Úvod Zaujímavosti Prehliadanie internetu cez OS Android je čoraz populárnejšie. Dokonca dobieha Windows

Prehliadanie internetu cez OS Android je čoraz populárnejšie. Dokonca dobieha Windows

2
© TechSpot

Zamyslite sa, z akých zariadení najčastejšie pristupujete na internet. Okamžitou odpoveďou je smartfón, poprípade tablet, počítač či notebook. Smartfónom vládne operačný systém Android a počítačom Windows. 

Samozrejme, nesmieme zabudnúť ani na iOS, Mac zariadenia či Linuxové stanice. Renomovaná analytická agentúra StatCounter prišla so zaujímavou štatistikou, ktorá vychádza z údajov minulého mesiaca, teda februára 2017.

Operačný systém Windows je stále najobľúbenejší, čo sa týka surfovania po internete a používania internetových služieb vo všeobecnosti. Android ho však dobehol a môžeme celkom presne predpovedať, že ho v najbližších mesiacoch predbehne.

Používatelia jednoducho pristupujú na internet častejšie zo smartfónov a tabletov, ako z počítačov. Pre zaujímavosť, najčastejšie používaným operačným systémom pre prehliadanie internetu bol v roku 2012 Windows s dominantným 82 % podielom. OS Android vtedy ovládal len 2,2 % podiel.

Súčasnosť je výrazne iná. Operačný systém Windows je stále najpoužívanejší, čo sa prehliadania internetu v globálnom meradle týka. Patrí mu však 38,6-percentný podiel. Hneď za chrbtom má OS Android s podielom 37,4 % (feb. 2017). Pod tento vývoj sa podpísal rad faktorov.

V prvom rade rýchle napredovanie mobilných technológií a nastupujúci trend inteligentných mobilných telefónov s čoraz dokonalejšími funkciami pre pristupovanie na internet doplnili ďalšie faktory. Spomaľoval sa rast predaja počítačov a globálny trh tiež ovplyvnili ázijské krajiny, ktoré produkovali a stále produkujú cenovo dostupnejšie mobilné zariadenia s dostačujúcou kvalitou.

Operačný systém Windows pritom stále kraľuje väčšine počítačov na svete. Beží na 84,1 % zariadení. Napríklad, v Severnej Amerike má OS Windows (všetky verzie) 40,7 % podiel. Platformu iOS v tejto krajine používa 24,9 % ľudí, zatiaľ čo OS Android 20,3 % používateľov.

Podobne je na tom Európa. OS Windows tu má zastúpenie v podobe 51,8 % podielu a OS Android ovláda 23,5 % podiel. Zvrat nastáva v Ázii. Operačný systém Android je v tejto lokalite používanejší ako OS Windows, a to v pomere 51,8 % vs. 29,8 %.

Výstup

Experti zo StatCounter vyhodnotili údaje zo svojho softvéru, ktorý analyzoval 15 miliárd zobrazených internetových stránok za mesiac. Tie patrili rôznym webom, ktorých bolo viac ako 2,5 milióna. Celý report nájdete na oficiálnej stránke StatCounter.