíte zdravý objem nainštalovaného obsahu, smartfón bude bežať k vašej spokojnosti. Interná pamäť má totižto tiež svoje obmedzenia (pre je užívateľa dostupných necelých 11 GB) a taktiež by sme zariadenie nezaťažovali zbytočnými procesmi na pozadí a náročným multitaskingom. Pri operáciach môže zaváhať a aj zaváha.

V úvode sme hovorili o takmer čistej forme OS. Výrobca pridal vlastnú aplikáciu pre prehrávanie videí, ktorá je veľmi kvalitná, v nastaveniach pribudlo Turbo sťahovanie (kombinácia WiFi a mobilnej konektivity) a v notifikačnej zóne skratka pre zvukové profily.

ARCHOS 50 Saphir
© redakcia

Archos 50 Saphir: Fotoaparát

Predná 5 Mpx kamera je nevýnimočná a slúži ako obvyklý selfie základ, bez ktorého dnes žiadny súčasný smartfón nemôže existovať. Väčšie nádeje sme dávali 13 Mpx primárnemu fotoaparátu s automatickým zaostrovaním a schopnosťou FHD video záznamu pri 30 fps.

Fotoaparáty

– Primárny: 16 Mpx, LED blesk
– Video: 1080p – 30 fps
– Sekundárny: 5 Mpx

Francúzsky výrobca si môže pri tomto zariadení podať ruky s čínskymi tvorcami smartfónov v obdobnej cenovej hladine, ak nie nižšej. Nastavenie fotoaparátu je skôr neutrálne. Ostrosť sa dá zniesť, podanie farieb by však mohlo byť stálejšie. Zbytočné presýtenie, alebo naopak, slabšia farebnosť je badateľná snáď pri každej fotografii.

ARCHOS 50 Saphir
© redakcia

Tak, ako pri iných menej známych smartfónoch z danej triedy, aj pri Archos 50 Saphir sme sa stretli s podexponovanou scénou. Fotografie sú tmavšie ako by mali byť, a to hlavne pri zhoršených svetelných podmienkach. Možno ide o spôsob, ako sa zbaviť badateľného šumu, ktorému sa aj tak v podstate nevyhnete. Fotoaparát je sklamaním.

ARCHOS 50 Saphir
© redakcia

Na stavbe, v teréne alebo v inom drsnom prostredí sa nebudete snažiť vytvoriť snímku, ktorá zbúra Instagramy a poputuje do najpredávanejších nástenných kalendárov. Konkrétny objekt odfotografujete v dostatočnej kvalite a ostrosti, bez problémov ho odošlete adresátovi a pre účely bežného foto dokumentovania plnohodnotne stačí. Predsa len by sme ale ocenili kvalitnejší snímač.

Ak si budete cestu hustým lesom natáčať na video, snažte sa príliš netriasť. Absencia akejkoľvek stabilizácie urobí svoje. Na používateľské prostredie fotoaparátu sme už alergickí. Opäť sme sa sním niekoľkokrát stretli pri lacných čínskych smartfónoch a vyzerá ako z roku 2012. Nula bodov.

V prostredí natrafíte na režim panorámy, softvérový make-up, snímanie môžete spustiť obyčajným gestom a trochu prekvapila funkcia obraz-v-obraze. Pri aktívnom zadnom fotoaparáte sa zároveň spustí aj predný, čiže môžete hlavnú fotografiu súčasne obohatiť aj o svoju tvár. O detinských rámikoch nehovoriac. Pár ukážkových snímok vidíte v galérii nižšie.

archos foto (1)
archos foto 2 (1)
archos foto 3 (1)
archos foto 4 (1)
archos foto 5 (1)
archos foto 6 (1)
archos foto 7 (1)
archos foto 8 (1)
archos foto 9 (1)
archos foto 10 (1)
archos foto 11 (1)
archos foto 12 (1)
archos foto 13 (1)

Snímky v galérii sú optimalizované. Pre zobrazenie plnej kvality navštívte -tento odkaz-, ktorý vás presmeruje do úložiska Google Drive.

 Archos 50 Saphir: Výdrž

Vzhľadom na zameranie smartfónu je jasné, že sa na každom kroku nestretnete s elektrickou zásuvkou a microUSB nabíjačkou. Aj preto ho výrobca vybavil až 5000 mAh kapacitou akumulátora. Čakali sme používateľský ultra maratón a aj sme sa ho dočkali. Teda skoro.

Čipset zariadenia je nenáročný a smartfón nie je vybavený výnimočnou funkcionalitou, pri ktorej by ste strávili hodiny. K slovu neprichádza ani hranie náročnejších hier. Dva dni bez nabíjačky sú istotou, šetrnejší jedinci sa dostanú aj na tri dni. Vzhľadom na kapacitu sme však čakali viac.

ARCHOS 50 Saphir
© redakcia

Otázkou zostáva, ako sa bude akumulátor správať napríklad po pol roku, pri plnej internej pamäti zariadenia a množstve nainštalovaných aplikácií, ktoré dajú čipsetu okamžite zabrať. Pred takmer trištvrte rokom sme testovali výdrž smartfónu ASUS ZenFone Max, ktorý taktiež disponuje 5000 mAh batériou.

Dielo od ASUS-u vydržalo na jedno nabitie dlhšie, pričom sme ho používali o niečo intenzívnejšie. Energia z ukazovateľa ubúdala rovnomernejšie, nehovoriac o tom, že je ZenFone Max určený na bežné každodenné používanie spojené s multimédiami, sociálnymi sieťami a tak podobne.

 Archos 50 Saphir: Verdikt

Archos 50 Saphir plní na maximum svoj účel, ktorým je odolnosť. V drsnejších podmienkach sa naň dá spoľahnúť, pokiaľ ho nezaťažíte množstvom aplikácií a nebudete po ňom chcieť príliš náročné operácie. Snímky zhotovíte iba podpriemernej kvality, nadpriemerne vydrží na jedno nabitie (stále však málo vzhľadom na kapacitu batérie) a čo je hlavné, neroztrieskate ho.

ARCHOS 50 Saphir
© redakcia

Do terénu by sme možno volili iné riešenie. Pokiaľ vlastníte jeden z komerčnejších smartfónov, poobzerajte sa po odolnom kryte od Spigen, Urban Armor Gear, OtterrBox alebo od iných výrobcov. Čínske e-shopy určite ponúknu masívny kryt aj pre menej populárne smartfóny. Displej ochráňte nalepením kvalitnejšieho tvrdeného skla, ktoré sa hodí aj do bežných prostredí. Smartfón vám môže spadnúť na displej aj v nákupnom centre, nielen na štíte horského masívu. Kryt dáte v prípade potreby dole.

Ak už smartfón do terénu, tak poriadny a bez kompromisov. Caterpillar Cat S60 kritérium spĺňa a jeho termovíziu berte len ako skvelý bonus. Jeho odolné vlastnosti sú, aj spolu s výkonom, na vysokej úrovni. Cena pre Archos 50 Saphir – cca 199 – 229 eur v závislosti od konkrétneho predajcu.


PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
4
Displej
5
Foto/Video
3
Výdrž
7
Výkon
3
Softvér
7
Konštrukcia
9